Τελευταία Νέα
Διεθνή

Credit Suisse: Διλήμματα θέτει στην ΕΚΤ ο αυξανόμενος πληθωρισμός της ευρωζώνης

Credit Suisse: Διλήμματα θέτει στην ΕΚΤ ο αυξανόμενος πληθωρισμός της ευρωζώνης
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις αγορές το θέμα της αναπάντεχης αύξησης του ευρωπαϊκού πληθωρισμού το τελευταίο 2μηνο, καθώς σύμφωνα με την Credit Suisse αυτό δεν είναι μόνο δείγμα ενίσχυσης της οικονομίας της Ζώνης.
Στην 10σέλιδη έκθεση της τράπεζας με τίτλο «The return of inflation» (η επιστροφή του πληθωρισμού) το σημαντικότερο ζήτημα που έχει ανακύψει στην Ευρώπη είναι η προοπτική αύξησης των επιτοκίων, ώστε να καμφθεί η κατανάλωση που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Αυτή άλλωστε η προοπτική έχει αρκετές φορές αναφερθεί στις τελευταίες συνεντεύξεις τύπου του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κ. Τρισέ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί η αύξηση των επιτοκίων να έρθει γρηγορότερα από την άρση των έκτακτων μέτρων στήριξης του τραπεζικού κλάδου.
Η άνοδος αυτή των τιμών του καταναλωτή αποδίδεται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, και ιδιαίτερα αυτών των τροφίμων και της ενέργειας. Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη και η προοπτική περαιτέρω αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων, τότε το outlook του πληθωρισμού θα είναι αρνητικό, ήτοι θα ανέλθει άνω του στόχου της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat το Δεκέμβριο οι τιμές παραγωγού στις 16 χώρες του ευρώ, αυξήθηκαν 0,8% σε μηνιαία βάση, ενώ έκαναν "άλμα" 5,3% σε ετήσια, Η αύξηση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, αφού εξαιρουμένου των κλάδων ενέργειας και κατασκευών οι τιμές αυξήθηκαν μόλις 0,3% σε σχέση με το Νοέμβριο και 3,3% σε ετήσια βάση.
Πρόκειται για μία σαφή ένδειξη εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων, η οποία προσθέτει ακόμη έναν πονοκέφαλο στην ΕΚΤ και δικαιολογεί απολύτως τις πρόσφατες επισημάνσεις των αξιωματούχων της, αναφέρει η Credit Suisse.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης