Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Πορτογαλία…

tags :
Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Πορτογαλία…
Η Πορτογαλία αναμένεται να μονοπωλήσει την επόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον αναλυτών και επενδυτών.

Την ερχόμενη Τετάρτη το πορτογαλικό δημόσιο θα προχωρήσει σε επαναγορά ομολόγων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αυξανόμενες πιέσεις, ενόψει της λήξης ομολόγων ύψους 4,342 δις. ευρώ τον Απρίλιο και 4,934 δις. ευρώ τον Ιούνιο.
Όπως πρόσφατα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Fernando Teixeira dos Santos, η πορτογαλική κυβέρνηση είχε ήδη εξασφαλίσει τα 2/3 της χρηματοδότησης που απαιτούνται για την αποπληρωμή των ομολόγων.
Παράλληλα, την ίδια ημέρα, το πορτογαλικό δημόσιο προχωρά σε έκδοση τίτλων εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας, με στόχο την άντληση ποσού έως 1 δις. ευρώ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης του χρηματοδότησης από τις αγορές.
Και όλα αυτά την ώρα που η απόδοση των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων επιμένει να διατηρείται πάνω από το 7% για αρκετές εβδομάδες, ωθώντας τις αγορές να προεξοφλούν την προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
«Υπάρχουν ακόμη λόγοι να πιστεύουμε ότι η διάσωση της Πορτογαλίας μπορεί προς ώρας να αποφευχθεί» δηλώνει η Emilie Gay, οικονομολόγος της Capital Economics και τεκμηριώνει «τα πορτογαλικά spreads εξακολουθούν να διατηρούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα ελληνικά και ιρλανδικά».
«Είναι ξεκάθαρο ότι το περιβάλλον για τα ομόλογα της Ευρωζώνης παραμένει δυσμενές, εν μέσω διευρυμένων συζητήσεων για τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων» εκτιμούν με τη σειρά τους αναλυτές της RBC Capital Markets.
Η Τετάρτη, 2 Μαρτίου, κρίνεται και για έναν ακόμη λόγο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Πορτογαλία. Την ημέρα εκείνη ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ζ. Σόκρατες, θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ.
Η εν λόγω συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενόψει των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου, καθώς οι αγορές "απαιτούν" από τους Ευρωπαίους ηγέτες την οριστική λύση στην κρίση χρέους και δεδομένων των πιέσεων που ασκούνται στην Πορτογαλία, ώστε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας και να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. «Μέρκελ και Σόκρατες θα συζητήσουν για τις προετοιμασίες των Συνόδων Κορυφής, με κεντρικό θέμα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF)», γνωστοποίησε η πορτογαλική κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου και η τακτική το διήμερο 24-25 Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης