Τελευταία Νέα
Διεθνή

ECOFIN: Έμφαση σε ρευστότητα και Core Tier 1 στα νέα stress tests με τις ευλογίες Barnier, ΕΚΤ

ECOFIN: Έμφαση σε ρευστότητα και Core Tier 1 στα νέα stress tests με τις ευλογίες Barnier, ΕΚΤ
(upd3) Σε συμφωνία για την περαιτέρω αυστηροποίηση των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών κατέληξε το συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό που έχει σημασία είναι η μεθοδολογία των tests να είναι περισσότερο αποδοτική και κατανοητή με ταυτόχρονη διείσδυση και σε διαδικασίες ενδοτραπεζικών συναλλαγών.
Τα stress tests είναι ανάκγη να είναι περισσότερο αξιόπιστα. Ο θεσμός των tests, ελάχιστα μετά από την καθιέρωσή του, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα όταν οι ιρλανδικές τράπεζες, αφού εκ των προτέρων είχαν περάσει με επιτυχία τα tests, εντούτοις βρέθηκαν αντιμέτωπες με το φάσμα της κατάρρευσης.
Οι 27 Υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία ούτως ώστε τα νέα stress tests να εξετάσουν ενδελεχώς και τη ρευστότητα που παρουσιάζουν οι τράπεζες. Ανακοίνωσαν ότι αφορούν και τις 91 τράπεζες της Ευρώπης που θα εξεταστούν, οι ίδιες με την προηγούμενη φορά. Ταυτόχρονα θα διεξαχθούν παράλληλα stress tests της ίδιας αυστηρότητας και στις βρετανικές και τις σουηδικές τράπεζες καθώς και σε εκείνες του Λουξεμβούργου.
Τα stress tests του 2011 θα περιλαμβάνουν αυστηρά και “άτεγκτα”, όπως χαρακτηρίστηκαν από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, tests αναφορικά με τα κεφάλαιά τους και την αντίστοιχη αξιολόγησή τους με έμφαση στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1.
Με την αυστηρότητα των νέων stress tests συμφωνεί και ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε θέματα αγορών, Michel Barnier.
Εκτιμώντας συνεπώς τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, πηγές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνουν λόγο για αναμονή περισσότερων αποτυχιών στα νέα stress tests εκ μέρους των τραπεζών. Ο κύριος τομέας στον οποίο αναμένεται να αποτύχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που δεν θα περάσουν τα stress tests του 2011 θα είναι η επάρκεια ρευστότητας.
Η μεθοδολογία ελέγχου των τραπεζών θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτιο. Μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι. Τα αποτελέσματα των νέων stress tests αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι του 2011.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης