Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «Ba1» διατήρησε την αξιολόγηση της Σλοβενίας η Moody's

Στο «Ba1» διατήρησε την αξιολόγηση της Σλοβενίας η Moody's
Σε «σταθερή» αναβάθμισε την προοπτική ο οίκος αξιολόγησης
Στο «Ba1» διατήρησε τη βαθμολογία του για τη Σλοβενία ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, αναβαθμίζοντας ωστόσο την προοπτική σε «σταθερή» από «αρνητική».
Ο οίκος αποδίδει αυτή την εξέλιξη στο γεγονός ότι οι ασκήσεις αντοχής (stress tests) στις τράπεζες της χώρας μετρίασαν την αβεβαιότητα για το τραπεζικό σύστημα της Σλοβενίας.
Ένας ακόμη παράγοντας που κατά τη Moody's ήρε την αβεβαιότητα σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης και μείωσε την ανάγκη για εξωτερική βοήθειία αποτέλεσε η αναδιάρθρωση των τραπεζών.
Πάντως, η συνολική βαθμολογία της οικονομίας παραμένει χαμηλή και με δυσοίωνες προοπτικές, με τον οίκο να προβλέπει για φέτος ύφεση 0,7% ύστερα από συρρίκνωση 2% το 2013.
Επιπλέον, η εταιρική μόχλευση (επανεπένδυση του χρέους, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν οι επιχειρήσεις μεγαλύτερη απόδοση από το κόστος των τόκων), σύμφωνα με τον οίκο, αν και μειώνεται, παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με συγκρίσιμα μεγέθη γειτονικών χωρών.
Η Moody's δεν αναμένει βελτίωση της αξιολόγησης της χώρας σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, επικαλούμενη και την εκτίμηση του ΔΝΤ, ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, θα εξετάσει μία πιθανή αναβάθμιση, αν σημειωθεί πρόοδος στη δημοσιονομική εξυγίανση και ενδυναμωθεί η εγχώρια ζήτηση.
Επίσης, αναφέρει ότι θα μπορούσε να προβεί σε υποβάθμιση εάν καταγραφεί νέα επιδείνωση στους μακροοικονομικούς δείκτες ή αύξηση του βαθμού δυσκολίας πρόσβασης στν δανεισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης