Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Alpha Bank: «Κυκλική Οικονομία στην Πράξη» σε σχολεία όλης της Ελλάδας

Alpha Bank: «Κυκλική Οικονομία στην Πράξη» σε σχολεία όλης της Ελλάδας

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Alpha Bank, με περισσότερους από 30.000 ωφελούμενους, συνεχίζεται για άλλη μία χρονιά

Επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για διαρκή αύξηση του θετικού αποτυπώματός της στην κοινωνία και το περιβάλλον, η Αlpha Bank δημιούργησε το πρότυπο πρόγραμμα Κυκλική οικονομία στην Πράξη σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Science Communication (SciCo) και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Το πρόγραμμα εισάγει στα σχολεία της χώρας τις αρχές της βιωσιμότητας και φέρνει σε επαφή μαθητές και μαθήτριες, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, με το νέο μοντέλο υπεύθυνης παραγωγής και κατανάλωσης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
  • Δια ζώσης και ψηφιακή επιμόρφωση εκπαιδευτικών από σχολεία όλης της χώρας.
  • Εξωσχολικά εργαστήρια και δραστηριότητες για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου.
Επιχειρηματικότητα και Οικονομία με επίκεντρο το Περιβάλλον

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση μαθητών και εκπαιδευτικών με την Κυκλική Οικονομία, που αποτελεί τη σύγχρονη πραγματικότητα της οικονομικής ανάπτυξης, του επιχειρείν και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Μέσω της αξιοποίησης βιωματικών μεθόδων και νέων τεχνολογιών, οι μαθητές που συμμετέχουν στα εργαστήρια του προγράμματος, κατανοούν τη σημασία της διατήρησης και επαναχρησιμοποίησης των φυσικών πόρων, με σκοπό να υιοθετήσουν μία υπεύθυνη και οικολογική στάση και συμπεριφορά. Ειδικότερα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με σκοπό να ανακαλύψουν πρωτότυπες λύσεις που μειώνουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση μέσα από κυκλικές προσεγγίσεις και τεχνικές.
Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα, τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες όπως ομαδική εργασία, επίλυση προβλημάτων, διαχείριση έργων και επικοινωνία. Επιπλέον, καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη, καθώς εξερευνούν τις συνέπειες των σημερινών παραγωγικών και καταναλωτικών μοντέλων και εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, μαθητές και μαθήτριες καλούνται να σκεφτούν μία επιχειρηματική, κυκλική ιδέα που θα δώσει λύση σε μία τοπική πρόκληση. Στη συνέχεια σχεδιάζουν και παρουσιάζουν τη δική τους Κυκλική Επιχείρηση, φτιάχνοντας το Επιχειρηματικό Σχέδιο (business plan), αλλά και το πλάνο διαφήμισης και επικοινωνίας της επιχείρησής τους.
Alpha1_2.JPG
Το παράδειγμα της Χίου

Φέτος, το πρόγραμμα επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων σχολείων και το Γυμνάσιο Καλλιμασιάς Χίου, όπου μαθητές και μαθήτριες της Γ' Γυμνασίου ανέπτυξαν τη δική τους Κυκλική Επιχείρηση, με σκοπό να δώσουν ένα δεύτερο κύκλο ζωής στα εσπεριδοειδή του νησιού που θεωρούνται μάλιστα διακεκριμένη ποικιλία.
Η «Esperia Cycle», όπως ονομάστηκε η επιχείρηση, αξιοποιεί εσπεριδοειδή που περισσεύουν ή πετιούνται από τα περιβόλια του Κάμπου και τα μετατρέπει σε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και ζωοτροφές. Τα παιδιά έφτιαξαν το επιχειρηματικό τους πλάνο, ήρθαν σε επαφή με παραγωγού τους νησιού για να προμηθευτούν την πρώτη ύλη, ετοίμασαν τα προϊόντα, τις συσκευασίες, το λογότυπο της επιχείρησης και τη διαφημιστική καμπάνια.
Δείτε το βίντεο από τη δράση στη Χίο εδώ.

Αποδεδειγμένη συνεισφορά στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα

Το πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία στην Πράξη» ξεκίνησε το 2022, και μέχρι στιγμής, έχει επιμορφώσει 440 εκπαιδευτικούς και περισσότερα από 30.000 παιδιά σε όλη τη χώρα.
Τη φετινή σχολική χρονιά, το πρόγραμμα έχει επισκεφθεί με δια ζώσης εργαστήρια σχολεία των Ιωαννίνων, της Ρόδου, της Καρπάθου, της Χίου, της Κάσου, της Καλύμνου, της Καλαμάτας, των Σερρών, της Αργυρούπολης, της Πρέβεζας, της Κρήτης, της Πέλλας, της Ορεστιάδας, της Ελασσόνας, της Αρεόπολης, της Σύρου, του Ευπαλίου, της Άμφισσας και της Κέρκυρας.
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να διαμορφώσει μια νέα γενιά ευαισθητοποιημένων, ενεργών και υπεύθυνων πολιτών που αντιλαμβάνονται τις οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, λαμβάνουν συνειδητοποιημένες αποφάσεις και υιοθετούν υπεύθυνες συμπεριφορές.

Συμμετοχή στα σεμινάρια

Οι εκπαιδεύσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο (από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο και από Φεβρουάριο έως Απρίλιο). Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί (καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) για τα σεμινάρια του 2024 μπορούν να κάνουν αίτηση στη SciCo συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης