Τελευταία Νέα
Διεθνή

FXCM: H Ευρώπη μοιάζει να διασπάται στα δυο…

FXCM: H Ευρώπη μοιάζει να διασπάται στα δυο…
Τα σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν ισχυρά, επιτρέποντας στους επενδυτές να είναι πιο δεκτικοί στην ανάληψη ρίσκου και να μην αναζητούν τοποθετήσεις σε ασφαλή καταφύγια. Αυτό κάνει το γεν να χάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να υποχωρεί. Κάτι που συμβαίνει και σήμερα καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στην ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει περάσει σε θετικό έδαφος.
Στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρο ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα θα οδηγηθούν στα άκρα. Χθες η αγορά ξεπούλησε τα ελληνικά ομόλογα ωθώντας τις αποδόσεις τους κοντά στο 13% κάνοντας ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση, από τότε που μπήκαμε στο μηχανισμό στήριξης. Τα ομόλογα αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους είναι σχεδόν 100% ενώ πιέσεις ασκούνται προς αυτή τη κατεύθυνση από πολλούς αναλυτές. Άλλωστε όπως σχολιάζουν, η αγορά αποτιμά ότι οι επενδυτές ελληνικών ομολόγων δε θα πάρουν ποτέ τα χρήματά τους πίσω, παρά μόνο το 40-50% αυτών. Το γεγονός ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κι άλλες υποβαθμίσεις πολύ μικρό ενδιαφέρον έχει, καθώς δεν αλλάζουν κάτι στην υπάρχουσα διαμορφωμένη κατάσταση, τουλάχιστον άμεσα.
Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,3895 έναντι του δολαρίου και στο 1,2960 έναντι του ελβετικού φράγκου.
Η πτώση του πετρελαίου από τα υψηλά των 107 δολαρίων συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των φόβων για πληθωρισμό με αποτέλεσμα ο χρυσός να σημειώσει πτώση στα 1425 δολάρια. Οι αγορές αναμένουν την έκτακτη συνέλευση του ΟΠΕΚ προκειμένου να συζητήσουν την αύξηση της παραγωγής, όμως από την άλλη δε θα πρέπει να ξεχνάμε τη προγραμματισμένη για τη Παρασκευή διαδήλωση που θα γίνει στη Σαουδική Αραβία. Πιέσεις στη τιμή του μαύρου χρυσού υπάρχουν και από τις προσδοκίες για άνοδο των αμερικανικών αποθεμάτων, που ανακοινώνονται σήμερα.
Όσον αφορά την ενίσχυση του δολαρίου αυτή οφείλεται κυρίως σε δυο λόγους. Ο πρώτος τον οποίο επισημάναμε και χθες, έχει να κάνει με την επιδείνωση της κρίσης χρέους και τη διαφαινόμενη τραπεζική κρίση που συνεπάγεται και ο δεύτερος με το γεγονός ότι η σταθερή ανάκαμψη που σημειώνει η αμερικανική οικονομία απομακρύνει τους φόβους για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης.
Στις οικονομικές ανακοινώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία, τα αποθέματα πετρελαίου στην Αμερική, ενώ αργά το βράδυ τα φώτα αναμένεται να στραφούν στη νομισματική πολιτική που θα αποφασίσει να εφαρμόσει η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας.
Σύμφωνα με τεχνικές αναλύσεις του κ. Αντωνάκου, η αρχή της εβδομάδας βρήκε το ευρώ να κινείται ανοδικά δοκιμάζοντας τις σημαντικές αντιστάσεις και στόχους που είχαμε ορίσει στην περιοχή του 1,4040-50, επίπεδα από στα οποία συνάντησε πωλητές φτάνοντας εχθές μέχρι την περιοχή του 1,3860-70.
Οι ρευστοποιήσεις κερδών σε συνδυασμό με την επαναφορά στο προσκήνιο των προβλημάτων της Ευρώπης εν όψει των συνόδων κορυφής που γίνονται αυτό το μήνα, τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, την κίνηση των αποδόσεων των ομολόγων σε νέα υψηλά και την προσέγγιση σημαντικών στηρίξεων για το δολάριο σε σχέση με όλα τα βασικά νομίσματα ήταν οι βασικοί λόγοι για αυτή την κίνηση. Αρκετοί για να οδηγήσουν σε διόρθωση, ακόμα όμως όχι τόσο ισχυροί για να οδηγήσουν στην αντιστροφή.
Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι έχουμε μια αλλαγή του συναισθήματος για το ευρώ, μια γενική αντίδραση και ενδείξεις αντιστροφής του δολαρίου από σημαντικές στηρίξεις σε σχέση με τα βασικά νομίσματα, σημαντικές αποκλίσεις και ενδείξεις έλλειψης ορμής της κίνησης από τους τεχνικούς δείκτες σε όλα τα γραφήματα και την αλλαγή της βραχυχρόνιας τάσης σε πτωτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης