Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία για την τραπεζική ένωση αναζητά το Ecofin - Προσδοκίες Dijsselbloem, Moscovici για λύση - Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας

tags :
Συμφωνία για την τραπεζική ένωση αναζητά το Ecofin -  Προσδοκίες Dijsselbloem, Moscovici για λύση - Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας
Συμφωνία πριν το τέλος του 2013 αναζητούν οι Ευρωπαίοι
(upd)Συμφωνία για την τραπεζική ένωση αναζητούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin, σε μια ύστατη προσπάθεια να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή πριν το τέλος του 2013.
Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την τραπεζική ένωση, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, J. Dijsselbloem, ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες.
H E.E. χρειάζεται ισχυρό κανονισμό bail in και ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών, τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ενώ σημείωσε ότι έχουν τεθεί νέες επιλογές για το νομικό καθεστώς του ταμείου εκκαθάρισης των τραπεζών, απαντώντας ουσιαστικά στις ενστάσεις της Γερμανίας.
Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, J. Asmussen, δεν αναμένει συμφωνία σήμερα για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών, αναγνωρίζει ωστόσο ότι έχουν περιοριστεί οι διαφορές.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην προσπάθειά τους, είναι οι αντιρρήσεις της Γερμανίας, με τον υπουργό Οικονομικών Wolfang Schaueble να δίνει περιορισμένες πιθανότητες στην επίτευξη συμφωνίας.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Pierre Moscovici, υποστήριξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία για την τραπεζική ένωση, η οποία θα προκαλέσει μια πραγματική επανάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο Γάλλος αξιωματούχος υποστήριξε ότι περιορίζονται οι διαφωνίες με τη Γερμανία, όσον αφορά το σύστημα χρηματοδότησης των προβληματικών τραπεζών. ]
Όπως ανέφερε, είναι ουσιώδες η όποια συμφωνία να περιλαμβάνει ένα κεντρικό ταμείο διάσωσης των προβληματικών τραπεζών, κάτι στο οποίο το Βερολίνο έχει προβάλει αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ένα δίκτυο εθνικών ταμείων.
Πάντως ο Moscovici, στον απόηχο και της συνάντησης που είχε στο Βερολίνο με τον ομόλογό του, W. Schaeuble, υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε μια συμβιβαστική λύση, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
«Πρέπει να «χτίσουμε» συμβιβασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα από τις Βρυξέλλες.
Πάντως δεν αποκλείεται να επιτευχθεί συμφωνία πριν το τέλος του 2013, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 και 20 Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης