Τελευταία Νέα
Διεθνή

Citigroup: Υπερεκτιμημένος ο κίνδυνος χρήσης του ELA από τις ιρλανδικές τράπεζες

tags :
Citigroup: Υπερεκτιμημένος ο κίνδυνος χρήσης του ELA από τις ιρλανδικές τράπεζες
Κατά 18 δισ. ευρώ επιπλέον θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας η χρήση του Ειδικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Βοήθειας (Emergency Liquidity Assistance ή ELA) της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, σύμφωνα με νέα, διορθωμένη έκθεση της Citigroup.
Η χρήση του ELA από τις ιρλανδικές τράπεζες τελικά δε θα έχει τόσο σοβαρά προβλήματα όσο αρχικά είχε προβλεφθεί. Μέσω του ELA παρέχονται από τις κεντρικές τράπεζες δάνεια στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα σε έκτακτες καταστάσεις, ενώ παράλληλα μπορούν να δημιουργήσουν καταθέσεις overnight, που εν συνεχεία χρησιμοποιούνται ως αποθεματικές καταθέσεις των τραπεζών, οι οποίες όμως είναι εκτός του ισολογισμού του ευρωσυστήματος.
Το νέο report έρχεται τρεις εβδομάδες μετά από το σχόλιο της Citi με το οποίο προειδοποίησε ότι η έκταση των ELA θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της έκθεσης της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα κατά 49 δισ. ευρώ, 30% δηλαδή του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας και το 25% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού της κεντρικής της τράπεζας.
Με το νέο report επισημαίνεται ότι τελικά ο κίνδυνος από την πρακτική αυτή δεν είναι τόσο μεγάλος, ενώ μέρος αυτών έχουν την εγγύηση του ιρλανδικού δημοσίου. Πιο αναλυτικά, ο κίνδυνος για το δανεισμό καλύπτεται από "ρητή" εγγύηση του δημοσίου, αλλά όταν οι εξασφαλίσεις είναι τα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει μια κυβέρνηση, τότε αυτές απεμπλέκουν το κράτος από την υποχρέωση της καταβολής των χρημάτων.Με αυτό τον τρόπο γίνεται μία μικρή ανακύκλωση των κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζες, μεταξύ αυτών, της Κεντρικής Τράπεζας και του Δημοσίου.
Η Citi αναφέρει ότι δεδομένου του ότι οι τράπεζες έχουν περίπου 31 δισ. ευρώ αυτών των γραμματίων, η εκτιμώμενη αύξηση του δημόσιου χρέους θα ήταν γύρω στα 18 δισ. ευρώ. Χαμηλότερα δηλαδή από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης