Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν πείθει την ΕΚΤ ο συμβιβασμός των Ευρωπαίων για τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών - Asmussen: Είναι περίπλοκος, δεν θα έχει διάρκεια

Δεν πείθει την ΕΚΤ ο συμβιβασμός των Ευρωπαίων για τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών - Asmussen: Είναι περίπλοκος, δεν θα έχει διάρκεια

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ ζητά αξιόπιστα σχέδια για την τραπεζική ένωση
Έντονες αμφιβολίες για τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι - στο χθεσινό Ecofin - αναφορικά με τη σύσταση του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, J. Asmussen.
"Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν χθες οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είναι υπερβολικά περίπλοκος και δεν θα έχει διάρκεια", υποστηρίζει ο Asmussen, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Όπως προειδοποιεί "ο συμβιβασμός δεν θα προχωρήσει...", εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχίες για τον τρόπο λήψης αποφάσεων που υιοθετούν οι Ευρωπαίοι.
Στον αντίποδα, ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ απευθύνει έκκληση για αξιόπιστους σχεδιασμούς και προγραμματισμούς, ενόψει της σύστασης του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών.

Τι προβλέπει ο συμβιβασμός των Ευρωπαίων - Εφαρμογή του bail in για τις προβληματικές τράπεζες - Χρήση εθνικών και ευρωπαϊκών ταμείων αν χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια

Στη βάση της συμφωνίας για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών στη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem.
Η συμφωνία αναμένεται να ξεκινά με μια διαδικασία bail-in, όπως συνέβη στην Κύπρο, στο πλαίσιο της οποίας μεγάλοι καταθέτες σε τράπεζες με προβλήματα, θα συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη διάσωση του ιδρύματος.
Εν συνεχεία, εφόσον χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, θα χρησιμοποιούνται τα εθνικά ταμεία εξυγίανσης.
Τα επιπλέον κεφάλαια θα συγκεντρωθούν από την περιοχή μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για ένα κοινό ταμείο.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίοι αξιωματούχο, θα υπάρχει ένα ευρωπαϊκό ταμείο, ωστόσο στην αρχή θα υπάρχει κάποια εθνική ευθύνη.
Αν παρόλα αυτά δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, τότε θα γίνεται χρήση του ESM, με βάση τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί.
Ο τρόπος με τον οποίο θα δομηθεί το κοινό ταμείο διάσωσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, θα συζητηθεί περαιτέρω και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Όπως μετέδιδε χθες το bankingnews, σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα δρόμου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την τραπεζική ένωση, πριν τα τέλη του 2013, φέρεται να έχουν επιδοθεί οι Ευρωπαίοι.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από τους διαδρόμους των Βρυξελλών, oι Ευρωπαίοι φέρεται να προσανατολίζονται στην επιτάχυνση της εφαρμογής του μέτρου του bail in για τις τραπεζικές διασώσεις στην ΕΕ.
Κατά τις πληροφορίες αυτές, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να συγκλίνουν στην ανάγκη εφαρμογής του bail in από τις αρχές του 2016.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς των Ευρωπαίων, το μέτρο του bail in επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή το 2018...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης