Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ο Berlusconi έφυγε, τα προβλήματα παραμένουν - Με ναυάγιο κινδυνεύει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης Letta

Ιταλία: Ο Berlusconi έφυγε, τα προβλήματα παραμένουν - Με ναυάγιο κινδυνεύει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης Letta
H τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται σε ύφεση για 27 διαδοχικούς μήνες και οι ελπίδες του Letta ενδεχομένως να αποδειχθούν φρούδες
Μπορεί να επήλθε ο «πολιτικός θάνατος» του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi, μετά την οριστική αποπομπή του από τη Γερουσία, ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα προβλήματα της Ιταλίας παραμένουν.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η απουσία του από τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, δεν θα καταστήσει ευκολότερο το έργο της ιταλικής κυβέρνησης.
Η Γερουσία ενέκρινε την αποβολή του Silvio Berlusconi, με ψήφους 194 υπέρ, έναντι 112 κατά, εν μέσω δραματικών σκηνών, με τον Berlusconi να δηλώνει εμφατικά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των υποστηρικτών του, ότι «η δημοκρατία στην Ιταλία πενθεί».
Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, η εφημερίδα Giornale, ιδιοκτησίας του πρώην Καβαλιέρε, κάνει λόγο για το «Τέλος της Ελευθερίας» στην Ιταλία.
«Η σφαγή της Δημοκρατίας, δεν τελειώνει εδώ», αναφέρει η εφημερίδα.
Και όντως δεν τελειώνει. Ο Berlusconi απέσυρε τη στήριξή του στην κυβέρνηση Letta, μετά από επτά μήνες μιας «περίεργης» πολιτικής συνύπαρξης.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Enrico Letta, καλωσόρισε την απόφαση της Γερουσίας, καθώς εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα αποδυναμώσει την ικανότητα Berlusconi, να προβάλει εμπόδια στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης.
Ωστόσο, απομένει πολύ δουλειά για τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2014.
Ο προϋπολογισμός, έχει ήδη υποστεί πολλές τροποποιήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ικανότητά του να διατηρήσει την Ιταλία, εντός του πλαισίου των κανόνων για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.
Η Ιταλία απειλείται με άνοδο του ελλείμματος πάνω από το 3% που είναι το όριο το οποίο έχει θέσει η Ε.Ε., ενώ το χρέος της Ιταλίας, ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, μετά της Ελλάδας, στο 133%.
Αν και οι επενδυτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να συγχωρήσουν τα πολιτικά αμαρτήματα της Ιταλίας και το κόστος δανεισμού έχει παραμείνει σε σταθερά επίπεδα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται σε ύφεση για 27 διαδοχικούς μήνες και οι ελπίδες του Letta ενδεχομένως να αποδειχθούν φρούδες, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Όπως σχολιάζει ο Michael Hewson, αναλυτής της CMC Markets, η ιταλική πολιτική σκηνή, υπήρξε πάντοτε δυσλειτουργική, γεγονός το οποίο δεν πρόκειται να αλλάξει λόγω της αποχώρησης Berlousconi.
«Αν ο πρωθυπουργός E. Letta θεωρεί ότι η διάσπαση στο κόμμα του "If Mr Letta Berlusconi, θα ισχυροποιήσει την κυβέρνησή του και την ικανότητά του να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, πλανάται», προσθέτει.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Spiro Sovereign, Nicholas Spiro,  εκτιμά ότι ο Berlusconi υπήρξε ένα χρήσιμο εργαλείο αποπροσανατολισμού για μία αδύναμη κυβέρνηση…


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης