Τελευταία Νέα
Διεθνή

FXCM: Ο «πόλεμος των νομισμάτων» καλά κρατεί

tags :
FXCM: Ο «πόλεμος των νομισμάτων» καλά κρατεί
Ο «πόλεμος των νομισμάτων» ή ο «αγώνας για τον πυθμένα» είναι δυο χαρακτηρισμοί οι οποίοι πολύ εύστοχα αποδόθηκαν στις εξελίξεις που συμβαίνουν στην αγορά νομισμάτων.
Αρχικά είναι δύσκολο για έναν επενδυτή να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει σε έναν τέτοιο «πόλεμο» αφού αυτό που βλέπει είναι οι πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στα ζευγάρια των νομισμάτων. Είναι μια καλή στιγμή να δούμε που έχει οδηγήσει αυτός ο «πόλεμος» που ενώ είχε ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν, έγινε περισσότερο αισθητός από το Σεπτέμβριο και μετά, παρατηρεί στο σημερινό της δελτίο η FXCM.
Ο νομισματικός «πόλεμος» στην Αμερική
Η αγορά εργασίας και η αγορά κατοικίας αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα της αμερικανικής κυβέρνησης. Ένα πρόβλημα που φαίνεται ότι θα ευνοήσει την Αμερική σημαντικά είναι η ανάδειξη των προβλημάτων του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αμερική κατάφερε να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάκαμψης και να μειώσει το έλλειμμα προϋπολογισμού της, λόγω της αύξησης των εξαγωγών που επέφερε το φθηνό δολάριο. Ταυτόχρονα, με τη δημιουργία περιβάλλοντος αστάθειας στην Ευρώπη κατάφερε να πείσει τα επενδυτικά κεφάλαια να επιστρέψουν στην Αμερική και να επενδύσουν αρχικά σε δεκαετή κρατικά ομόλογα και κατόπιν σε αμερικανικές εταιρίες με σκοπό να προβούν σε επενδύσεις και να αρχίσουν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ουσιαστικά η οικονομική ανάκαμψη.
Ο νομισματικός «πόλεμος» στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη, η αστάθεια που δημιουργήθηκε και το πρόβλημα του χρέους που εμφανίστηκε ξαφνικά στο προσκήνιο, είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων μιας σειράς κρατών να απογειωθούν, φτάνοντας τις χώρες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Έτσι δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός διάσωσης με επικεφαλής το ΔΝΤ. Η κατάσταση αυτή έφερε την έξοδο τεράστιων επενδυτικών κεφαλαίων από την Ευρώπη και τη κατάρρευση του ευρώ. Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά σημειώνει τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δυο δεκαετιών, οι εργοστασιακές παραγγελίες που δέχεται έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η ανεργία μειώνεται θεαματικά, το προσωπικό εισόδημα αυξάνεται και το φθηνό ευρώ έχει απογειώσει τις εξαγωγές της.
Η υποτίμηση των νομισμάτων και οι προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία σε ένα πλεόνασμα ρευστότητας αφού οι κεντρικές τράπεζες (όχι η ΕΚΤ) και κυρίως η Fed άρχισαν να τυπώνουν συνεχώς χρήμα προκειμένου να τονώσουν τη ζήτηση για επενδύσεις. Αυτό το πλεόνασμα χρημάτων οδήγησε στη μεγάλη άνοδο των μετοχών και των εμπορευμάτων και στην εισροή τεράστιων ποσοτήτων χρήματος στις αναδυόμενες οικονομίες. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε τη τελευταία εβδομάδα.
Όσον αφορά στην αγορά, το δολάριο σημειώνει μικρή υποχώρηση μετά τη χθεσινή σημαντική άνοδο, ενώ ανοδικά συνεχίζει να διαπραγματεύεται και το ευρώ. Τα όσα περιγράψαμε παραπάνω έχουν αντίκτυπο στα νομίσματα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας καθώς είναι γνωστό ότι οι οικονομίες τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές εμπορευμάτων στη Κίνα.
Όσον αφορά στα εμπορεύματα, η μεγάλη πτώση που προκλήθηκε χθες, εκτός της ανόδου του δολαρίου και των όσων αναφέρονται παραπάνω, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του ελάχιστου περιθωρίου ασφάλισης (margin), που απαιτεί πλέον το χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο για τα πολύτιμα μέταλλα. Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα 89,70 δολάρια και ο χρυσός στα 1346 δολάρια. Με πτώση έκλεισαν για μια ακόμα ημέρα τα χρηματιστήρια μετοχών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης