Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pimco: Η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα - Αλλά μήπως είναι Ιρλανδία;

Pimco: Η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα - Αλλά μήπως είναι Ιρλανδία;
Κρίσιμη για την πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους θα είναι η πορεία της Ισπανίας τις επόμενες εβδομάδες, κρίνει ο Mohamed El – Erian, επικεφαλής της Pimco, στους Financial Times.
Για να κερδιθεί η μάχη, η Ισπανία πρέπει να δράσει γρήγορα, να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του περιφερειακού τραπεζικού κλάδου, των λεγόμενων τραπεζών Cajas, ώστε να αποτρέψει περαιτέρω αποσταθεροποίηση των δημοσιονομικών της.
Εάν η Ισπανία δεν πετύχει, τότε θα αναγκαστεί να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης. Και ο μηχανισμός δε διαθέτει τα κεφάλαια που απαιτούνται ώστε να καλύψει τις ανάγκες της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, αναφέρει ο El – Erian. Θα προκληθεί αποσταθεροποίηση των αγορών, το ευρώ θα υποχωρήσει, τα γερμανικά επιτόκια θα επηρεαστούν και η εμπιστοσύνη των αγορών θα κλονιστεί μαζί με την σταθερότητα που διακηρύττει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πρώτα τα καλά νέα. Η Ισπανία δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Δεν έχει μπροστά της μία δημοσιονομική κρίση, το χρέος της παραμένει σε βιώσιμα επίπεδα, δεν αντιμετωπίζει μεγάλη ύφεση και τα spread της είναι ελεγχόμενα. Τα ελλείμματα του προϋπολογισμού δεν προέρχονται από κακοδιαχείριση της κυβέρνησης, αλλά από κακοδιαχείριση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με αποτέλεσμα να είναι διαχειρίσιμα.
Η Ισπανία, αντιθέτως, βρίσκεται στο σημείο που βρισκόταν η Ιρλανδία πριν από δύο περίπου χρόνια. Τι επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να επιλέξει εάν θα χρησιμοποιήσει τα κυβερνητικά κεφάλαια ώστε να επανακεφαλαιοποιήσει τις cajas ή να τις αφήσει να καταρρεύσουν. Παράλληλα, έχει να αντιμετωπίσει τους παράγοντες της αγοράς που πλήττονται από την πτώση της αγοράς ακινήτων, γεγονός που γεννά ανησυχίες.
Η Ιρλανδία αποφάσισε να σώσει τις τράπεζες της, απορροφώντας τις ζημιές τους με τα γνωστά αποτελέσματα. Μέχρι τώρα, η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει το ιρλανδικό παράδειγμα, πιέζοντας τις cajas να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους.
Επομένως, τα αποτελέσματα της διαδικασίας ενίσχυσης των cajas θα δείξει και το μέλλον της Ισπανίας, καταλήγει ο El-Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης