Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορυφαίος δανειστής αναπτυσσόμενων χωρών η Κίνα - Ενίσταται η PBOC

Κορυφαίος δανειστής αναπτυσσόμενων χωρών η Κίνα - Ενίσταται η PBOC
(upd) H Κίνα τείνει να γίνει ο “νούμερο ένα” παγκόσμιος δανειστής. Τα τελευταία δύο χρόνια δάνεισε τις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερα χρήματα απ' ό,τι η Παγκόσμια Τράπεζα.
Οι China Development Bank και China Export-Import Bank έδωσαν δάνεια συνολικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα έτη 2009 και 2010 στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα δάνεια αυτά αφορούσαν τόσο χρηματοδότηση δημοσίου τομέα όσο και χρηματοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων με έδρα σ' αυτές τις χώρες.
Η αντίστοιχη δανειοδότηση μέσω Παγκόσμιας Τράπεζας εμφανίζεται κατά τι μικρότερη και διαμορφώνεται στα 100,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αφορά δάνεια από τον Ιούνιο του 2008 έως και τον έκτο μήνα του 2010.
Το Πεκίνο έχει στρατηγικά αποφασίσει τη στροφή προς τη χρηματοδότηση αναδυόμενων γειτονικών χωρών σε μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι να απεμπλακεί από τον εκτεταμένο δανεισμό των χωρών της Δύσης, τόσο στις Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.
Η People's Bank of China προτιμά τον στρατηγικό δανεισμό χωρών και ξένων επιχειρήσεων. Η πιστωτική επέκταση εντός Κίνας είναι ανάγηκη να μειωθεί διότι η αθρόα σύναψη δανείων με φυσικά πρόσωπα εντός της χώρας, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αυξάνει τη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών και δίνει ώθηση στον πληθωρισμό. Η People's Bank of China ζητά μείωση κατά 10% των δανείων που παρέχουν οι τράπεζες της χώρας σε ιδιώτες.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης