Τελευταία Νέα
Διεθνή

FXCM: Εγκατάλειψη του ρίσκου από τους “μεγάλους παίκτες” στις αγορές

tags :
 FXCM: Εγκατάλειψη του ρίσκου από τους “μεγάλους παίκτες” στις αγορές
Η διάθεση ανάληψης ρίσκου δείχνει να εγκαταλείπεται από τις αγορές, καθώς η απρόσμενη υποβάθμιση της Ισπανίας, οι ανησυχίες για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά τα αρνητικά στοιχεία όσον αφορά το έλλειμμα στην Αμερική και την Κίνα και τις ασθενέστερες εξαγωγές της Γερμανίας και τέλος η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, έπεσαν βαριά στους μεγάλους παίκτες που κρατούσαν θέσεις ρίσκου και αποφάσισαν να τις μετατρέψουν σε ρευστό.
Το γεγονός αυτό όμως δεν αλλάζει την εικόνα μεγάλης αστάθειας που υπάρχει και που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατρέψει την εικόνα των αγορών, αν και φαίνεται πως το βάρος πέφτει περισσότερο στην ευρωπαϊκή κρίση.
Η σημερινή διαπραγμάτευση ξεκίνησε με τη κατάρρευση του γεν λόγω του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Ιαπωνία, αν και γρήγορα οι απώλειες καλύφθηκαν. Απώλειες σημείωσε και το πετρέλαιο το οποίο οδεύει για τη πρώτη εβδομάδα απωλειών μετά τη πολύ μεγάλη άνοδο που έχει καταγράψει.
Στην Ευρώπη ξεκινά σήμερα η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ που έχει ως σκοπό, να θέσει το πλαίσιο των συζητήσεων για τη κρίσιμη σύνοδο στις 24/25 Μαρτίου. Κύριο θέμα αναμένεται να είναι η λήψη ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αλλά και για τη διευκόλυνση των μελών που έχουν ήδη δεχθεί κεφάλαια διάσωσης.
Η Ελλάδα ευελπιστεί ότι θα πετύχει είτε τη μείωση των επιτοκίων, είτε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και κατά πάσα πιθανότητα δε θα πετύχει τίποτα από τα δυο. Και αυτό καθώς είναι ξεκάθαρες οι θέσεις της Γερμανίας ως προς αυτή τη δυνατότητα, ενώ χθες η Μέρκελ δήλωσε απροκάλυπτα πως για να υπάρξει μείωση των επιτοκίων σε Ελλάδα και Ιρλανδία, θα πρέπει η μεν Ελλάδα να πουλήσει δημόσια περιουσία και η δε Ιρλανδία να αλλάξει το φορολογικό της σύστημα. Με δεδομένη την άρνηση και των δυο χωρών να πράξουν κάτι τέτοιο, υπάρχουν μικρές πιθανότητες για κάποια ικανοποιητική λύση.
Άλλωστε τα CDS και οι αποδόσεις των ομολόγων των περιφερειακών χωρών βρίσκονται στα ύψη υποδεικνύοντας ότι τα πράγματα δεν είναι ευνοϊκά. Ήδη οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχουν ανέβει αισθητά. Το γεγονός και μόνο ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι κοντά στο 20% είναι ενδεικτικό των προθέσεων.
Αποτέλεσμα των πιο πάνω ήταν αφενός η σημαντική ενίσχυση του δολαρίου σε σχέση με όλα τα βασικά νομίσματα, εκτός από το Ελβετικό φράγκο που κρατά το κύρος του σαν καταφύγιο ασφαλείας, και αφετέρου η έντονη πτωτική κίνηση των χρηματιστηριακών δεικτών αλλά και των commodities γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων και του χρυσού και του πετρελαίου καθώς μεγάλο μέρος της ανόδου τους είχε να κάνει με κερδοσκοπία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης