Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη εμποδίζουν την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις εκλογές

Διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη εμποδίζουν την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις εκλογές
Προειδοποιήσεις για συλλήψεις από την αστυνομία
Σε κινητοποιήσεις για να διαταράξουν τη διοργάνωση των προσεχών εκλογών προχωρούν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη, οι οποίοι επιχειρούν να μπλοκάρουν την κατάθεση υποψηφιοτήτων προκειμένου να απομακρύνουν από το πολιτικό παιχνίδι την πρωθυπουργό Yingluck Shinawatra και την οικογένειά της.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο δεν έχει αποσπάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τα τελευταία 20 χρόνια, υποσχέθηκε να μποϊκοτάρει τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε η πρωθυπουργός Yingluck Shinawatra στις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική κρίση, ύστερα από εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων και τη μαζική παραίτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα η αστυνομία έχει προειδοποιήσει τους διαδηλωτές ότι ύποπτοι «μπορεί να συλληφθούν, να καταδικαστούν σε φυλάκιση έως δύο ετών ή να πληρώσουν πρόστιμο 40.000 μπατ (1.223 δολάρια ΗΠΑ) ή και τα δύο. Μπορεί επίσης να τους απαγγελθούν κατηγορίες για παραβίαση των προσωπικών ελευθεριών αυτών που εμποδίζονται να εγγραφούν ως υποψήφιοι στις εκλογές».
Σημειώνεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είχε μποϊκοτάρει και τις εκλογές του 2006, στις οποίες το κυβερνών κόμμα Puea Thai είχε αναδειχθεί και πάλι νικητής.
Σήμερα 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το στάδιο της Μπανγκόκ, όπου πολιτικοί αντιπρόσωποι προσπαθούν να εγγράψουν τους υποψηφίους τους πριν από τις 27 Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων.
Η εκλογική επιτροπή συνέστησε στους αντιπροσώπους των κομμάτων που εμποδίζονται, να πάνε σε κοντινά αστυνομικά τμήματα και να εγγραφούν εκεί. Συνολικά 34 κόμματα έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα για να μετάσχουν στις εκλογές.
Οι αντιπρόσωποι εννέα κομμάτων κατάφεραν νωρίς το πρωί να εισέλθουν στα γραφεία εγγραφής, όμως δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί η διαδικασία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής και πρόσθεσε ότι περί τα είκοσι πολιτικά κόμματα έχουν υποβάλει μήνυση επειδή δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στα κτίρια αυτά.
Σημειώνεται ότι οι διαδηλωτές ζητούν την πτώση της κυβέρνησης και την αποχώρηση της Yingluck Shinawatra από την εξουσία, κατηγορώντας την ότι είναι μαριονέτα του αδελφού της που ζει εξόριστος και όπως εκτιμούν «κινεί τα νήματα». Θέλουν την αντικατάσταση της κυβέρνησης από ένα μη εκλεγμένο «λαϊκό συμβούλιο» για 18 μήνες, πριν από τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Επί του παρόντος ο στρατός, ο ρόλος του οποίου είναι σημαντικός σε αυτήν τη συνταγματική μοναρχία που γνώρισε 18 πραξικοπήματα και απόπειρες πραξικοπημάτων από το 1932, αρνείται να πάρει θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης