Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιο Χρηματιστήριο κατέγραψε αστρονομικά κέρδη +480% το 2013, +303% το 2012 και +79% το 2011

Ποιο Χρηματιστήριο κατέγραψε αστρονομικά κέρδη +480% το 2013, +303% το 2012 και +79% το 2011
Τι προβλέπεται για το 2014


Αν και ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei κατέγραψε το 2013 τα μεγαλύτερα κέρδη του τα τελευταία 40 χρόνια, δεν είναι το Χρηματιστήριο με τις καλύτερες επιδόσεις για την φετινή χρονιά.
Παγκόσμιος πρωταθλητής αναδεικνύεται το Χρηματιστήριο της Βενεζουέλας και συγκεκριμένα ο IBC Index (Caracas Stock Exchange), ο οποίος κατέγραψε άνοδο της τάξης του 480% το 2013.
Σύμφωνα με το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, το Χρηματιστήριο της Βενεζουέλας συνέχισε και φέτος την απογείωση του, καθώς κατέγραψε κέρδη της τάξης του 303% το 2012 και του 79% το 2011.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι μετοχές της Banco Nacional de Credito κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 921%, της Mercantil Servicios Financieros της τάξης του 593% και της Nacional Telefonos de Venezuela της τάξης του 218%.
Οι επιδόσεις αυτές πραγματικά προκαλούν εντύπωση αν λάβει κανείς υπόψη του την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας της Βενεζουέλας.
Ο πληθωρισμός κινείται στα επίπεδα του 56,2%, το bolivar (το εθνικό νόμισμα της Βενεζουέλας) υποτιμάται διαρκώς έναντι του δολαρίου ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου δείχνουν ότι οι επενδυτές θεωρούν πως η Βενεζουέλα οδηγείται προς την χρεοκοπία.
Κατά τον Michael Ganske, επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών στη Rogge Global Partners, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική πορεία της Βενεζουέλας κινείται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση.
Κατά τον Ganske, η οικονομία της χώρας είναι εξαιρετικά αδύναμη ενώ ο νέος ηγέτης, Nicolas Maduro, ο «διάδοχος» του Hugo Chavez, αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων.
Πώς εξηγείται λοιπόν αυτό το πρωτοφανές χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων ετών;
Στο ότι η Βενεζουέλα διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου, τα οποία σύμφωνα με την Energy Information Administration των ΗΠΑ, υπολείπονται μόνο της Σαουδικής Αραβίας.
«Βασικά η Βενεζουέλα είναι ένας πετρελαϊκός παίκτης» τονίζει ο Ganske, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός αυτό προσδίδει την απαιτούμενη σταθερότητα στην χώρα καθώς η ρευστότητα από την πετρελαϊκή βιομηχανία επιδρά θετικά και στις κρατικές τράπεζες της χώρας.
Πάντως, ο Ganske εκτιμά πως το 2014 δεν θα αποφέρει τα αστρονομικά κέρδη των προηγούμενων ετών στο Χρηματιστήριο της Βενεζουέλας και προτείνει πως η πιο σοφή στρατηγική θα ήταν η αποκόμιση των κερδών τουλάχιστον για «εκείνους τους τυχερούς που ακολούθησαν το κύμα του 2013».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης