Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Μειωμένο το spread των χωρών του Νότου - Ελκυστικές οι τράπεζες της περιφέρειας της Ε.Ε.

Goldman Sachs: Μειωμένο το spread των χωρών του Νότου - Ελκυστικές οι τράπεζες της περιφέρειας της Ε.Ε.
(upd) Την αγορά ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών συστήνει στους επενδυτές η Goldman Sachs, για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες. Η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει αρχίσει και κάμπτεται, αποκλιμακώνοντας το κόστος δανεισμού των τραπεζών ενώ το spread εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθεί σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα. Μικρά "αγκάθια" η αναχρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών και τα αποτελέσματα των μέτρων λιτότητας σε Ελλάδα, Ιρλανδία.

Τον Ιανουάριο οι τραπεζικές μετοχές σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα είχαν αποδώσει σημαντικά και όπως φαίνεται τα κέρδη θα συνεχιστούν και το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι χαμηλές αποτιμήσεις σε συνδυασμό με τις προοπτικές της ανάπτυξης θα οδηγήσουν τις τραπεζικές μετοχές σε κέρδη, και αυτό τις καθιστά ακόμη πιο ελκυστικές.
Οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης επιβαρύνθηκαν σημαντικά από το υψηλό κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων. Η αύξηση του κόστους δανεισμού τους επηρεάζει σημαντικά την κερδοφορία τους, με τους επενδυτές να «γυρίζουν την πλάτη» έναντι πιο αποδοτικών μετοχών.
Οι απαιτήσεις των αρχών για αυξήσεις περισσότερων κεφαλαίων πιθανότατα θα ανασταλούν μέχρι τον επόμενο χρόνο, δίνοντας στις τράπεζες την δυνατότητα να βελτιώσουν τους συντελεστές επάρκειάς τους, διατηρώντας παράλληλα τα κέρδη τους.
O αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός αναβαθμίζει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο σε overweight από neutral. Το ίδιο πράττει και για τον τεχνολογικό κλάδο. Σε neutral από underweight, αντίστοιχα, αναβαθμίζει τον κλάδο ασφαλειών.
Οι μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής σε πολλές από τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε μόνιμη μείωση του spread των δεκαετών ομολόγων, ειδικά στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Αυτή η εξέλιξη ευνοεί τις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.
Η αναδόμηση του τρόπου λειτουργίας των περιφερειακών ισπανικών τραπεζών (cajas) από την ισπανική κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με το διεθνή τραπεζικό όμιλο, "βήμα προς τη θετική κατεύθυνση" προκειμένου να ανατροφοδοτηθεί το χρέος των ισπανικών τραπεζών, το οποίο αποτελεί και τη μεγαλύτερη επισφάλεια έναντι επένδυσης στον τραπεζικό κλάδος της χώρας της Ιβηρικής.
Για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η επισφάλεια έγκειται στο ποσοστό αποτελεσματικότητας της πολιτικής λιτότητας που φέρνει στις δύο χώρες μείωση της ανάπτυξης, αύξηση της ανεργίας και ύφεση γενικότερα.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, ο ασφαλιστικός και ο τραπεζικός κλάδος δέχτηκαν πιέσεις με συνεπακόλουθες επιφυλάξεις λόγω  μειώσεων των επιτοκίων των λιανικών προϊόντων και την παράλληλη αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου.
Οι αναθεωρήσεις των ανακοινωθέντων τραπεζικών κερδών ανά την Ευρώπη από το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και έπειτα ήταν αρκετά ενθαρρυντικές. Το ρίσκο πολλαπλασιάστηκε μετά την υποχρέωση που ανέλαβαν οι τράπεζες να ενισχυθούν κεφαλαιακά για να προσαρμοστούν με τους νέους κανόνες της Βασιλείας.

Οι επιλογές της Goldman Sachs για τις τραπεζικές μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια

Οι τράπεζες της Ευρώπης σε γενικές γραμμές μοιάζουν απελευθερωμένες από το... βραχνά της συγκεκριμένης προσαρμογής με τις γαλλικές να αποτελούν εκ των κορυφαίων επιλογών της Goldman Sachs έπειτα από τις ενθαρρυντικές επιδόσεις που εμφανίζουν κυρίως τα επενδυτικά τους παρακλάδια.
Το... καλάθι με τις προτεινόμενες προς αγορά τραπεζικές μετοχές στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο τις HSBC, Standard Chartered, BBVA και Banco Santander. Οι HSBC και Standard Chartered αποτελούν πρώτες επιλογές και στις χρηματαγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και ακολουθεί -στη Νότια Αμερική- η ισπανική BBVA.
Εκτός των άλλων, η Goldman Sachs προβλέπει μείωση του ρίσκου χρεοκοπίας χώρας εντός της περιφέρειας της ευρωζώνης με παράλληλη μείωση των αντιστοίχων ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης