Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στρατηγικό λάθος οι επενδύσεις της Societe Generale σε κρατικά ομόλογα»

«Στρατηγικό λάθος οι επενδύσεις της Societe Generale σε κρατικά ομόλογα»
Τα αποτελέσματα των κρίσιμων δημοπρασιών σε Πορτογαλία και Ισπανία εντός της εβδομάδας που μας πέρασε καθησύχασαν τη Societe Generale σύμφωνα με τους αναλυτές της και η αγωνία συνεχίζεται. Ο Christophe Mianne,  επενδυτικός σύμβουλος, εξηγεί πόσο μάταια θα έμοιαζαν όλα αυτά αν είχε ακολουθηθεί διαφορετική πολιτική το 2008.
Ο οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας, Ciaran O' Hagan εκτιμά ότι ο δείκτης κάλυψης των ομολόγων στην πορτογαλική δημοπρασία ήταν ενθαρρυντικός. To ίδιο τόνισε και για το σύνολο των προσφορών που πραγματοποιήθηκαν.
Ο συνάδελφός του, οικονομολόγος στη γαλλική τράπεζα, Aro Razafindrakola τόνισε ότι τα αποτελέσματα των δημοπρασιών θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ουκ ολίγοι αναλυτές της Societe Generale εκφράστηκαν αντίστοιχα θετικά για τις ισπανικές και ιταλικές δημοπρασίες ομολόγων.
Η Πορτογαλία πραγματοποιεί νέα δημοπρασία την προσεχή Τετάρτη και αντίστοιχα η Ισπανία την προσεχή Πέμπτη και η αγωνία συνεχίζεται. Είναι κοινό μυστικό ότι η Societe Generale είναι μία από τις δύο ευρωπαϊκές τράπεζες -η επίσης γαλλική BNP Paribas είναι η άλλη- που διατηρεί τα περισσότερα ομόλογα των χωρών της Ιβηρικής χερσονήσου.
“Τα 100 εκατομμύρια ευρώ που επενδύθηκαν σε hedge funds κατά τη διάρκεια της έξαρσης της κρίσης από την Credit Agricole ήταν μια λανθασμένη και αδρανής κίνηση”, υποστηρίζει ο  Christophe Mianne. Σύμφωνα με τον Mianne, αυτή η κίνηση σηματοδότησε την αρχή της στρατηγικής αγοράς κρατικού χρέους των χωρών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα και ακολουθήθηκε σε όλο το ερχόμενο διάστημα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον γαλλικό όμιλο που συσσώρευσε κρατικά ομόλογα.
Από την άλλη, στην επιλογή αυτή ενυπήρχε και δεύτερο στρατηγικό λάθος, το οποίο υπαινίσσεται ο Mianne. Η Societe Generale εμπιστεύθηκε hedge funds να “κάνουν παιχνίδι” τον καιρό της κρίσης και εκείνα στράφηκαν στα κρατικά ομόλογα ως στρατηγική επιλογή. Η γαλλική τράπεζα θα έπρεπε να αξιοποιήσει περισσότερο το δυναμικό της και να χαράξει ξεχωριστή, δική της επενδυτική στρατηγική.
“Το οξύμωρο ήταν ότι οι πρώτες αυτές επενδύσεις των 100 εκατ. ευρώ δεν έφεραν στη Societe Generale τα κέρδη που αναμένονταν, αλλά τότε υποστηρίχθηκε ότι η ανάληψη ρίσκου για στροφή σε άλλη αγορά, όπως αυτή των μετοχών, μέσα στις ημέρες της κρίσης ήταν πολύ μεγάλη”, τονίζει ο Mianne. Η Societe Generale επέμεινε στη χρηματοδότηση του μακροχρόνιου κρατικού δανεισμού -με έμφαση στην ευρωζώνη- και η ώρα της αποπληρωμής συνέπεσε με τη δίνη της κρίσης χρέους...

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης