Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για τον κίνδυνο κρίσης στις χώρες της Σκανδιναβίας προειδοποιεί ο Krugman – Ρεκόρ για τα χρέη των νοικοκυριών

tags :
Για τον κίνδυνο κρίσης στις χώρες της Σκανδιναβίας προειδοποιεί ο Krugman – Ρεκόρ για τα χρέη των νοικοκυριών
Παρά το χαμηλό δημόσιο χρέος, η αύξηση του καταναλωτικού δανεισμού είναι ιλλιγιώδης
Στις Σκανδιναβικές χώρες ενδέχεται να ξεσπάσει η επόμενη μεγάλη κρίση, όπως προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, με φόντο τη βιωσιμότητα των χρεών των νοικοκυριών της περιοχής, τα οποία έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ.
Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο Bloomberg, «αναρωτιέσαι εάν είναι μια κρίση που περιμένει να ξεσπάσει».
Όπως σημειώνεται, η Σουηδία και η Δανία υπερηφανεύονται για τα δημόσια χρέη τους, τα οποία διαμορφώνονται κάτω από το 50% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
Όσον αφορά τη Νορβηγία, η η αύξηση των πόρων του κρατικού επενδυτικού ταμείου κοντά στα 830 δισ. δολάρια, σημαίνει ότι η χώρα δεν έχει καθαρό χρέος.
Παρόλα αυτά και στις τρεις χώρες, οι αξιολογήσεις ΑΑΑ έχουν οδηγήσει στην υποχώρηση του κόστους δανεισμού και στην αύξηση του καταναλωτικού δανεισμού, με το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ, να προειδοποιούν ότι απειλείται η σταθερότητα.
Τα ποσοστά προκαλούν ίλιγγο, καθώς στη Δανία, οι καταναλωτές χρωστούν στους πιστωτές τους το 321% των διαθεσίμων εισοδημάτων τους, καταγράφοντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ.
Στην Σουηδία, το χρέος πλησιάζει το 180%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας προσπαθεί να βρει ένα μείγμα πολιτικής που θα διευθετεί το ιδιωτικό χρέος, που ανέρχεται στο 200%.
Ο Krugman προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να δίνεται μεγάλη βάση σε τέτοιου περιουσιακά στοιχεία όπως οι συντάξεις και τα ακίνητα, ως αντιστάθμισμα στον δανεισμό, καθώς όπως εξηγεί, οι συντάξεις είναι προβληματικές.
Σύμφωνα με τον βραβευμένο οικονομολόγο, η περιοχή δεν έχει άλλη επιλογή, από το να απομειώσει το καταναλωτικό χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης