Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την μήνιν Ν. Κορέας και Κίνας προκάλεσε η επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού στο μνημείο Γιασουκούνι

Την μήνιν Ν. Κορέας και Κίνας προκάλεσε η επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού στο μνημείο Γιασουκούνι
Συμβολίζει γι' αυτές το ιαπωνικό μιλιταριστικό παρελθόν
Την μήνιν της Ν. Κορέας, αλλά και της Κίνας προκάλεσε η επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe στο μνημείο Γιασουκούνι, το οποίο θεωρείται σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταριστικού παρελθόντος.
Το μνημείο αυτό συμβολίζει για τις δύο χώρες τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του αποικισμού της χερσονήσου της Κορέας (1910-1945) και κατά τη διάρκεια της μερικής κατοχής της Κίνας (1931-1945).
Η Νότιος Κορέα χαρακτήρισε την κίνηση αυτή του ιάπωνα πρωθυπουργού «αναχρονιστική συμπεριφορά», με τον υπουργό Πολιτισμού της χώρας να σημειώνει: «Δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε και να εκφράσουμε την οργή μας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο μνημείο Γιασουκούνι (…) παρά τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις των γειτόνων του».
Η επίσκεψη αυτή, συμπλήρωσε, «αποκαλύπτει μια αναχρονιστική συμπεριφορά που βλάπτει θεμελιωδώς όχι μόνο τις σχέσεις της Κορέας και της Ιαπωνίας, αλλά και τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη νοτιοανατολική Ασία».
Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή ασιατικών υποθέσεων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είχε τονίσει ότι είναι «απολύτως απαράδεκτο για τον κινεζικό λαό και η Ιαπωνία θα υποστεί τις συνέπειες».
Η αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο ανακοίνωσε ότι αυτή η επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού θα επιδεινώσει τις εντάσεις που υπάρχουν με τις γειτονικές της χώρες.
«Η Ιαπωνία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και φίλος. Παρ' όλα αυτά, οι ΗΠΑ εκφράζουν την απογοήτευσή τους που η ιαπωνική κυβέρνηση έλαβε αυτή την πρωτοβουλία που θα επιδεινώσει τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.
«Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η Ιαπωνία και οι γείτονές της θα βρουν εποικοδομητικούς τρόπους για να λύσουν τα ευαίσθητα ζητήματα του παρελθόντος, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να προαγάγουν τη συνεργασία προς όφελος της ειρήνης και της περιφερειακής ασφάλειας που είναι οι κοινοί μας στόχοι», σημειώνεται.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την πιθανότητα να σημειωθεί ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας για τα νησιά Σενκάκου στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, τα οποία ανήκουν διοικητικά στο Τόκιο, τα διεκδικεί όμως το Πεκίνο με την ονομασία Ντιαογού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης