Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times - Κόντρα στη Γερμανία για την τραπεζική ένωση το Ευρωκοινοβούλιο - «Παράνομο το ταμείο εκκαθάρισης»

Financial Times - Κόντρα στη Γερμανία για την τραπεζική ένωση το Ευρωκοινοβούλιο - «Παράνομο το ταμείο εκκαθάρισης»
Νέα εμπόδια στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης
Τη νομική βάση της συμφωνίας για τη δημιουργία του ταμείου εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών με διαθέσιμα κεφάλαια 55 δις. ευρώ, αμφισβητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η διακυβερνητική συμφωνία που έχει σχεδιάσει το Βερολίνο παραβιάζει τη συνθήκη της Ε.Ε
Μάλιστα, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν σε επιστολή τους προς την ελληνική προεδρία, ότι η διακυβερνητική συμφωνία για το ταμείο εκκαθάρισης της τραπεζικής ένωσης είναι παράνομο, επειδή παρακάμπτει τις καθιερωμένες νομοθετικές διαδικασίες της ΕΕ.
Το κοινό μέτωπο κατά της συμφωνίας υπογραμμίζει τη δυσκολία που θα έχουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα έως την Άνοιξη, όταν το ευρωκοινοβούλιο θα διαλυθεί εν όψει των εκλογών, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2013, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για ένα ενιαίο καθεστώς και ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών.
Ωστόσο, η συμφωνία έχει επικριθεί, επειδή προβλέπει μακρές διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων και ανεπαρκή κεφάλαια για το ταμείο.

Βέλη και από τις ΗΠΑ
Μόλις χθες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν κινούνται με ταχύτητα όσον αφορά την επίλυση των τραπεζικών προβλημάτων.
Το κοινοβούλιο δεν έχει επίσημα ρόλο για να εγκρίνει την πρόσθετη διακυβερνητική συμφωνία, εκτός των συνθηκών της ΕΕ, η οποία θα καθορίζει πώς σταδιακά θα αμοιβαιοποιείται η χρήση των πόρων του ταμείου εκκαθάρισης.
Ωστόσο μπορεί να ασκήσει πιέσεις, επειδή η πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά την εκκαθάριση των τραπεζών ενσωματώνεται σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει.
Η διακυβερνητική συμφωνία επιδιώκεται κυρίως λόγω νομικών ανησυχιών της Γερμανίας.
Σε μία αυστηρή διατύπωση, που είναι σε γνώση των Financial Times, οι υψηλόβαθμοι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου από όλα τα κύρια κόμματα εκφράζουν από κοινού την «έντονη διαφωνία» τους με την προσέγγιση αυτή. Η επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ Σάρον Μπόουλς έκανε σαφές ότι το κοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει καν τυπικά το κείμενο.
Οι συζητήσεις για την ψήφιση του σχεδίου θα είναι δύσκολες σε διάφορα μέτωπα, εκτιμά η εφημερίδα, με τους ευρωβουλευτές να πιέζουν, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων, η οποία σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης