Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινό μέτωπο αντίδρασης από Πορτογαλία – Ιρλανδία – Ζητούν ενίσχυση του EFSF

Κοινό μέτωπο αντίδρασης από Πορτογαλία – Ιρλανδία – Ζητούν ενίσχυση του EFSF
Το Eurogroup αποφάσισε τη συνολική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης κατά 500 δισ. ευρώ από το δεύτερο μισό του 2013 όμως για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν πάρθηκε απόφαση.
Η γερμανική γραμμή που εκφράστηκε ρητά και απέριττα από τον Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκρινε ουσιαστικά τις εξελίξεις.
Προκάλεσε όμως εκ των υστέρων τις αντιδράσεις Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Fernando Teixeira dos Santos εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. Παρότι η χώρα του τηρεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, εντούτοις οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν κάνουν τίποτα για να οχυρώσουν την προσπάθεια. Σύμφωνα με τον Dos Santos, ένα σημάδι που θα έδειχνε αυτή τη στήριξη θα ήταν η περαιτέρω ενίσχυση του EFSF με κεφάλαια. Άλλωστε, πρόκειται για εξέλιξη την οποία ο Πορτογάλος κρίνει επιβεβλημένη.
Οι Ιρλανδοί, εξάλλου, μέσω του δικού τους Υπουργού Οικονομικών, Brian Lenihan  εκφράζουν τον δικό τους προβληματισμό.
Η πρόταση μείωσης του δικού τους επιτοκίου δανεισμού μέσω του μηχανισμού στήριξης συζητείται ακόμη αλλά δεν έχει υπάρξει ουσιαστική κατάληξη αλλά και ούτε ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως επιθυμούσε και η ιρλανδική πλευρά. “Ανησυχούμε για τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε ο Lenihan για να υπαινιχθεί σαφώς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις χώρες που βρίσκονται στους κόλπους της και παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης