Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μάχη Weber - Draghi για το θρόνο του Trichet

Μάχη Weber - Draghi για το θρόνο του Trichet
Περίπου δέκα μήνες πριν εκπνεύσει η θητεία του νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, τα σενάρια περί διαδοχής του έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν φωτιά. Για την Ευρώπη η διαδοχή σημαίνει και τη φιλοσοφία της ΕΚΤ, καθώς τα μεγαλύτερα φαβορί είναι ο Axel Weber και ο Mario Draghi, οι οποίοι εκφράζουν και διαφορετικές πολιτικές εντός της Ζώνης.
Η θητεία του Trichet στην προεδρία της ΕΚΤ λήγει στις 31 Οκτωβρίου, ημερομηνία που σύμφωνα με τους αναλυτές δε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αν μάλιστα οι ηγέτες δεν λάβουν σημαντικές αποφάσεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες όμως θα λάβουν μια προκαταρκτική απόφαση για τον αντικαταστάτη του Trichet το Μάρτιο.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel έχει ήδη ξεκινήσει τη προώθηση της υποψηφιότητας του Axel Weber, προέδρου της Bundesbank, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Silvio Berlusconi, είχε δηλώσει ότι θα στήριζε την προοπτική ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Mario Draghi, να επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΚΤ.
Ήδη ο πρόεδρος της Bundesbank έχει εκφράσει την αντίθεση του με την πολιτική που ασκείται από τον Γάλλο επικεφαλής της ΕΚΤ, σηματοδοτώντας ότι σε περίπτωση που χριστεί πρόεδρος της ΕΚΤ δε θα «χαριστεί» στους αδύναμους. Ο Weber, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της Bundesbank από το 2004, θεωρείται από τους οικονομολόγους ως ένας από τα «γεράκια» της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, εξαιτίας της έμφασης που δίνει στην αντιμετώπιση των κινδύνων για την σταθερότητα των τιμών.
Παράλληλα, η παρουσία του Weber στο τιμόνι της ΕΚΤ μπορεί να εξισορροπήσει την κατάσταση στο εσωτερικό της Γερμανίας, καθώς η κυβέρνησης βρίσκεται μεταξύ των προσπαθειών αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων διάσωσης για τις υπέρ-χρεωμένες χώρες και των αντιδράσεων της πλειονότητας των Γερμανών ψηφοφόρων  στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζεται για εκλογές σε επτά κρατίδια φέτος.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της ING Groep η Merkel βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Έχει να αντιμετωπίσει τη γερμανική κοινή γνώμη σε περίπτωση αύξησης της βοήθειας στις αδύναμες χώρες, ενώ αν στηρίξει μία τέτοια προοπτική τότε όλες οι ενδείξεις θα κλείνουν προς το Weber στη θέση του Trichet. Ωστόσο, ο Weber έχει δεχτεί τις επικρίσεις των συναδέλφων του για την κριτική του στην αγορά ομολόγων από την τράπεζα, προβληματικών χωρών, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τις αρχές του προκειμένου να γίνει πρόεδρος της ΕΚΤ, ακόμη κι αν η κριτική εντείνεται, ότι η έλλειψη διπλωματίας από μέρους του, καταστρέφει τις πιθανότητές του.
Σύμφωνα με τη γαλλική La Tribune, ο Sarkozy φέρεται να προτιμά τον Ιταλό Draghi. Η υποψηφιότητα του Ιταλού τραπεζίτη είναι πιο πολύπλοκη, εξαιτίας της προηγούμενης θητείας του Draghi στην Goldman Sachs Group. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς η Merkel έχει πολλάκις προσπαθήσει να πείσει το Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy να στηρίξει την υποψηφιότητά.
Επιπλέον, υποψήφιοι με μικρές πιθανότητες είναι και ο Φιλανδός Erkki Liikanen και ο Yves Mersch του Λουξεμβούργου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης