Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Visa Innovation Program Europe Summit: Η fintech καινοτομία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

tags :
Visa Innovation Program Europe Summit: Η fintech καινοτομία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο πιο πρόσφατος κύκλος του Visa Innovation Program Europe για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα ολοκληρώθηκε με την αποφοίτηση οκτώ εταιρειών κατά τη διάρκεια μιας λαμπερής τελετής στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα

To Visa Innovation Program Europe (VIPE) έκλεισε έναν ακόμη επιτυχημένο κύκλο, με τη διοργάνωση του καθιερωμένου Summit, χθες Τρίτη, στην Αθήνα. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η εξέλιξη των fintech εταιρειών που συμμετείχαν στον κύκλο του Προγράμματος για το 2023 σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.
Οι Billy's (Ελλάδα), Cloudeo (Ελλάδα), Moveo.ai (Ελλάδα), myTeam (Ελλάδα), Loyale (Μάλτα), Envirely (Πολωνία), Futurae (Ελβετία), PaynetX (Ηνωμένο Βασίλειο) βρέθηκαν στο προσκήνιο για να παρουσιάσουν την πρόοδό τους και τις συνεργασίες που συνήψαν κατά τη διάρκεια του Προγράμματος, ενώπιον των κορυφαίων εκπροσώπων του κλάδου του fintech στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα.
Σχεδιασμένο για να αποτελέσει μια βάση εκκίνησης για τα νέα ταλέντα στο χώρο του fintech, το Visa Innovation Program Europe επιταχύνει την ανάπτυξη των εταιρειών του κλάδου παρέχοντας πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο των επιχειρηματικών συνεργατών της Visa. Ακόμα, διευκολύνει την ανταλλαγή γνώσεων και την υλοποίηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα των πληρωμών αλλά και στη δημιουργία ενός έξυπνου και βιώσιμου μέλλοντος. Το Πρόγραμμα αναπτύσσεται, στην παρούσα φάση, σε επτά χώρες στην Ευρώπη - Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Τουρκία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Στο Visa Innovation Program Europe συμπεριλαμβάνονται σχεδόν 100 εταιρείες, που αποφοίτησαν από το Πρόγραμμα και ένα εκτεταμένο δίκτυο με περισσότερους από 200 επιχειρηματικούς εταίρους - εμπόρους, neobanks, παρόχους BaaS, κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και εταιρείες εφοδιαστικής αλυσίδας που συνεργάζονται στον χώρο της καινοτομίας. Μέσα στα χρόνια, 90 πιλοτικές ή εμπορικές ιδέες ολοκληρώθηκαν.
Η Sevi Vassileva, Αντιπρόεδρος και Γενική Διευθύντρια της Visa για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Ισραήλ, δήλωσε για τη συνεχή ανάπτυξη και τον αντίκτυπο του Visa Innovation Program Europe: «Πριν από μία πενταετία κάναμε τα πρώτα βήματα για την προώθηση του fintech στην τοπική αγορά και σήμερα, η ευρύτερη οικογένεια του Visa Innovation Program Europe, γιορτάζει μεγάλες επιτυχίες. Με τους πελάτες μας και τους συνεργάτες μας, ξεπεράσαμε τα τοπικά όρια αφήνοντας ανεξίτηλο παγκόσμιο στίγμα. Σήμερα, η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει τον κόσμο, ενώ το embedded finance επεκτείνεται σημαντικά. H Visa επιδεικνύει μια μακρά ιστορία καινοτομίας στον κλάδο των πληρωμών, ενώ κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες πρωτοπορεί χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη για να ενισχύσει τις υπηρεσίες της και να εξασφαλίσει περισσότερο ασφαλείς και απρόσκοπτες συναλλαγές. Σκεφτόμαστε διαρκώς πως θα φέρουμε τις επόμενες μεγάλες καινοτομίες στον κλάδο των πληρωμών και πως θα εξασφαλίσουμε ότι θα είναι προσβάσιμες σε όλους. Γιορτάζουμε με ενθουσιασμό την επιτυχία των αποφοίτων μας για το 2023 και ανυπομονούμε για το τι επιφυλάσσει το μέλλον γι’ αυτό το δυναμικό οικοσύστημα».
«Θα γίνουμε μάρτυρες ενός αυξανόμενου αριθμού επιτυχιών που αναδύονται από την περιοχή μας. Το τοπικό οικοσύστημα ξεχειλίζει από ενέργεια και η προοπτική του είναι στραμμένη προς το μέλλον. Όταν αυτά συνδυάζονται με τους ισχυρούς πόρους που διαθέτει το Visa Innovation Program Europe, τότε έχουμε μια φόρμουλα επιτυχίας», δήλωσε ο Daniel TomovManaging Partner της Eleven Ventures.
«Κατά την πρώτη χρονιά της Endeavor στο Visa Innovation Program Europe και κατά τη συνεργασία μας με τη βιομηχανία του fintech, διαπιστώσαμε αξιοσημείωτα βήματα καινοτομίας, στρατηγικής συνεργασίας και επαναστατικών επιτευγμάτων. Με το βλέμμα μας στραμμένο προς το μέλλον, ο στόχος μας παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ: να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο ως επίκεντρα της fintech πρωτοπορίας, ενισχύοντας ένα συνεργατικό περιφερειακό οικοσύστημα όπου η καινοτομία συναντά τις στρατηγικές συνεργασίας. Το ταξίδι στο αύριο των χρηματοοικονομικών αποκτά ορμή», δήλωσε ο Παναγιώτης Καραμπίνης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece.
To Visa Innovation Program Europe Summit συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου. 

Το Visa Innovation Program Europe σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

Η ετήσια συνάντηση της κοινότητας του Visa Innovation Program Europe αποτελεί μία συνεργατική πλατφόρμα που φέρνει κοντά επενδυτές, επιχειρήσεις και πολιτικούς ιθύνοντες για την ανάπτυξη της καινοτομίας σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και την προώθηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην περιοχή. Υλοποιείται σε συνεργασία με την Eleven, κορυφαία επενδυτική εταιρεία που συμμετέχει σε pre-seed και seed γύρους χρηματοδότησης και την Endeavor Greece, το ελληνικό γραφείο της παγκόσμιας κοινότητας από και για τους επιχειρηματίες υψηλού αντίκτυπου. Αξιοποιεί πλήθος πόρων, ανάμεσά τους τη μεθοδολογία του design thinking, , τη καθοδήγηση, την πρόσβαση στην αγορά όπως επίσης και ένα δίκτυο ειδικών από τον χώρο του fintech. Μέσω του προγράμματος Visa Innovation Program Europe οι εταιρείες αποκτούν πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο proof-of-concept συνεργατών και σε άλλους οργανισμούς υψηλού κύρους, αποκτώντας την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να επικυρώσουν τις προτάσεις τους και να επιταχύνουν την πορεία τους προς την εμπορευματοποίηση.
Από τη θέσπισή του το 2018, το Visa Innovation Program Europe, πέτυχε σημαντικά ορόσημα σε όλες τις αγορές.

  • Πέντε κύκλοι με σχεδόν 100 αποφοίτους, που δημιουργούν ένα εύφορο περιβάλλον για το ανερχόμενο fintech ταλέντο στην περιοχή.
  • Επικύρωση και εμπορευματοποίηση καινοτόμων ιδεών, που οδήγησαν σε 90 πιλότους και εμπορικές συμφωνίες.
  • Υψηλού επιπέδου καθοδήγηση, συνολικά 350 ωρών, που τροφοδοτεί τους συμμετέχοντες με ανεκτίμητες πληροφορίες και γνώσεις.
  • Αποτελεί επενδυτικό καταλύτη για τις fintech που εξασφάλισαν συνολικά πάνω από 420 εκατ. δολάρια.
  • Επιτυχίες όπως η eCollect (Βουλγαρία, 2ος Κύκλος) που συνήψε συμφωνία με την Intrum.

Οι εταιρείες που αποφοίτησαν κατά τον 5ο Κύκλο του Visa Innovation Program Europe σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

Οι οκτώ εταιρείες που έγιναν δεκτές στο Visa Innovation Program Europe νωρίτερα φέτος, επέδειξαν κατά τη διεξαγωγή του Προγράμματος, αξιοσημείωτες επιδόσεις στην ανάπτυξη προϊόντων, τη δημιουργία και τη διοίκηση εταιρειών, τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τις πωλήσεις. Οι εταιρείας αυτές ήταν παρούσες στο Visa Innovation Program Summit.

Billys (Ελλάδα): H Billys παρέχει μια κάθετη solution-as-a-service (SaaS) πλατφόρμα για τη διαχείριση κτιρίων, που λύνει το ζήτημα της έλλειψης διαφάνειας, της αρχειοθέτησης και του συντονισμού στις πληρωμές με μετρητά για την παροχή υπηρεσιών σε κτίρια.

cloudeo (Γερμανία, Ελλάδα): Στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που χαρακτηρίζει την πολυπλοκότητα και τον κατακερματισμό της γεωχωρικής αγοράς, η Cloudeo απλοποιεί τις γεωγραφικές επιχειρήσεις για πελάτες και συνεργάτες παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων γεωγραφικών δεδομένων, λογισμικού GIS και εφαρμογών από διάφορους παρόχους σε μια ενιαία πλατφόρμα.

MyTeam (Ελλάδα): Η MyTeam αξιοποιεί τη διαδικτυακή της πλατφόρμα για τη βελτιστοποίηση των καθημερινών λειτουργιών και της οικονομικής διαχείρισης αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς βελτιώνει και την επικοινωνία με τα μέλη τους.

Moveo.AI (Ελλάδα): Η Moveo είναι μια ολοκληρωμένη επιχειρηματική πλατφόρμα solution-as-a-service (SaaS) που χρησιμοποιεί μη δομημένα δεδομένα από προηγούμενες συνομιλίες και κέντρα γνώσης για να δημιουργήσει conversational AI agents που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αυτοματοποιούν εύκολα οποιαδήποτε διαδικασία.

Futurae Technologies AG (Ελβετία, Ελλάδα): Η Futurae είναι μια πλατφόρμα ελέγχου ταυτότητας που καθιστά τη διαδικασία ταυτοποίησης ευκολότερη και ασφαλέστερη για χρήστες και εταιρείες. Παράλληλα, βοηθά τους προγραμματιστές να ενσωματώσουν ασφαλείς και φιλικές προς τον χρήστη μεθόδους ελέγχου ταυτότητας στις εφαρμογές τους.

Loyale (Μάλτα): Η Loyale είναι μια πλατφόρμα μάρκετινγκ που λύνει το πρόβλημα της διατήρησης πελατών και αυξάνει τα ποσοστά επαναλαμβανόμενων αγορών βοηθώντας τελικά τις επιχειρήσεις να αυτοματοποιήσουν το μάρκετινγκ, να ενισχύσουν τις πωλήσεις και να αυξήσουν το ποσοστό επαναλαμβανόμενων αγορών.

Envirly (Πολωνία): Το Envirly είναι ένα λογισμικό διαχείρισης αποτυπώματος άνθρακα που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τις εταιρείες να παρακολουθούν, να μετρούν και να μειώνουν το ανθρακικό αποτύπωμά τους, ενώ τις βοηθά να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εταιρειών που υιοθετούν βιώσιμες στρατηγικές.

PayNetX (Ηνωμένο Βασίλειο): Η PayNetX έχει αναπτύξει μια παγκόσμια υβριδική πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται η παραδοσιακή και η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, υπερβαίνοντας το πρόβλημα της ενοποίησής τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης