Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt – Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ των κρατών-μελών της Ε.Ε. σχεδιάζει η Eurostat - Θα οδηγήσει και σε μείωση του δημόσιου χρέους

tags :
Die Welt – Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ των κρατών-μελών της Ε.Ε. σχεδιάζει η Eurostat - Θα οδηγήσει και σε μείωση του δημόσιου χρέους
Βασική αλλαγή του νέου συστήματος υπολογισμού θα είναι ο συνυπολογισμός κατά τη μέτρηση του ΑΕΠ και των επενδύσεων ενός κράτους στην έρευνα.



Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ετήσιου ΑΕΠ των κρατών-μελών της Ε.Ε. εξετάζει η Eurostat, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Συγκεκριμένα, η Die Welt υπογραμμίζει ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Eurostat θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των ετήσιων στοιχείων για το Ευρωπαϊκό ΑΕΠ, κατά τα πρότυπα που έχουν ήδη εισαγάγει και οι ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η βασική αλλαγή του νέου συστήματος υπολογισμού εντοπίζεται στον συνυπολογισμό κατά τη μέτρηση του ΑΕΠ και των επενδύσεων ενός κράτους στην έρευνα.
«Μελλοντικά, βαρύτητα θα δίνεται στις επενδύσεις και όχι τόσο στις τρέχουσες δαπάνες. Για παράδειγμα, οι εξοπλιστικές δαπάνες θα θεωρούνται στο μέλλον επενδύσεις. Η αλλαγή στις ΗΠΑ οδήγησε, από τη μία μέρα στην άλλη, σε άνοδο του ΑΕΠ κατά περίπου 3%, ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό του δημοσίου χρέους της χώρας μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Ευρώπη το όφελος θα είναι κατά τι μικρότερο» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
Σύμφωνα με τη Die Welt, η αλλαγή αυτή θα ωθήσει το μέσο ευρωπαϊκό ΑΕΠ σε μια άνοδο της τάξης του +2,4%.
«Και μεταξύ των κρατών- μελών θα υπάρχουν αλλαγές.  Έτσι, για παράδειγμα, η άνοδος σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Λετονία, Ουγγαρία) θα είναι μικρότερη του 1%, αντιθέτως στη Φινλανδία ή στη Σουηδία θα κυμανθεί μεταξύ του 4% με 5%. Για τη Γερμανία υπολογίζεται όφελος της τάξης του 3% και το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν έτσι κατά περίπου 82 δισ. ευρώ» αναφέρει η Die Welt, η οποία υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί και το δημόσιο χρέος αρκετών χωρών.
«Για παράδειγμα, στην Ιταλία θα μειωθεί από 133,6% στο 131%, στο Βέλγιο από το 191% κάτω από το 100%. Για την περίπτωση της Ελλάδας δεν υπάρχει δυστυχώς ακόμη υπολογισμός των επιπτώσεων σε ΑΕΠ και δημόσιο χρέος» καταλήγει το δημοσίευμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης