Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Ιατρικό Αθηνών: Ερευνητικό πρόγραμμα Τρισδιάστατης Απεικονιστικής Εξέτασης μουμιών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ιατρικό Αθηνών: Ερευνητικό πρόγραμμα Τρισδιάστατης Απεικονιστικής Εξέτασης μουμιών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Τα συνολικά πορίσματα της έρευνας θα παρουσιασθούν σε ημερίδα, καθώς και σε δημοσιεύσεις ή ανακοινώσεις της διεπιστημονικής ομάδας μελέτης

Το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 έλαβε χώρα η δεύτερη και τελευταία φάση του ερευνητικού προγράμματος Τρισδιάστατης Απεικονιστικής Εξέτασης μουμιών της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το μοναδικό, καινοτόμο και πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας. Ο Διευθυντής του τμήματος του Αξονικού/Μαγνητικού Τομογράφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δρ Νικόλαος Μποντόζογλου πραγματοποίησε μαζί με την επιστημονική του ομάδα την εξέταση των τεσσάρων Πτολεμαϊκών μουμιών της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ).
Η εξέταση πραγματοποιήθηκε στο Tμήμα του Αξονικού/Μαγνητικού Τομογράφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη του Διευθυντή του Τμήματος Δρ. Νικόλαου Μποντόζογλου με την επιστημονική του ομάδα.
Πρόκειται για τη συνέχεια του πρώτου σταδίου της έρευνας, η οποία έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2016 και αφορούσε σε πέντε Πτολεμαϊκές μούμιες της Συλλογής του ΕΑΜ.
Photo_2_2.jpg
Η τελευταία φάση του ερευνητικού προγράμματος, περιλαμβάνει εκτός από την απεικονιστική εξέταση των τεσσάρων Πτολεμαϊκών μουμιών της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) και τη μεταφορά τους.
Τα συνολικά πορίσματα της έρευνας θα παρουσιασθούν σε ημερίδα, καθώς και σε δημοσιεύσεις ή ανακοινώσεις της διεπιστημονικής ομάδας μελέτης.
Aντίστοιχα προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες χώρες με συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου η απεικονιστική εξέταση έγινε σε γνωστά πανεπιστημιακά νοσοκομεία με την συνεργασία των εκεί Μουσείων.
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην εταιρεία Ορφέας Βεϊνόγλου Α.Ε., η οποία ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τη δαπάνη και την κατασκευή των κατάλληλων ειδικών κιβωτίων στις οποίες τοποθετήθηκαν οι μούμιες και μερίμνησε για την ασφαλή μεταφορά τους, καθώς και την Ελληνική Αστυνομία για την συνδρομή της.
Photo_5_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης