Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Κώτσιος: Όλη η αλήθεια για ΤΑΠΕΤΕ και «αυξήσεις» στην ΕΤΕ - Απώλεια των εργασιακών δικαιωματων λόγω ταύτισης ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ

Κώτσιος: Όλη η αλήθεια για ΤΑΠΕΤΕ και «αυξήσεις» στην ΕΤΕ - Απώλεια των εργασιακών δικαιωματων λόγω ταύτισης ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ
Δήλωση του Αθ. Κώτσιου, Γενικού Συμβούλου της ΟΤΟΕ και Στέλεχος της Ανεξάρτητης Ανανεωτικής Κίνησης " ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ"
Ο Κώτσιος Αθανάσιος, Γενικός Σύμβουλος της ΟΤΟΕ και Στέλεχος της Ανεξάρτητης Ανανεωτικής Κίνησης "ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ" με δήλωσή του στο bankingnews αναφέρει τα ακόλουθα, σχετικά με το Ταμείο Αυτασφάλειας της Εθνικής τράπεζας (ΤΑΠΕΤΕ) και τις "αυξήσεις" στις αποδοχές των εργαζομένων της:

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Με την ακρίβεια στα ύψη, τον πληθωρισμό των τροφίμων να αγγίζει το 32%, τα κέρδη της Τράπεζας στο ζενίθ και τα τεράστια ποσά που δίνονται σε μικρό αριθμό στελεχών, θέλει απύθμενο θράσος και αποτελεί πρόκληση προς την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, να πανηγυρίζει το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ για την μεταφορά, λίγους μήνες πιο νωρίς, των «αυξήσεων» - κοροϊδία που οδήγησαν στην σημαντική μείωση της αγοραστικής μας δύναμης. Αυτών που συμφώνησε στην επιχειρησιακή σύμβαση (ομοίως και στην κλαδική) αντί να διεκδικήσει αυξήσεις πραγματικές και ανάλογες των κερδών στον μισθό μας. Κι ενώ βέβαια ανάλογη απόφαση είχαν πάρει ήδη, εδώ και μήνες, οι άλλες Τράπεζες.
Ίσα ίσα που αυτό αποτελεί απόδειξη της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης που έκαναν με τη Διοίκηση, καθώς αποδεικνύεται ότι υπήρχαν πολλά περιθώρια διεκδίκησης και υπογραφής συμπληρωματικής επιχειρησιακής σύμβασης.
Να πανηγυρίζει επίσης:
• για «αύξηση» προσλήψεων γιατί η Διοίκηση τους υποσχέθηκε ότι, πέραν των 46, θα πάρει 10 ακόμη επιλαχόντες από τον διαγωνισμό, όπως ανέφεραν οι ίδιοι στο Διοικητικό συμβούλιο του ΣΥΕΤΕ.
• γιατί ξεκινά, λίγο πριν λήξει η θητεία του, διάλογο για την καθημερινότητα των συναδέλφων, ενώ ήταν άφαντο επί 2,5 χρόνια που οι εργασιακές συνθήκες για τους συναδέλφους ήταν ανυπόφορες και μη αξιοπρεπείς. Μήπως το θυμήθηκαν λίγο αργά;
Πολύ αργά θυμήθηκαν ότι:
• δεν τηρείται ο όρος της επιχειρησιακής για το δικαίωμα αποσύνδεσης των συναδέλφων με τηλεργασία,
• δεν υλοποιήθηκε ποτέ η πρόβλεψη της επιχειρησιακής για τα τέκνα των συναδέλφων που δεν είναι ασφαλισμένα στον Λογαριασμό Αποκατάστασης Τέκνων,
• δεν έκαναν τίποτα για την ασταμάτητη πίεση για την επίτευξη αλλά και την υπερ-επίτευξη των στόχων (φτάνουν να ζητούν και 160%) και για την δυσβάσταχτη καθημερινότητα του δικτύου, με τα ασταμάτητα ραντεβού, με τους πιεστικούς χρόνους διεκπεραίωσης και ολοκλήρωσης και πάντα υπό την ασφυκτική πίεση πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων,
• δεν έγινε τίποτα με τα επιτόκια στα ρυθμισμένα δάνεια,
• δεν κατάφεραν τίποτα σχετικά με τον αποκλεισμό των συναδέλφων του Δικτύου από τις εσωτερικές προκηρύξεις των Διευθύνσεων,
• συμφώνησαν να πέσουν κατηγορία καταστήματα και να χάσουν κλιμάκια εκατοντάδες συνάδελφοί μας,
• συνεχίζεται η περικοπή των θέσεων εργασίας σε Δίκτυο και Διευθύνσεις, των επιδομάτων, των οδοιπορικών, το κλείσιμο των Καταστημάτων κλπ.
Η λίστα αυτών που χάσαμε και συνεχίζουμε να χάνουμε επί θητείας αυτού του αδιάφορου και μη διεκδικητικού Προεδρείου ΣΥΕΤΕ είναι ατελείωτη.
Βέβαια, οι ίδιοι άλλα έλεγαν στις αρχές Φεβρουαρίου που πήγαιναν στις πρωτοχρονιάτικες πίτες του ΣΥΕΤΕ, τις οποίες «θυμήθηκαν» να επαναφέρουν φέτος που είναι χρονιά εκλογών. Ότι όλα είναι υπό έλεγχο και τέλεια!
Σήμερα, παραμονές των εκλογών του ΤΥΠΕΤ που θα γίνουν τον Μάιο, οι αποσπασμένοι της ΔΗΣΥΕ και της ΔΑΚΕ «θυμήθηκαν» τους συναδέλφους και πηγαίνουν περιοδεία στα καταστήματα… Με όλα αυτά νομίζουν πως θα υποκλέψουν την ψήφο των συναδέλφων στις εκλογές που έρχονται. Οι συνάδελφοι θα δώσουν την απάντησή τους. Δεν θα αφήσουν κανέναν να υποτιμήσει ξανά τη νοημοσύνη τους.
Μάλιστα πηγαίνουν στα ίδια καταστήματα με μία ημέρα διαφορά. Και όλοι αναρωτιούνται γιατί δεν πηγαίνουν μαζί και την ίδια μέρα αφού λένε τα ίδια πράγματα και όλοι τους θεωρούν «Σιαμαίους» και τις ΔΗΣΥΕ - ΔΑΚΕ πλέον μια παράταξη.
Παράλληλα, ΕΝΙΑΙΑ και ΔΑΣ, αφού διαφωνούν δήθεν σε όλα (μόνο στις ανακοινώσεις βέβαια) γιατί παραμένουν σε αυτό το Προεδρείο επί 2,5 χρόνια και «ξεπλένουν» τις αποφάσεις του;
Είναι προφανές ότι είναι ώρα αλλαγής και η μοναδική διαφορετική, εναλλακτική λύση είναι το «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ». Θέλουμε ΑΛΛΑΓΗ παντού, για αυτό σας καλούμε να δυναμώσετε κι άλλο το «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΠΕΤΕ

Ως «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ», η θέση μας για το Ταμείο του Εφάπαξ, ήταν πάντοτε ξεκάθαρη. Άλλωστε είχε διατυπωθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και στην δημόσια ανακοίνωσή μας (προ της ψήφισης του Νομοσχεδίου). Είμαστε υπέρ του συστήματος που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα. Υπήρχε ένας πρόσφορος καθορισμός του ποσού μιας εφάπαξ παροχής, χωρίς το ύψος της να απειλεί τη βιωσιμότητα του Ταμείου και ταυτόχρονα εξέφραζε τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του με δικαιοσύνη (σχέση παροχής και εισφορών). Άλλοι άλλαξαν θέση…
Το απαράδεκτο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που αλλάζει τα πάντα για το Ταμείο Αυτασφάλειάς μας, πέρασε «αβρόχοις ποσί» χωρίς ούτε μια ουσιαστική αντίδραση από το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ. Η γνωστή «αποφασιστική» στάση του, συνεχίστηκε όπως ακριβώς γίνεται με όλα τα εργασιακά μας θέματα επί θητείας του. Μια ανακοίνωση και τελειώσαμε… Το Προεδρείο δεν προχώρησε ως όφειλε και όπως είχαμε προτείνει σε παρεμβάσεις και σε πρωτοβουλίες για να προστατέψει τα υφιστάμενα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και να μην ενταχθεί τελικώς το Ταμείο μας στον σχετικό Νόμο. Δεν ενημέρωσε ούτε αναλυτικά ούτε έγκαιρα τους συναδέλφους. Έμεινε άπρακτο και για αυτό ακόμη το σοβαρό ζήτημα. Ούτε μία συνδικαλιστική ενέργεια ούτε μία παρέμβαση στη Βουλή. Ούτε καν μία στάση εργασίας ούτε έστω μια επιστολή για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Κάποτε διοργανώναμε συνεντεύξεις τύπου στα γραφεία του ΣΥΕΤΕ για να προβάλουμε το δίκαιο των αιτημάτων μας… Σήμερα, μόνο το «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ» προχώρησε σε δημοσιοποίηση του θέματος σε sites και εφημερίδες.
Οι δε εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ που πανηγυρίζουν στην ανακοίνωσή τους για την στάση τους, πήγαν τελικά σε λάθος μέρα, σε λάθος Υπουργείο….
Αυτο-πλασάρονται μάλιστα ως Μέγα-Αλέξανδροι που έκοψαν δήθεν μόνοι τους τον «Γόρδιο Δεσμό» του εφάπαξ! Το κρίσιμο για τους συναδέλφους είναι να κοπεί άμεσα ο «Γόρδιος Δεσμός» δηλαδή ο ζυγός με την Διοίκηση τόσο της ΔΗΣΥΕ όσο και της ΔΑΚΕ, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε πραγματικά την εργασιακή μας καθημερινότητα, την οικονομική μας θέση και να διεκδικήσουμε σθεναρά το δίκαιο των αιτημάτων μας ως εργαζόμενοι.
Βάσει λοιπόν του νέου πλέον Νόμου το Ταμείο μας, μέχρι τις 20 Μαρτίου, ήταν υποχρεωμένο να επιλέξει σε ποιο οικονομικό σύστημα θα ενταχθεί (Κεφαλαιοποιητικό ή Νοητής Κεφαλαιοποίησης). Δεν δίδονταν άλλη επιλογή.
Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του Υπουργείου, το αναλογιστικό έλλειμμα του Ταμείου ανέρχεται σε 41%. Προβληματική βέβαια ή μάλλον επιτηδευμένη, διότι δεν λάμβανε υπόψη την παρούσα αξία των μελλοντικών εσόδων – εισφορών, ώστε να προκύπτει αναλογιστικό έλλειμμα και να δικαιολογείται, με αφορμή αυτό, η ένταξη του Ταμείου μας στο νέο Νόμο.
Σύμφωνα με τους αναλογιστές, με τη Νοητή Κεφαλαιοποίηση αν δεν ήταν άμεσα και πλήρως χρηματοδοτούμενο το Ταμείο, όσοι έβγαιναν σε σύνταξη σήμερα θα είχαν ένα κούρεμα στο εφάπαξ τους, ύψους 41%, για να υπάρξει ισορροπία.
Με το Κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αν μέσα στα επόμενα 6 χρόνια υπήρχε η χρηματοδότηση του Ταμείου που απαιτούνταν για να είναι πλήρως ισορροπημένο, δεν θα υπήρχαν περικοπές στα εφάπαξ των συναδέλφων.
Έπειτα από την δημόσια δέσμευση της Διοίκησης ότι θα καλύψει πλήρως το παραπάνω ποσό, στα χρόνια που απαιτούνται, στο πλαίσιο του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, ψηφίσαμε θετικά ακολουθώντας τη λογική. Για να μην μείνει το Ταμείο νομικά στον αέρα και για να μην υπάρξει περικοπή στα εφάπαξ. Η απόφαση αυτή όμως δεν είναι για εμάς ούτε «ιστορική» ούτε αποτελεί λόγο «πανηγυριών» από αυτούς που μας οδήγησαν με την αδράνεια και ανυπαρξία τους σε αυτό το σημείο επιλογής. Αντιθέτως απαιτείται συνεχής εγρήγορση για πολλά ζητήματα που θα ανοίξουν από εδώ και πέρα (φορολόγηση, απόδοση της εφάπαξ παροχής, καταστατικές αλλαγές, αναλογιστική μελέτη κλπ.).
Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας, χωρίς βερμπαλισμούς και επικοινωνιακές φανφάρες.
Είναι προφανές ότι είναι ώρα ΑΛΛΑΓΗΣ. Εμείς μπαίνουμε ΜΠΡΟΣΤΑ για έναν ΣΥΕΤΕ ισχυρό ξανά.
Για να ξαναφέρουμε την Αγωνιστικότητα, την Αποτελεσματικότητα και την Αντιπροσωπευτικότητα στον ΣΥΕΤΕ.
Για να ξαναφέρουμε την Αξιοπρέπεια και τον Σεβασμό στους Συναδέλφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης