Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Αυτόνομη οδήγηση και ρομποτική ιατρική μερικά από τα οφέλη του 5G

Αυτόνομη οδήγηση και ρομποτική ιατρική μερικά από τα οφέλη του 5G
Απαραίτητο όσο το νερό και το ρεύμα στα κτίρια -  Ημερίδα «Be Connected, Grow Smart - Elevate your Business» από την Vantage Towers

Τα οφέλη από την εξάπλωση του 5G και της συνδεσιμότητας για αυτόνομη οδήγηση, προστασία απέναντι στις φυσικές καταστροφές, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε επιχειρήσεις και κτιριακές υποδομές, λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών σε τηλεϊατρική και ρομποτική ακόμη και στον πολιτισμό τόνισαν ειδικοί και φορείς κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Be Connected, Grow Smart - Elevate your Business», που διοργάνωσε η Vantage Towers Greece στο ξενοδοχείο The MET Hotel στη Θεσσαλονίκη.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αναστάσιος Γιόβας, Senior Account & BD Manager, Vantage Towers, τόνισε ότι: «Αποστολή της Vantage Towers Greece είναι να ενισχύσει το ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και να επιταχύνει την εισαγωγή και την επέκταση προηγμένων υπηρεσιών, όπως είναι η αυτόνομη οδήγηση, η ρομποτική ιατρική, η Βιομηχανία 4.0 και άλλες. Παράλληλα, το δίκτυο της αποτελεί στην ουσία έναν πολύ μεγάλο ιδεατό (virtual) αισθητήρα φιλοξενώντας λύσεις για το περιβάλλον, τις έξυπνες πόλεις και την πολιτική προστασία», ανέφερε.
Επίσης, σημείωσε ότι «το 5G έχει έρθει» προσφέροντας δύο επιπλέον σημαντικά πλεονεκτήματα εκτός από την πολύ μεγάλη ταχύτητα και χωρητικότητα, που είναι η συνδεσιμότητα σε πραγματικό χρόνο, απαραίτητη προϋπόθεση για εφαρμογές, όπως η αυτόνομη οδήγηση καθώς και η διασφάλιση ότι οι δισεκατομμύρια αισθητήρες που μπαίνουν στη ζωή μας θα λειτουργούν απρόσκοπτα και δεν θα καταναλώνουν γρήγορα την μπαταρία τους. Σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα στο εσωτερικό των κτιρίων ανέφερε ότι πλέον είναι το ίδιο απαραίτητη όπως το νερό και το ρεύμα.
O Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, αναφέρθηκε για τη σημασία που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες για τη Θεσσαλονίκη, η οποία, όπως είπε, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα κέντρο νέων τεχνολογιών. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι αναχωρεί για την πόλη Σεντζέν, τη Silicon Valley της Κίνας, προκειμένου στην επόμενη Beyond, τη μεγάλη κλαδική έκθεση τεχνολογίας, να υπάρξει εθνική αποστολή από την Κίνα.
Για το Private 5G μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Χαβούζης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα το δούμε σύντομα να αναπτύσσεται πολύ. Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματά του σημείωσε ότι δίνει τη δυνατότητα δικτύωσης σε ιδιωτικό περιβάλλον με ασφάλεια και ευελιξία. Επισήμανε ότι μπορεί να έχει πολλαπλές εφαρμογές, αναφέροντας ενδεικτικά την τηλεϊατρική, ακόμα και τον χώρο της διασκέδασης.
Στις προοπτικές που έχει ανοίξει το 5G στην αυτόνομη οδήγηση αναφέρθηκε ο ερευνητής του ΕΚΕΤΑ, Χοσέ Σαλανόβα. Όπως είπε, με τις υψηλές ταχύτητες ξεπεράστηκε το πρόβλημα της καθυστέρησης στη λήψη των δεδομένων, ενώ διασφαλίζονται δύο βασικές προϋποθέσεις για τα αυτόνομα οχήματα που είναι η μεγάλη ακρίβεια της θέσης και η άμεση επικοινωνία με τα άλλα οχήματα, καθώς το μέλλον είναι τα συνεργατικά αυτοκίνητα που θα επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους.
Ο Ευάγγελος Αγγελόπουλος, CEO και συνιδρυτής της Fuelics, εστίασε στις λύσεις που παρέχονται για μέτρηση της κατανάλωσης σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα, νερό κλπ. σε πραγματικό χρόνο με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους χρήστες. Ειδική αναφορά έκανε στις εφαρμογές που υπάρχουν για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, για τις οποίες υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα.
Στη διάρκεια της ημερίδας έγινε παρουσίαση των εφαρμογών του 5G στον πολιτισμό από τον CEO της EXEO, Κωνσταντίνο Νάσια. Ο κ. Νάσιας επισήμανε ότι η νέα τεχνολογία βρίσκει εφαρμογή σε έξι τομείς, την επαυξημένη και την εικονική πραγματικότητα, τις διαδραστικές περιηγήσεις, την πολιτιστική εκπαίδευση, το δίπτυχο τουρισμός και πολιτιστική κληρονομιά και τις εκδηλώσεις σε πραγματικό χρόνο.
Ο Αναστάσιος Γιόβας, Senior Account & BD Manager της Vantage Towers, σε συζήτηση που ακολούθησε σχετικά με την αναγκαιότητα και τα οφέλη της ασύρματης συνδεσιμότητας σε εσωτερικούς χώρους, ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα του DAS (Distributed Antenna System)δηλαδή της υπηρεσίας εσωτερικής τηλεπικοινωνιακής κάλυψης που μπορεί να παρέχει αξιόπιστη κάλυψη σε όλες τις μεγάλες κτιριακές υποδομές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, logistics και δημόσια κτήρια. Όπως εξήγησε, δεν είναι ανταγωνιστικό αλλά συμπληρωματικό με το WiFi και καλύπτει τις ελλείψεις αυτού ειδικά στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων. «Η Vantage Towers, σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, προσφέρει στους συνεργάτες της ένα πολύ ελκυστικό πακέτο υπηρεσιών με «το κλειδί στο χέρι» που εξασφαλίζει το σχεδιασμό, την εγκατάσταση και την υποστήριξη σε βάθος δεκαετίας», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Ανώτερος Τεχνικός Σύμβουλος της ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ, Παύλος Περπερίδης, εξήγησε ότι εφαρμογές όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα απαιτούν σε εσωτερικούς χώρους αποτελεσματική κάλυψη πέμπτης γενιάς. Ανέφερε επιπρόσθετα πως το DAS διασφαλίζει τη χωρητικότητα και τις ταχύτητες που απαιτούνται, ώστε αυτές να λειτουργούν σωστά.
«Τα δίκτυα νέας γενιάς και οπτικών ινών είναι οι λεωφόροι πάνω στις οποίες θα πατήσει όλη η τεχνολογία. Είναι όμως και η ασφάλεια της πληροφορίας, γιατί σε κάποιες εφαρμογές δεν υπάρχει περιθώριο λάθους», τόνισε ο Γιώργος Καλανδρέας, Μέλος του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και CEO της ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ. Ο κ. Καλανδρέας υπογράμμισε επίσης ότι τα συστήματα αυτά δεν είναι νεωτερισμός, αλλά επένδυση με ουσιαστικά οικονομικά οφέλη και ασπίδα προστασίας της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι εταιρείες – κολοσσοί που κάποτε κυριαρχούσαν στην τεχνολογία, πλέον αποτελούν παρελθόν γιατί δεν ακολούθησαν έγκαιρα τις τεχνολογικές εξελίξεις. Τέλος, ανάφερε ότι ενώ σε ένα έργο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλου κτιρίου το «έξυπνο» κομμάτι κυμαίνεται από 5% έως 8% του συνόλου του προϋπολογισμού, στην πράξει συνεισφέρει άμεσα και αποφασιστικά στην τελική εξοικονόμηση ενέργειας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης