Τελευταία Νέα
Διεθνή

El - Erian (Pimco): Η Δύση δεν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή στις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου

El - Erian (Pimco): Η Δύση δεν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή στις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου
Καταλυτική σημασία στις εξεγέρσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής δίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco Mohamed El-Erian σε άρθρο του στους Financial Times, εφιστώντας την προσοχή ότι η εξάπλωση των αναταραχών μπορεί να προκαλέσουν σημαντικούς συστημικούς κινδύνους σε ολόκληρη της παγκόσμια οικονομία.
Η αβεβαιότητα που δείχνουν οι αγορές πετρελαίου σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, η οποία και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πετρελαιοεξαγωγικά κράτη, θα εξαπλωθεί αργά ή γρήγορα σε όλα τα επίπεδα των κεφαλαιαγορών, προειδοποιεί ο επικεφαλής της Pimco. Μάλιστα, συνδέει τις ανισορροπίες στην αγορά του πετρελαίου και με τις υπόλοιπες αγορές εμπορευμάτων, σε μία προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει τις συνέπειες των αναταραχών. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, εξεγέρσεις εκδηλώθηκαν και σε άλλες χώρες από την Αλγερία και το Μαρόκο έως το Μπαχρέιν και την Υεμένη.
Ο El-Erian επισήμανε και τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία, καθώς, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα αυξήσει το κόστος παραγωγής και θα επιβαρύνει περαιτέρω τους φορολογούμενους, θα προκαλέσει μεγαλύτερη άνοδο των τιμών στα εμπορεύματα.
Τέλος, ο επικεφαλής της Pimco επέκρινε τη Δύση ότι παραμένει θεατής των εξελίξεων, προτρέποντας να στηρίξουν την αποκατάσταση της ειρήνης και της δημοκρατίας στις εν λόγω χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης