Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trichet (πρώην διοικητής ΕΚΤ) – Έτος ανάπτυξης το 2014 χάρη στην πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών και στα μέτρα λιτότητας

tags :
Trichet (πρώην διοικητής ΕΚΤ) – Έτος ανάπτυξης το 2014 χάρη στην πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών και στα μέτρα λιτότητας
Απαραίτητη προϋπόθεση και η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων


Το 2014 θα είναι έτος οικονομικής ανάπτυξης υποστηρίζει ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet αποδίδοντας την εκτίμηση του αυτή στις πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών, στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται φέτος στην Ευρωζώνη αλλά και στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Καταγράφεται οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο με κάποιες καλές εκπλήξεις σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες» υποστήριξε ο Trichet μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Όπως είπε ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ «ίσως να υπήρξε μια επιβράδυνση σε κάποιες αναδυόμενες οικονομίες αλλά πρέπει να δούμε την κάθε οικονομία στη βάση των δικών της μεγεθών και πιστεύω ότι, λαμβανομένων υπόψη όλων των δεδομένων, το 2014 θα είναι έτος ανάπτυξης».
Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Trichet τόνισε ότι έχει γίνει πολλή σκληρή δουλειά στο πλαίσιο αναπροσαρμογής της οικονομίας της.
«Οι πέντε χώρες που βρέθηκαν υπό την πίεση των αγορών, έχουν ανακάμψει και πλέον διαθέτουν ένα περισσότερο ή λιγότερο ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όταν αυτό ήταν άκρως ελλειμματικό το 2008 ή το 2009» υποστήριξε ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ, ο οποίος εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα κινηθεί την ερχόμενη χρονιά με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επίπεδα του +1%, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές.
«Προφανώς, δεν είναι λαμπρή (σ.σ. η ανάπτυξη) και υπάρχουν ακόμα αρκετές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική» τόνισε ο Trichet.
Σύμφωνα με το CNBC, αν και ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ δηλώνει πεπεισμένος για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, τα σημερινά στοιχεία μοιάζουν λιγότερο αισιόδοξα.
Βάσει των στοιχείων της Eurostat, το τρίτο τρίμηνο του 2013 η οικονομία στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκε κατά +0,1% έναντι +0,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2013, τη στιγμή που η ανεργία διαμορφώθηκε στο ιστορικό υψηλό του 12,1% τον Οκτώβριο.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το CNBC προκειμένου να τονίσει ότι οι «μαύρες ημέρες» από την Ευρωζώνη δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί και στην πρόσφατη υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ε.Ε. σε «ΑΑ+» από «ΑΑΑ» από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες, ο Trichet υποστήριξε ότι αυτές θα πρέπει να σεβαστούν την εντολή τους, όπως αυτή προβλέπεται από τους νόμους, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ έχει ανταποκριθεί με αξιοσημείωτο τρόπο στη σταθερότητα των τιμών.
Πάντως, το CNBC υπογραμμίζει ότι παρά τους επαίνους του Trichet, υπάρχουν ανησυχίες για τις αποπληθωριστικές τάσεις στην Ευρωζώνη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης