Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ενίσχυση του EFSF στο τραπέζι της συνεδρίασης του Eurogroup - Αρνητική η Γερμανία

Η ενίσχυση του EFSF στο τραπέζι της συνεδρίασης του Eurogroup - Αρνητική η Γερμανία
(upd5) Η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η πιθανή αύξηση των δανείων που παρέχει το σημερινό Ταμείο στις υπερχρεωμένες χώρες, αποτελούν τα κρίσιμα θέματα προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες και του Ecofin αύριο. Επί τάπητος θα τεθεί και το καίριο ζήτημα της τροποποίησης των όρων δανεισμού των μηχανισμών στήριξης της Ελλάδας, καθώς και της Ιρλανδίας, καθώς θα συζητηθεί το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Στη «χωρίς προηγούμενο» μείωση του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι στις σημερινές συζητήσεις θα σημειωθεί πρόοδος, ώστε να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο που θα επιφέρει σταθερότητα στην ευρωζώνη και θα επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα.

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Olli Rehn τόνισε ότι οι προτάσεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή και οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελούν γερή βάση για την αντιμετώπιση του ζητήματος. «Η ευρωπαϊκή περιφέρεια προετοιμάζεται να κάνει ότι χρειαστεί για να διατηρήσει τη σταθερότητα», σχολίασε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι οι διασωθείσες χώρες χρειάζονται ανεκτά επιτόκια, καθώς η διάσωση αυτών είναι που πείθει τις αγορές να μην κερδοσκοπούν εναντίον του ευρώ.

«Ας μην ταράξουμε την ηρεμία των αγορών με επιφανειακές συζητήσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Yπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
O Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις του ευρώ δεν πρέπει να βιαστούν να αποσαφηνίσουν τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά:«Τον τελευταίο καιρό, οι αγορές είναι τόσο σταθερές που θα ήταν καλύτερα να μην τις ταράξουμε με επιφανειακές συζητήσεις». Ο Schaeuble επανέλαβε ότι η Γερμανία επιθυμεί να βρεθεί μία συνολική λύση-πακέτο, η οποία θα συνδέει την ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων και μια νέα συμφωνία για την ώθηση της ανταγωνιστικότητας, με την ενίσχυση του Ταμείου Στήριξης των χωρών της ευρωζώνης.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών τόνισε ότι από τη σημερνή συνεδρίαση «δεν θα βγει κάποια ιδιαίτερη είδηση».
Εξάλλου, ερωτηθείς για το θέμα της διαδοχής του Jean-Claude Trichet στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών απάντησε ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί προτού βρεθεί συνολική λύση για την κρίση στην ευρωζώνη το Μάρτιο. «Έχουμε πολύ χρόνο να ασχοληθούμε μετά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η γερμανική πλευρά εξακολουθεί να παραμένει αντίθετη με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Schaeuble τόνισε ευθέως στη γαλλική εφημερίδα “Tribune” ότι “σύμφωνα με τη Γερμανία, δεν είναι αναγκαία η ενίσχυση του EFSF με περισσότερα κεφάλαια”. Η γερμανική πλευρά σκοπεύει με τις δηλώσεις Schaeuble να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να προετοιμάσει το κλίμα αναφορικά με τις προθέσεις της.

Σχετικά με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση κανόνων στα εθνικά δημοσιονομικά  κρατών-μελών, για τη φορολογία αποταμιεύσεων και την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα ασχοληθεί κυρίως στην αυριανή της συνεδρίαση η Σύνοδος Ecofin των «27». Οι συζητήσεις του σημερινού Eurogroup θα αφορούν, εκτός των άλλων, και τις συμφωνίες για την καταπολέμηση της απάτης, τη δυνατότητα αγοράς ομολόγων από το μόνιμο μηχανισμό, ώστε να αποδεσμευτεί η ΕΚΤ από αυτό το ρόλο. Επίσης, θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό 2012.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker δήλωσε ότι οι χώρες του ευρώ αγνοούν πλήρως το περιεχόμενο του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που πρότεινε η γαλλογερμανική πλευρά και πρόσθεσε ότι στις 11 Μαρτίου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν ποια είναι η προστιθέμενη αξία αυτού του Συμφώνου.

Υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά όχι της αναδιάρθρωσης, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Christine Lagarde, σε συνέντευξή της στο Spiegel. «Στην περίπτωση της Ελλάδας συζητάμε για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων. Αυτό οδηγεί στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών», είπε χαρακτηριστικά η κ. Lagarde, που θεωρεί δεδομένη τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη στήριξη των χωρών που βρίσκονται σε κρίση χρέους.
Οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού, πάντως, φαίνεται να συμφωνούν με αυτές του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τονίσει προ ημερών «τις προσπάθειες της κυβέρνησης για επιμήκυνση» απορρίπτοντας την περίπτωση της αναδιάρθρωσης.
Όσον αφορά την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, η κ. Lagarde εκτιμά πως αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το πόσο η Ελλάδα, αλλά και η Ιρλανδία θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στη Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και σημειώνει πως, «μέχρι τώρα όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά».
Σημειώνεται πως η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει τις προθέσεις της να πραγματοποιηθεί η επέκταση της αποπληρωμής του δανείου βάσει του ίδιου χρονοδιαγράμματος που έχει δοθεί και στην Ιρλανδία.
Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων έδωσε ο υπουργός οικονομικών προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Olli Rehn τόνισε ότι οι προτάσεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή και οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελούν γερή βάση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Herman Van Rompuy: «Κοινό νόμισμα σημαίνει κοινές δράσεις»


«Κοινό νόμισμα σημαίνει κοινές δράσεις» τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, με την οποία συγκαλεί επισήμως τη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Ο Rompuy υπογραμμίζει, παράλληλα, την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στις οικονομίες της ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας-μέλους.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο Rompuy αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 4ης Φεβρουαρίου έδειξε την αποφασιστικότητα των χωρών του ευρώ να δώσουν στο ενιαίο νόμισμα μια ισχυρή οικονομική βάση, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έλαβε εντολή να παρουσιάσει προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη.
Ο Rompuy επισημαίνει ότι οι 17 χώρες της ευρωζώνης θέλουν να προχωρήσουν πιο πέρα από την αυστηρή επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών που αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ούτως ώστε η κάθε χώρα στην ευρωζώνη να αναπτύσσεται προς την ίδια κατεύθυνση. Βεβαίως πρέπει να λάβουμε υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος. Το ενιαίο νόμισμα σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για κοινές δράσεις».
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου, ο Rompuy επισημαίνει ότι έως τότε ενδεχομένως να εντοπιστούν κι' άλλα σημεία διαβουλεύσεων με στόχο να βρεθεί ένα «συνολικό πακέτο μέτρων» που θα απαντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.
Καταλήγοντας, ο H. Rompuy εκφράζει την αισιοδοξία του διότι όπως επισημαίνει, «στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ παραμένει σταθερή».

(πρώτη ενημέρωση 10:05)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης