Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρά την κρίση, η Ευρωζώνη παραμένει ελκυστική - Η Λετονία αποτελεί το 18ο κράτος της Ένωσης – Ένας πλήρης οικονομικός οδηγός για το νέο μέλος…

Παρά την κρίση, η Ευρωζώνη παραμένει ελκυστική - Η Λετονία αποτελεί το 18ο κράτος της Ένωσης – Ένας πλήρης οικονομικός οδηγός για το νέο μέλος…
Tα θετικά και τα... αρνητικά
Παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση, η Ευρωζώνη διευρύνει τα σύνορά της, καθώς από την 1 Ιανουαρίου του 2014 η Λετονία θα αποτελεί το 18ο μέλος της νομισματικής ένωσης.
Το κράτος της ανατολικής Ευρώπης, με πληθυσμό μόλις 2 εκ., εισήχθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και μόλις τον Ιούνιο έλαβε το πράσινο «φως» προκειμένου να ενταχθεί και στην Ευρωζώνη, ακολουθώντας τα βήματα των έτερων πρώην σοβιετικών χωρών, της Εσθονίας και της Σλοβακίας.
Από την Τετάρτη, οι Λετονοί θα δύνανται να ανταλλάσουν τα lats με ευρώ, με την ισοτιμία να καθορίζεται στα 0,7 lats προς 1 ευρώ.
Αρχικά θα υπάρξει μία περίοδος, όπου τα δύο νομίσματα θα κυκλοφορούν συγχρόνως.
Στις 15 Ιανουαρίου όμως, η κυκλοφορία του εθνικού νομίσματος παύει για πάντα…

Λετονία και Ευρώπη
Η είσοδος της Λετονίας στην Ευρωζώνη σηματοδοτεί την ένταξη της χώρας στον λεγόμενο Δυτικό Κόσμο.
Η Λετονία παραμένει φτωχή εν συγκρίσει με τις χώρες της Δύσης, καθώς το μέσο εισόδημα των Λετονών αντιστοιχεί μόλις στο 66% του μέσου εισοδήματος της Ε.Ε.
Ωστόσο, έχει καταφέρει να «χτίσει» μία άκρως υγιή ανάπτυξη, με τον ρυθμό επέκτασης να διαμορφώνεται στο 4%, όταν στην Ευρωζώνη δεν ξεπερνά το 0,6%.
Η Λετονία συνιστά ζωντανό παράδειγμα ταυτόχρονης εφαρμογής της λιτότητας και της ανάπτυξης.
Μετά την κρίση του 2008, η χώρα έλαβε δάνειο ύψους 7,5 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και τις σκανδιναβικές γειτονικές χώρες.
Το δάνειο συνοδευόταν από σκληρά μέτρα λιτότητας, τα οποία συνετέλεσαν στην συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 17%.

Γιατί η Λετονία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωζώνης
Η είσοδος της Λετονίας στην Ευρωζώνη σηματοδοτεί τον τερματισμό της 4ετούς κυβερνητικής και τραπεζικής κρίσης.
Παράλληλα, η Ευρωζώνη εξασφαλίζει ένα σωρό πλεονεκτήματα για την λετονική οικονομία, κυρίως στον τομέα των εξαγωγών.
Επίσης, η είσοδος στην Ευρωζώνη την καθιστά ελκυστική στα μάτια των ξένων επενδυτών.

Τα… αρνητικά για την Λετονία
Ο έλεγχος της νομισματικής πολιτικής θα μειώσει τη δυνατότητα της Λετονίας να ανταποκρίνεται θετικά στα επερχόμενα οικονομικά σοκ. Αυτό είναι άκρως σημαντικό για μία μικρή αλλά «ανοιχτή» οικονομία, όπως αυτή της Λετονίας.
Επίσης, η ένταξη στην Ευρωζώνη δεν βρίσκει σύμφωνη την πλειονότητα των Λετονών, η οποία αμφισβητεί ευθέως τα καρπωμένα οφέλη  από την υιοθέτηση του ευρώ.
Ένα ακόμα φλέγον ζήτημα συνιστούν οι φόβοι για ραγδαία αύξηση των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης