Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σενάρια τρόμου για το πετρέλαιο – Από επιστροφή σε παγκόσμια ύφεση μέχρι 150 δολάρια το βαρέλι!

Σενάρια τρόμου για το πετρέλαιο – Από επιστροφή σε παγκόσμια ύφεση μέχρι 150 δολάρια το βαρέλι!
To ράλι του πετρελαίου πρόκειται να συνεχιστεί. Ο Jim Rogers αμφιβάλλει σθεναρά ότι η Σαουδική Αραβία θα εμφανιστεί συνεπής ως προς την υπόσχεσή της να καλύψει το έλλειμμα στην προσφορά πετρελαίου που προέκυψε από το... κλείσιμο της στρόφιγγας από πλευράς Λιβύης λόγω των πολιτικών αναταραχών.
Πέρα από τις διατυπωμένες απόψεις των αναλυτών ότι οι αναταραχές αργά ή γρήγορα θα διαχυθούν και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, ο διάσημος επενδυτής θεωρεί ότι αποτελεί μεγάλο κόστος για τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, η οποία παράμετρος αποτελεί προϋπόθεση για να καλύψει το έλλειμμα προσφοράς σε “μαύρο χρυσό” παγκοσμίως. Συν τοις άλλοις, δεν έχει λάβει ακόμη τις εγγυήσεις ότι το κλίμα αμφισβήτησης που καλλιεργείται από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα θα κατευναστεί με τα μέτρα εξισορρόπησης μέσω κοινωνικών παροχών που υποσχέθηκε η κυβέρνηση να λάβει.
Ο πρόεδρος της Mercuria Energy ήταν ο πρώτος που εκστόμισε αριθμούς-σοκ. “Το αργό πετρέλαιο θα φτάσει στα 150 δολάρια ανά βαρέλι αν η κρίση αμφισβήτησης των απολυταρχικών καθεστώτων σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική διογκωθεί”, τόνισε.
Αντίστοιχα, ο Denis Borisov, οικονομολόγος της Bank of Moscow, τονίζει χαρακτηριστικά: “Ο πόλεμος της τιμής του πετρελαίου θα είναι ανάλογος με τον νομισματικό πόλεμο που είδαμε να συμβαίνει το προηγούμενο διάστημα και θα συσχετιστεί μ' αυτόν. Αν οι χώρες δεν μπορέσουν να τιθασεύσουν την -ανοδική- τιμή του πετρελαίου, είναι πιθανό να αποπειραθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από αυτό”.
Ο Ethan Bellamy, αναλυτής της αγοράς ενέργειας για λογαριασμό της Robert Baird & Co. τονίζει ότι η παραμονή της τιμής του αργού γύρω από τα 100 δολάρια το βαρέλι θα δημιουργήσει προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία. Για την ακρίβεια, “αν το πετρέλαιο δεν υποχωρήσει δραματικά κάτω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε σε παγκόσμια ύφεση”, όπως τονίζει ο Bellamy.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι το παραπάνω σενάριο τρόμου ισχύει, σύμφωνα με τον Bellamy, για τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, φανταστείτε τι θα συμβεί αν το αργό “πιάσει” τα 150 δολάρια το βαρέλι.
“Η αγορά πετρελαίου χρειάζεται επειγόντως ένεση εμπιστοσύνης. Αν δεν είναι ικανή η Σαουδική Αραβία να δώσει ανακούφιση, η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να βρει έναν εθελοντή για να το πράξει”, επισημαίνει ο Yingxi Yu, αναλυτής της αγοράς των commodities για την Barclays Capital.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης