Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισλανδία: Φυλακίστηκαν για απάτη οι πρώην διευθυντές της Kaupthing

Ισλανδία: Φυλακίστηκαν για απάτη οι πρώην διευθυντές της Kaupthing
Για συγκάλυψη της κακής οικονομικής κατάστασης της ισλανδικής τράπεζας καταδικάστηκαν οι πρώην τραπεζίτες της
Ενόχους έκρινε το ισλανδικό δικαστήριο τους τέσσερις πρώην τραπεζίτες της Kaupthing, για απάτες με τις οποίες συγκάλυπταν την κακή οικονομική κατάσταση της τράπεζας, πριν αυτή να πτωχεύσει, στα τέλη του 2008.
Λίγες εβδομάδες πριν ανακοινώσουν οι τρεις κορυφαίες ισλανδικές τράπεζες ότι καταρρέουν κάτω από τεράστια χρέη, η Kaupthing ανακοίνωσε ότι ο σεΐχης αγόρασε το 5% των μετοχών της σε μια προσπάθεια ανοικοδόμησης.
Τελικά αποκαλύφτηκε ότι η αγορά των μετοχών έγινε με δάνειο από την ίδια την Kaupthing, ύψους 572 εκατ. κορόνων, ανεβάζοντας τεχνητά την αξία της μετοχής της Kaupthing στο ισλανδικό χρηματιστήριο.
Οι δικαστικές αρχές του Ρέικιαβικ καταδίκασαν τον Hreidar Mar Sigurdsson , πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Kaupthing , σε ποινή φυλάκισης πεντέμισι χρόνων, ενώ τον πρώην πρόεδρο Sigurdur Einarsson σε πενταετή φυλάκιση.
Ο Magnus Gudmundsson , πρώην διευθύνων σύμβουλος της Kaupthing στο Λουξεμβούργο , καταδικάστηκε με τριετή ποινή φυλάκισης και ο Olafur Olafsson - δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας σε τρία χρόνια.
Κανένας από τους τραπεζίτες , που τώρα εδρέυουν στο Λονδίνο και το Λουξεμβούργο , δεν ήταν παρόντες στη δίκη.
Η υπόθεση αποτελεί τη μεγαλύτερη δίωξη που έχει ακηθεί στην Ισλανδία εναντίον
των πρώην εργαζόμενων των χρεοκοπημένων ισλανδικών τραπεζών.

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης