Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στην Οικονομική Επιθεώρηση

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στην Οικονομική Επιθεώρηση
«Άγιοι Βασίληδες εμείς δεν θα γίνουμε. Οι πολίτες μάς επέλεξαν διότι γνωρίζουν ότι εγγυώμαστε τη σταθερότητα, τη σοβαρότητα, την προοπτική.» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου της Οικονομικής Επιθεώρησης
Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη φιλοξενεί το τελευταίο τεύχος της Οικονομικής Επιθεώρησης, που κυκλοφορεί σήμερα.
Στη συνέντευξη, η οποία δόθηκε πριν τις πρόσφατες πυρκαγιές και το βαρύ κλίμα που εγκατέστησαν στη δημόσια σκηνή, ο Υπουργός Οικονομικών περιγράφει τις βασικές προτεραιότητες και τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, τοποθετούμενος επί μιας σειράς ζητημάτων μεταξύ αυτών, η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, ο δημοσιονομικός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια, οι παρεμβάσεις στα πεδία της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και το τραπεζικό σύστημα.

Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από όσα ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών:

«Δημοσιονομική σταθερότητα, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή δεν είναι αντιτιθέμενοι, αλλά συμπληρωματικοί στόχοι. Δεν μπορείς να ασκήσεις κοινωνική πολιτική χωρίς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και δεν μπορείς να πετύχεις μακροχρόνια και σταθερά υψηλή ανάπτυξη αν δεν ασκείς αξιόπιστη και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική»
«Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι, πράγματι, μια μεγάλη ευκαιρία: θα μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας. Θα επιτρέψει να γίνουν περισσότερες ξένες επενδύσεις για τις οποίες σήμερα, λόγω της έλλειψης της επενδυτικής βαθμίδας, υπάρχουν σε ορισμένες περιπτώσεις σχετικοί περιορισμοί. Και θα αυξήσει τη ρευστότητα, καθώς θα δώσει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες να δανείζουν επιχειρήσεις, αλλά και νοικοκυριά».
«[...] η χώρα μας έχει ήδη πληρώσει ακριβά ένα παραγωγικό μοντέλο που είχε βασιστεί στην υπερκατανάλωση και σε μία χαλαρή προσέγγιση στη δημοσιονομική πολιτική. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι, όπως κάναμε και την προηγούμενη τετραετία, να μην ενδώσουμε στους πειρασμούς του λαϊκισμού. Οι εποχές της αλόγιστης σπατάλης, των λεφτόδεντρων και των μαγικών συνταγών που, δήθεν, λύνουν τα προβλήματα με «ένα νόμο και ένα άρθρο» ανήκουν οριστικά στο παρελθόν! Άγιοι Βασίληδες εμείς δεν θα γίνουμε. Οι πολίτες μάς επέλεξαν διότι γνωρίζουν ότι εγγυώμαστε τη σταθερότητα, τη σοβαρότητα, την προοπτική. Και αυτή τους την επιλογή θα την τιμήσουμε».
«Ακούμε με προσοχή τις σχετικές με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρατηρήσεις. Οφείλω, όμως, να σημειώσω ότι έχουν μεγάλη δόση υπερβολής. Αγνοούν το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος της αύξησης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται τόσο στις εποχικά αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου όσο και στην εισαγωγή πρώτων υλών, που αφού χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία μας, γίνονται σε πολλές περιπτώσεις διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά. Εν πάση περιπτώσει, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο παραγωγική, πιο εξαγωγική».
«Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να συντελέσει σοβαρά στην ανάπτυξη, καθώς μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητα. Παράλληλα, όμως, πρέπει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του απλού πολίτη προς αυτό. Υπάρχουν, καταρχάς, δύο μεγάλα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν πολύ κόσμο: η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων, και τα κόκκινα δάνεια. Για το πρώτο, θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ των καταθετών, όπως η παροχή δανείων και από μη-τραπεζικά ιδρύματα με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου οι καταθέτες να έχουν και εναλλακτικές για να καταθέτουν τα λεφτά τους, όχι μόνο τις τράπεζες».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών είναι προσβάσιμη στον ιστότοπο www.economia.gr.
unnamed_3_1.jpg
Στο τεύχος της Οικονομικής Επιθεώρησης μπορεί κανείς, επίσης, να διαβάσει αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Henry Kissinger στον Economist για το πώς θα αποπφευχθεί ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος, άρθρο του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ, για τις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, συνέντευξη του Επικεφαλής του Προγράμματος Μελέτης του Καπιταλισμού στο Πανεπιστήμιο του Harvard, Sven Beckert, ένα ειδικό αφιέρωμα στην ενέργεια με αναλύσεις για την γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος και τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης, καθώς πολλά ακόμη άρθρα για την πολιτική, την οικονομία, τον κόσμο και την τεχνολογία από τους συντάκτες και τους αρθρογράφους του μηνιαίου περιοδικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης