Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με Aaa αξιολογεί το EFSF η Moody's - Καθοριστικές οι εγγυήσεις της Γερμανίας

Με Aaa αξιολογεί το EFSF η Moody's - Καθοριστικές οι εγγυήσεις της Γερμανίας
(upd) Με την άριστη διαβάθμιση του Aaa αξιολογεί η Moodys Investors Service το πρώτο πρόγραμμα έκδοσης χρέους του Ταμείου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με σημερινή της έκθεση, η οποία όμως τονίζει ότι αυτή η αξιολόγηση είναι προσωρινή και θα επακολουθήσει νεότερη όταν γίνουν γνωστοί οι τελικοί όροι της πρώτης έκδοσης.
Το συνολικό μέγεθος του προγράμματος εκδόσεων ανέρχεται στα 27 δις. ευρώ. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί εν μέρει η συμφωνία στήριξης της Ιρλανδίας.
Η αξιολόγηση της Moody’s στηρίζεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγου, έχει τις εγγυήσεις των χωρών μελών της Ζώνης, εκτός από την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ενώ συνολικά παρέχουν εγγύηση στο 120% της έκδοσης τίτλων του EFSF, σύμφωνα με τον αναλυτή της Moody’s, Dietmar Hornung.
Οι προοπτικές για τη βαθμολόγηση είναι σταθερές, σύμφωνα με τις σταθερές προοπτικές των χωρών μελών της ευρωζώνης που είναι και οι εγγυητές. Υπενθυμίζεται εδώ ότι Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος τελούν υπό ενδεχόμενη υποβάθμιση από τον οίκο, και είναι οι μόνες που έχουν αρνητικό outlook. Επομένως, οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα του προγράμματος εντοπίζονται μόνο σε περίπτωση επιδείνωσης της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών που συμμετέχουν ως εγγυητές. Η πιστοληπτική ικανότητα του για το πρόγραμμα έκδοσης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις μεταβολές για τις εκτιμήσεις των μεγάλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.
Στο μεταξύ, την ύψιστη αξιολόγηση (ΑΑΑ) έδωσε και η Standard & Poor's στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης