Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ρόλο “σκληρού ανδρός” ο Mervyn King της BoE – “Αύξηση επιτοκίων θα αποφασίσουμε μόνο εμείς”

Σε ρόλο “σκληρού ανδρός” ο Mervyn King της BoE – “Αύξηση επιτοκίων θα αποφασίσουμε μόνο εμείς”
(upd2) Το μανδύα του σκληρού και άτεγκτου άνδρα ενδύθηκε ο διοικητής της Bank of England, Mervyn King.
O διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μεγάλης Βρετανιας και πρόεδρος της νομισματικής επιτροπής της χώρας άφησε να εννοηθεί ότι η νομισματική πολιτική της χώρας δεν επηρεάζεται από βιαστικές αξιολογήσεις. Σταθμίζει τα δεδομένα.
Ο ίδιος δήλωσε ενήμερος για την κατάσταση του πληθωρισμού, ο οποίος δίχως άλλο έχει πάρει την ανιούσα, όμως τόνισε ότι οι μελλοντικές πιθανότητες περαιτέρω κλιμάκωσης που του δίνουν οι διεθνείς αναλυτές είναι κατά τη γνώμη του “εξαιρετικά αμφίβολες”.
Ο King διευκρίνισε ξεκάθαρα ότι “η Bank of England ποτέ δεν ενστερνίζεται τις προβλέψεις της διεθνούς αγοράς αναφορικά με την οριοθέτηση των βασικών βρετανικών επιτοκίων.
Οι δηλώσεις του έγιναν με αφορμή τις δηλώσεις του οικονομολόγου της Κεντρικής Τράπεζας, Spencer Dale, ο οποίος, όχι μόνο προεξόφλησε αύξηση των βασικών επιτοκίων από τη BoE στο αμέσως επόμενο διάστημα, αφετέρου επισήμανε ότι εξετάζεται σε δεύτερο στάδιο η υιοθέτηση νέου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, όμοιο με εκείνο των 200 δισ. λιρών σε Gilts που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται από τον περσινό Μάρτιο.
Ο Mervyn King αγωνίζεται εδώ και καιρό να αποδείξει ότι η Bank of England έχει μεν εμπιστοσύνη στους νόμους της αγοράς, πλην όμως δεν επηρεάζεται από την διεθνή σπέκουλα και δρα ανεξάρτητα σύμφωνα με το συμφέρον της βρετανικής οικονομίας. Επιχειρεί επίσης να υποβαθμίσει τη σπουδαιότητα του μεγέθους που έχει λάβει ο βρετανικός πληθωρισμός και την αναγκαιότητα παρέμβασης.
Στο μεταξύ, παρά τις "σκληρές" δηλώσεις του Mervyn King, η βρετανική Barclays μετέβαλε τις προβλέψεις της για πιθανή άνοδο των βασικών επιτοκίων στο Νησί. Η νέα πρόβλεψη της τράπεζας εκτιμά την αύξηση των επιτοκίων εντός του προσεχούς Μαϊου αντί για το Νοέμβριο, που ανέφερε η προηγούμενη πρόβλεψη του ιδρύματος.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης