Τελευταία Νέα
Διεθνή

FXCM Hellas: «Η εικόνα του ευρώ, ύστερα από τη Σύνοδο Κορυφής»

FXCM Hellas: «Η εικόνα του ευρώ, ύστερα από τη Σύνοδο Κορυφής»
Την εβδομάδα που ξεκινά, οι αγορές εκτιμούμε ότι θα προσπαθήσουν να λάβουν κατεύθυνση εστιάζοντας κυρίως στα γεγονότα της Ιαπωνίας και στον απόηχο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Σαββατοκύριακου, αλλά και την οριοθέτηση αυτής της συμφωνίας από το ECOFIN που ξεκινά τις εργασίες του από σήμερα. Φυσικά σημαντικό ρόλο θα παίξει και η απόφαση της Fed για το βασικό επιτόκιο του δολαρίου αλλά και οι δηλώσεις της σχετικά με την αμερικανική οικονομία.
Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, σίγουρα το ενδιαφέρον στοιχείο ήταν η συμφωνία μεταξύ των μελών, κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο αλλά έγινε λόγω αφόρητων πιέσεων που ασκήθηκαν στη Γερμανία. Το βασικό όμως θέμα δεν είναι αν τελικά αποφάσισαν να συμφωνήσουν, αλλά τι συμφώνησαν. Κατά το μεγαλύτερο μέρος, πρόκειται απλά για μια επικύρωση των όσων είχαν συζητηθεί στο αμέσως προηγούμενο ECOFIN με τις θέσεις τις Γερμανίας να γίνονται πλήρως αποδεκτές. Υπήρξαν όμως και δυο στοιχεία, τα οποία αποτέλεσαν πλήρη επιβεβαίωση των όσων υποστηρίξαμε στο άρθρο της Παρασκευής. Εκεί είχαμε τονίσει ότι, η Ελλάδα αναζητά είτε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής είτε τη μείωση του επιτοκίου και δε πρόκειται να καταφέρει τίποτα από τα δυο εάν δεν υπάρξει κάποια παραχώρηση, όπως η πώληση δημόσιας περιουσίας.
Με το αποτέλεσμα πλέον της Συνόδου να είναι γνωστό, η Ελλάδα κέρδισε τόσο μια μείωση του επιτοκίου κατά 1% αλλά και μια επέκταση του χρόνου αποπληρωμής. Το τίμημα φυσικά ήταν η πώληση της δημόσιας περιουσίας κάτι που τόνισε εμφατικά τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, αλλά και κατόπιν μέλη της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν ξεκινήσει να καταρτίζουν τη λίστα με τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό, ο στόχος των €50 δισ. για να επιτευχθεί θα πρέπει να ξεπουληθεί στη πραγματικότητα η μισή Ελλάδα! Και αυτό δεν είναι υπερβολή.
Η απρόσμενη για την αγόρα συμφωνία, ωστόσο, καθώς και η εκπληκτική αντιστροφή των χρηματιστηριακών δεικτών από τις διασπασμένες στηρίξεις, οδήγησε το ευρώ σε κλείσιμο της εβδομάδας αρκετά απάνω από την περιοχή του 1,3800-30 την οποία είχε θέσει η FXCM Hellas σαν όριο για την οριστική αντιστροφή της ανοδικής τάσης.
Διαγραμματικά, η εικόνα που έχουμε μετά την εντυπωσιακή ανοδική κίνηση στο τέλος της Παρασκευής ακυρώνει το καθοδικό σενάριο για το βραχυχρόνιο ορίζοντα, βάζοντας το ευρώ ξανά στα πλαίσια της βασικής ανοδικής τάσης όπως αυτή οριοθετείται από τη γραμμή τάσης και τις προηγούμενες κορυφές στο ημερήσιο γράφημα της ανάλυσης. Η καθοδική διάσπαση με ημερήσιο κλείσιμο κάτω από το 1,3800 και τη γραμμή τάσης, ήταν η ένδειξη που αναζητούσαμε για την αντιστροφή και η ένδειξη αυτή ποτέ δεν ήρθε.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα θα ποντάραμε στη συνέχιση της υψηλής μεταβλητότητας δεδομένων και των παγκόσμιων γεωπολιτικών γεγονότων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης