Τελευταία Νέα
Διεθνή

FXCM: «Αντέχει ακόμη το ευρώ, αποκρύπτοντας την πραγματικότητα»

tags :
FXCM: «Αντέχει ακόμη το ευρώ, αποκρύπτοντας την πραγματικότητα»
Σε υψηλά εννέα μηνών έφθασε να διαπραγματεύεται το κοινό νόμισμα έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να αγγίζει τα 1,4035 ενώ σήμερα διαπραγματεύεται λίγο χαμηλότερα.
Τα επιθετικά σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ σχετικά με την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων συνεχίζονται και δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον ότι στην επόμενη σύνοδο τα επιτόκια κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν. Άλλωστε αν αναλύσει κανείς τα μακροοικονομικά στοιχεία των αναπτυγμένων οικονομιών της Ευρώπης θα παρατηρήσει ότι υπάρχει θεαματική βελτίωση, με τη Γερμανία να ηγείται.
Από την άλλη όμως, η χρηματοπιστωτική κατάσταση των περιφερειακών χωρών βρίσκεται πολύ κοντά στο να γίνει η χειρότερη από ποτέ. Χθες, η Moody’s υποβάθμισε την Ελλάδα κατά τρία επίπεδα, με τη δικαιολογία ότι το ρίσκο πτώχευσης έχει αυξηθεί. Στην ουσία η κίνηση αυτή απλά επέτεινε τη πτώση των ελληνικών ομολόγων και αύξησε κατακόρυφα το κόστος των ασφαλίστρων πτώχευσης (CDS) δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στην αγορά, αφού αυτό συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες χώρες με τη Πορτογαλία να βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στο ΔΝΤ. Αν και η είσοδός της στο μηχανισμό στήριξης δε θα αλλάξει και πολλά πράγματα, όπως συνέβη με την Ελλάδα και την Ιρλανδία, εντούτοις βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων. Οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά τους. Τα στοιχεία φαίνεται να οδηγούν στο ότι οι περιφερειακές χώρες οδηγούνται σε μια φάση απομόνωσης που θα τις οδηγήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, ξεκινώντας από την Ελλάδα.
Η κίνηση αυτή του ευρωπαϊκού νομίσματος μπορούμε να πούμε ότι κρύβει τη πραγματικότητα, η οποία εκφράζεται από μια πλήρη διαφωνία μεταξύ των πολιτικών απόψεων των ευρωπαϊκών χωρών, για τη κατάλληλη λύση του προβλήματος χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης