Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wells Fargo: Γιατί μειώνονται οι θετικές προοπτικές της τράπεζας – Τι λέει η Fitch

Wells Fargo: Γιατί μειώνονται οι θετικές προοπτικές της τράπεζας – Τι λέει η Fitch
Η αποχώρηση του οικονομικού συμβούλου της Wells Fargo, Howard I. Atkins από τη διοικητική πυραμίδα του ιδρύματος για προσωπικούς λόγους δημιούργησε ουκ ολίγα ερωτηματικά και καλλιέργησε αρκετές επισφάλειες αναφορικά με το μέλλον και τις προοπτικές του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Η φημολογία κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα υγείας σε άτομο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του Atkins όμως η αγορά βλέπει κι άλλους, περισσότερο επαγγελματικούς λόγους, στην αποχώρηση αυτή.
Οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια της Wells Fargo έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Η έκκληση της Fed για διενέργεια νέων stress tests στις αμερικανικές τράπεζες αφορά κατά κύριο ρόλο το target group ιδρυμάτων μέσα στο οποίο ανήκει και η Wells Fargo, πέραν δηλαδή των πέντε  αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών. Όχι ότι αυτοί εξαιρούνται, αλλά ο Ben Bernanke... τρέμει ότι νέα φαινόμενα έλλειψης ρευστότητας θα κάνουν την εμφάνισή τους τη στιγμή που τα δύο διαδοχικά προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης και αγοράς ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έχουν καταστήσει τη Fed το μεγαλύτερο δανειστή του αμερικανικού κράτους.
Η Wells Fargo αποτελεί υπερεκτεθειμένο ίδρυμα σε τιτλοποιούμενα δάνεια με αμφίβολους δείκτες εξυπηρέτησης, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία αναλύσεων Trefis Financial, κάτι που δημιουργεί νέες επισφάλειες.
Όλα αυτά τη στιγμή που η τράπεζα ετοιμάζεται να διανείμει πλούσιο μέρισμα. Για το λόγο αυτό, η Fed θα ελέγξει εις διπλούν τα οικονομικά στοιχεία των ιδρυμάτων που σκοπεύουν να εμφανιστούν εξαιρετικά... γαλαντόμοι απέναντι στους μετόχους τους.
Ο Christopher Whalen, αναλυτής της Institutional Risk Analytics αποκαλύπτει ότι ο Atkins βρισκόταν σε διαρκή εσωτερική διαμάχη σχετικά με τα ανακοινώσιμα και τα μη ανακοινώσιμα στοιχεία της τράπεζας καθώς και με την οικονομική στρατηγική. “Οι οικονομοτεχνικές μέθοδοι του Atkins εκλαμβάνονταν από την υπόλοιπη διοίκηση της Wells Fargo ως υπερβολικά επιθετικοί”, τονίζει χαρακτηριστικά ο Whalen, κλείνοντας το μάτι προς το απευκταίο σενάριο της άκρατης μόχλευσης.
Η Fitch, σε σχετική έκθεσή της, τονίζει ότι διατηρεί σταθερά τα επίπεδα επενδυτικής εμπιστοσύνης απέναντι στην Wells Fargo και η αξιολόγησή της βρίσκεται στα άριστα επίπεδα της κλίμακας ΑΑΑ/F1+. Ωστόσο, υπάρχει η παραδοχή ότι η τράπεζα υπερδραστηριοποιήθηκε επενδυτικά κατά το 2010 με τον παράλληλο καθησυχασμό ότι οι επενδύσεις της δεν προβλέπουν απρόσμενες απώλειες, απομειώσεις οικονομικών στοιχείων ή διαγραφές. Η Fitch επισημαίνει ότι η Wells Fargo εμφανίζει επαρκή επίπεδα ρευστότητας και επιφυλάσσεται για νέο έλεγχο μετά τις 15 Δεκεμβρίου του 2011.
Στο μεταξύ, οι προοπτικές της αμερικανικής τράπεζας υποβαθμίστηκαν σε αρνητικές (negative) από ουδέτερες (neutral) από την Wachovia.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης