Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Κώτσιος (ΟΤΟΕ): Ο κανονισμός εργασίας είναι το Σύνταγμά μας στην ΕΤΕ - Δεν αλλάζει στα κρυφά ή με ισχνή πλειοψηφία

Κώτσιος (ΟΤΟΕ): Ο κανονισμός εργασίας είναι το Σύνταγμά μας στην ΕΤΕ - Δεν αλλάζει στα κρυφά ή με ισχνή πλειοψηφία
Δήλωση του Αθανάσιου Κώτσιου Γενικού Συμβούλου της ΟΤΟΕ
Ο Κώτσιος Αθανάσιος, Γενικός Σύμβουλος της ΟΤΟΕ και Στέλεχος της ανεξάρτητης ανανεωτικής κίνησης "ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ" στην Εθνική Τράπεζα με δήλωσή του στο bankingnews.gr αναφέρει τα εξής για το σημαντικό ζήτημα των αλλαγών στον κανονισμό εργασίας στην Εθνική τράπεζα.
Οι συζητήσεις του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ και της Διοίκησης για την αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας, βρίσκονται σε εξέλιξη.
Μια συμφωνία για την αλλαγή του, έχει επιπτώσεις που δεν περιορίζονται χρονικά στην θητεία αυτού του «Προεδρείου – τερατογένεση» αλλά επηρεάζει την εργασιακή ζωή των συναδέλφων για τις επόμενες δεκαετίες. Άλλωστε ο Κανονισμός Εργασίας δεν αλλάζει κάθε τρία χρόνια.
Κατά συνέπεια, η αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας που αποτελεί το Σύνταγμα των εργασιακών μας σχέσεων, προϋποθέτει τη συμφωνία τουλάχιστον των 2/3 των μελών του Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ. Δεν μπορεί να αλλάξει με απόφαση μιας ισχνής και ανίερης πλειοψηφίας.

Προϋποθέτει επίσης έναν λεπτομερή και εξαντλητικό διάλογο μεταξύ της Διοίκησης και μιας στιβαρούς διαπαραταξιακής Επιτροπής του Συλλόγου. Είναι ένα τόσο κρίσιμο και ύψιστης σημασίας θέμα που ένα σοβαρό Προεδρείο θα επεδίωκε τη συστράτευση και την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων και όλων των παρατάξεων του ΣΥΕΤΕ. Δεν θα κατακερμάτιζε τη συνοχή του ΣΥΕΤΕ προς εξυπηρέτηση των μικροπαραταξιακών και προσωπικών συμφερόντων κάποιων καθώς και της στρατηγικής της Διοίκησης.
Σε αυτή την διαδικασία επίσης, οι συνάδελφοι δεν θα έπρεπε να είναι παθητικοί και μόνο θεατές στους οποίους θα ανακοινωθεί απλά η κατάληξη της όποιας συμφωνίας. Το διαπραγματευτικό πλαίσιο του Συλλόγου όφειλε να ήταν διάφανο και προϊόν διαλόγου και σύνθεσης ώστε να νιώθουμε όλοι ότι είμαστε στην ίδια βάρκα και ότι πάμε προς την ίδια κατεύθυνση.
Το γνωστό όμως «Προεδρείο-έκτρωμα» του ΣΥΕΤΕ συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο του αποκλεισμού των παρατάξεων. Ακόμη και του «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ» που οι συνάδελφοι επέλεξαν, ως 3η παράταξη, να είναι βασικός πυλώνας της λειτουργίας του ΣΥΕΤΕ αλλά αυτό το Προεδρείο εξακολουθεί να μην σέβεται την ψήφο των συναδέλφων.

Αποκλεισμού όχι μόνο από την διαπραγμάτευση για την αλλαγή του κανονισμού μας αλλά ακόμη και από την πληροφόρηση για την πορεία των συνομιλιών, το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής των οποίων είναι κρυφό.
Οι δε συνάδελφοι, όπως μας ενημερώνουν στην καθημερινή τους επικοινωνία μαζί μας, νοιώθουν εξολοκλήρου «απέξω» από ένα θέμα που τους αφορά άμεσα καθώς θα επηρεάσει την εργασιακή τους ζωή για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Συνεχίζει λοιπόν αυτό το Προεδρείο να θέλει τον Σύλλογο ένα κλειστό club. Συνεχίζει ταυτόχρονα να κρατάει σε ομηρία, εδώ και καιρό, τους συνάδελφους των ΙΚΥ, των πρώην Συνεταιριστικών τραπεζών, των τέκνων θανόντων κλπ και δεν τους εντάσσει άμεσα στον Κανονισμό Εργασίας σύμφωνα με παλαιότερες συμφωνίες και αποφάσεις του ΣΥΕΤΕ. Μιλάει δήθεν δημόσια για ομογενοποίηση των εργασιακών σχέσεων αλλά δυο χρόνια τώρα δεν κάνει τίποτα για αυτό. Για ποιο λόγο;
Ταυτόχρονα εξακολουθεί όλο αυτό το διάστημα να μην βάζει stop στην πρόσληψη υψηλόμισθων ειδικών συνεργατών με αδιαφανείς διαδικασίες και επιτρέπει προσλήψεις τακτικού προσωπικού όχι μέσω του δημόσιου διαγωνισμού που γινόταν από το 1995 μέχρι σήμερα.

Ως «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ»,
καλούμε όλες τις παρατάξεις και τους συνάδελφους σε διαρκή διάλογο και εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι παραπάνω παθογένειες και να θωρακιστεί θεσμικά ο Σύλλογος ώστε να μην νομιμοποιείται κανένα «Προεδρείο – έκτρωμα» να διαπραγματεύεται αλλαγές του κανονιστικού πλαισίου εργασίας μας χωρίς ενισχυμένη πλειοψηφία, λίγο καιρό μάλιστα πριν από τη λήξη της θητείας του.
Καλούμε τις παρατάξεις που συμμετέχουν σε αυτό το Προεδρείο και που δημόσια «διαφωνούν» με αυτά που συμβαίνουν, εάν πραγματικά το εννοούν να άρουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτό το Προεδρείο και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός αναλογικού – αντιπροσωπευτικού Προεδρείου που θα έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να κάνει διαπραγματεύσεις προς όφελος των συναδέλφων. Μην θυσιάζετε το μέλλον των συναδέλφων για δύο αποσπάσεις.

ΥΓ1. Έχει περάσει 1,5 μήνας από την προκλητική απόφαση της Διοίκησης για 2,3 εκατ. δωρεάν μετοχές, ύψους 13,7 εκατομ. ευρώ σε 137 στελέχη της Τράπεζας κι από το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ ούτε λέξη…
Επιτέλους σεβασμός στους συναδέλφους.

ΥΓ2. Ο Νόμος που αφορά στο ΤΑΠΕΤΕ πέρασε «αβρόχοις ποσί» χωρίς ούτε μια ουσιαστική αντίδραση από το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ. Η γνωστή «αποφασιστική» στάση του συνεχίστηκε όπως ακριβώς γίνεται με όλα τα εργασιακά μας θέματα επί θητείας του. Μια ανακοίνωση και τελειώσαμε…

Είναι προφανές ότι είναι ώρα ΑΛΛΑΓΗΣ.
Εμείς μπαίνουμε ΜΠΡΟΣΤΑ για έναν ΣΥΕΤΕ ισχυρό ξανά.
Στην είσοδο σε μια νέα εποχή με αξιοσύνη και με αποτελεσματικότητα.
Στο άνοιγμα μιας νέας προοπτικής, με νέα οπτική και με νέα δυναμική.
Κοιτάμε ΜΠΡΟΣΤΑ! Πάμε ΜΠΡΟΣΤΑ!
Διασφαλίζουμε το ΜΕΛΛΟΝ και την ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ μας
«ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ»
ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης