Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη - Να λάβει μέτρα καλεί την ΕΚΤ ο Padoan

tags :
Μετά το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη - Να λάβει μέτρα καλεί την ΕΚΤ ο Padoan
Η ΕΚΤ πρέπει να δράσει επιθετικά για να αντιμετωπίσει την απειλή
Μετά τις χθεσινές προειδοποιήσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Christine Lagarde για την απειλή του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, σήμερα ήρθε η σειρά του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΟΟΣΑ, Carlo Padoan, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΚΤ.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, η ΕΚΤ δεν πρέπει να καθυστερήσει μια νέα μείωση στα επιτόκια, εφόσον υλοποιηθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ πρέπει να δράσει επιθετικά, εφόσον επιμείνει ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού και απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη.
«Εφόσον επιδεινωθεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, η ΕΚΤ πρέπει να εξετάσει τη λήψη επιπλέον μέτρων, όπως είναι τα αρνητικά επιτόκια ή η ποσοτική χαλάρωση», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των αποπληθωριστικών πιέσεων στις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη έκρουσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.
"Ο κίνδυνος για την εμφάνιση αποπληθωριστικών πιέσεων ολοένα και αυξάνεται" παραδέχθηκε η Lagarde, στο περιθώριο ομιλίας της στο National Press Club.
Για τον λόγο αυτό, η "Σιδηρά Κυρία" του ΔΝΤ απέστειλε ηχηρό μήνυμα προς κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις να "αναλάβουν αποφασιστική και άμεση δράση" στη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Η Lagarde, στη συνέχεια της ομιλίας της, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η παγκόσμια οικονομία θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω εντός του 2014, γεγονός που αποδεικνύεται και από πρόσφατη δήλωσή της πως "το ΔΝΤ θα αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη". Τη δήλωση αυτή είχε κάνει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ πριν από μερικές μέρες, από την Κένυα.
Εστιάζοντας στις ΗΠΑ, κατέστησε σαφές πως η επικείμενη μείωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Fed θα συνοδευθεί από εκροές κεφαλαίων και αστάθεια στις αγορές.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τη Fed να "αποφύγει" την πρώιμη απόσυρση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης