Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Βράβευση κας Β. Λαζαράκου: "2023 Capital link sustainability leadership award"

Βράβευση κας Β. Λαζαράκου:
Η επίσημη τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα με τη συμμετοχή περισσότερων από 400 συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων ανώτατων Κυβερνητικών Εκπροσώπων, ομιλητών του Συνεδρίου-υψηλόβαθμων στελεχών των μεγαλύτερων εταιρειών της αγοράς.
Tην Πέμπτη 8 Ιουνίου, στο Divani Caravel Hotel, στο πλαίσιο του 13th Annual Capital Link Sustainability Forum, o κ. Νίκος Μπορνόζης, President - Capital Link Inc. και η κυρία Όλγα Μπορνόζη, Managing Director, απένειμαν το "2023 Capital Link Sustainability Leadership Award" στην κυρία Βασιλική Λαζαράκου, Διδ. Νομικής, Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Μέλος του Συμβουλίου Εποπτών (Board of Supervisors) και του Διοικητικού Συμβουλίου (Management Board) της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) - Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) -Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ - Πρόεδρο της Κοινής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών για τις Τιτλοποιήσεις (Joint Sub Committee on Securitisations).
Όπως τόνισαν οι διοργανωτές του Συνεδρίου, κατά τη διάρκεια της απονομής το βραβείο τιμά και αναγνωρίζει :
αφενός το σύνολο της επαγγελματικής της δραστηριότητας – ιδίως στη θέση της ανώτατης εποπτικής Αρχής, θέση εξαιρετικής ευθύνης, που εξ ορισμού έχει τον πλέον επιδραστικό ρόλο στον ευρύτερο τομέα της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.
Αφετέρου, ως εκπρόσωπο όλων των γυναικών στην προσπάθεια για την ενδυνάμωση της γυναικείας παρουσίας και αναγνώρισης της συμβολής των γυναικών στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, με πρόσφατο παράδειγμα την πρόβλεψη που συμπεριελήφθη στην νομοθεσία για την αύξηση στο ποσοστό συμμετοχής γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιριών (Νόμος 4706/2020 για την Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών).
Είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στα 30 χρόνια λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ελλάδος.
Με την κυρία Λαζαράκου στο τιμόνι, στην ελληνική αγορά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εντάξει τη βιώσιμη μετάβαση στις προτεραιότητές της και έχει ξεκινήσει έγκαιρα και εντατικά τη διαδικασία ενημέρωσης των συμμετεχόντων, ως προς τα θέματα ESG (Περιβάλλον – Κοινωνία- Διακυβέρνηση). Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, η Επιτροπή συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία διαμόρφωσης του κανονιστικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ έχει δημιουργήσει μία εσωτερική ομάδα με έμπειρα στελέχη που ασχολείται ενεργά με αυτά τα θέματα.
Στην Ευρώπη πρόσφατα επανεξελέγη με ομόφωνη απόφαση για δεύτερη θητεία στο Δ.Σ. Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) που λειτουργεί ως ιθύνων νους και για τις 27 Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς της Ε.Ε.
Η επίσημη τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 400 συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων ανώτατων Κυβερνητικών Εκπροσώπων, ομιλητών του Συνεδρίου-υψηλόβαθμων στελεχών των μεγαλύτερων εταιρειών της αγοράς.
Το παρών έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συνεχάρη την κυρία Λαζαράκου για το βραβείο και υπογράμμισε τη σημασία της θητείας της ως πρώτης γυναίκας προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα τριάντα χρόνια λειτουργίας της.
Το "Capital Link Sustainability Leadership Award" δίνεται κάθε χρόνο σε μία ή και περισσότερες προσωπικότητες / εταιρείες / οργανισμούς, για την εξαιρετική κοινωνική προσφορά τους και για τη συμβολή τους στην ανύψωση της Ελλάδος και της επιχειρηματικότητας.

Οι βραβευθέντες των προηγούμενων ετών ήταν οι κα. & κκ: 2022: Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος - PRODEA Investments, 2019: Μαριάννα Πολιτοπούλου, Chairman & CEO - NN Hellas, & Mr. Jeremy Downward, Member of the BOD – THI=The Hellenic Initiative ; Executive Director - Aristeus Financial Services Ltd., 2018: Χρήστος Χαρπαντίδης, Chairman & Managing Director – Papastratos & Θοδωρής Κυριακού, Chairman - Antenna Group, 2017: Nicholas Logothetis, Co-Founder & Chairman of the Board of “The Concordia Summit” & Michael Tsamaz, Chairman & CEO, OTE Group, 2016: Nikos Mouyiaris, Founder & CEO of Mana Products Inc. & Γρηγόριος Στεργιούλης, CEO of Hellenic Petroleum S.A., 2015: Dean Metropoulos, Chairman of Metropoulos & Company, 2014: John Catsimatidis, Chairman & CEO of Red Apple Group, 2014: John Catsimatidis, Chairman & CEO - Red Apple Group.

Η τελετή βράβευσης έκλεισε τις εργασίες του 13oυ Ετήσιου Capital Link Sustainability Forum με τίτλο : «Χρηματοδότηση, Επενδύσεις & Βιώσιμη Ανάπτυξη - Financing & Investments Spearheading Sustainable Growth» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, αθρόα προσέλευση κοινού και συμμετοχή που ξεπέρασε τους 400 συμμετέχοντες, την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023, με φυσική παρουσία, στο Divani Caravel Athens Hotel - υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Με τη συμμετοχή εξαιρετικών και διακεκριμένων ομιλητών από τους μεγαλύτερους κλάδους της οικονομίας το Συνέδριο ανέδειξε ότι η βιωσιμότητα αποτελεί παράμετρο-κλειδί για την προσέλκυση επενδύσεων και αποτελεί προαπαιτούμενο κριτήριο συμμόρφωσης για όλο και περισσότερες εταιρείες.
Η κυρία Λαζαράκου στην ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο του Συνεδρίου, έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την προώθηση της βιωσιμότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στην ελληνική αγορά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εντάξει τη βιώσιμη μετάβαση στις προτεραιότητές της και έχει ξεκινήσει έγκαιρα και εντατικά τη διαδικασία ενημέρωσης των συμμετεχόντων, ως προς τα θέματα ESG (Περιβάλλον – Κοινωνία- Διακυβέρνηση). Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, η Επιτροπή συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία διαμόρφωσης του κανονιστικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ έχει δημιουργήσει μία εσωτερική ομάδα με έμπειρα στελέχη που ασχολείται ενεργά με αυτά τα θέματα».
Παράλληλα, μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που οφείλουν να αναλάβουν οι ίδιες οι εισηγμένες εταιρείες, όσον αφορά στην προώθηση της βιωσιμότητας, επεσήμανε τα εξής: «Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι εισηγμένες εταιρείες που επιθυμούν να παραμείνουν ή να καταστούν ελκυστικές στους επενδυτές είναι σκόπιμο να εφαρμόσουν πρακτικές ευθυγράμμισης με τα κριτήρια ESG και να αναπτύξουν μια στρατηγική, ως προς το πώς θα τα ενσωματώσουν στην πολιτική τους. Πέραν, όμως της τυπικής προσπάθειας ενσωμάτωσης κάποιων κριτηρίων για σκοπούς συμμόρφωσης με το θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει οι εταιρίες να προχωρήσουν στην υιοθέτηση ενός επιχειρηματικού μοντέλου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του τις παραμέτρους που συνδέονται με τα θέματα ESG καθώς και τους σχετικούς κινδύνους, και να το παρουσιάσουν με ορθό τρόπο, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών ή ασαφειών.
Συνεπώς, σε αυτή τη χρονική στιγμή, χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Κατά τη γνώμη μου, το κρίσιμο αυτό ζήτημα της βιωσιμότητας και η λειτουργία της επιχειρηματικότητας σύμφωνα με τα κριτήρια ESG αποτελεί μία νέα μορφή «κοινωνικού συμβολαίου» μεταξύ της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και των πολιτών, που θα επιτρέψει ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές».
Κλείνοντας, η κυρία Λαζαράκου, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Νικόλαο και την κα. Όλγα Μπορνόζη για την σημερινή βράβευση και ανέφερε ότι «στο πρόσωπό της βραβεύεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα στελέχη της και το Διοικητικό της Συμβούλιο καθώς τα τελευταία 4 σχεδόν χρόνια έχει γίνει μία συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια για την προώθηση μίας σειράς θεμάτων για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς αλλά και της ίδιας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ενδεικτικά, η προώθηση της εταιρικής διακυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης της διάταξης για την ποσόστωση στα ΔΣ των εισηγμένων εταιριών, η υποστήριξη των εισηγμένων για την προσαρμογή τους στη νομοθεσία αυτή αλλά και η προώθηση των θεμάτων βιωσιμότητας (ESG), η σημαντική ενίσχυση της παρουσίας της Επιτροπής σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η δρομολόγηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της εσωτερικής αναδιοργάνωσης της ΕΚ και η ολοκλήρωση των εκκρεμών υποθέσεων πέραν της πενταετίας)»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΛΑΖΑΡΑΚΟΥ

Βασιλική Λαζαράκου, Διδάκτωρ Νομικής
-Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,
-Μέλος του Συμβουλίου Εποπτών (Board of Supervisors), και
του Διοικητικού Συμβουλίου (Management Board) της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA)
-Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO)
-Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ
-Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών για της Τιτλοποιήσεις (Joint Sub Committee on Securitisations)

Η Βασιλική Λαζαράκου είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) από τον Σεπτέμβριο του 2019. Τον Δεκέμβριο του 2020 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (Board of Supervisors of European Securities and Markets Authority – ESMA-) για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2021 ως τον Ιούνιο του 2023. Έχει εκλεγεί της από της τρείς Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ESMA, EBA & EIOPA) Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών αυτών Εποπτικών Αρχών για της Τιτλοποιήσεις (ESAs Joint Committee’ s Securitisation Committee).
Πρόσφατα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξελέγη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής (ERC) στο Διοικητικό Συμβούλιο της IOSCO για διετή θητεία από τον Οκτώβριο του 2022 και η Βασιλική Λαζαράκου εκπροσωπεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της IOSCO.
Έχει εκλεγεί μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ για το έτος 2023.

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (JSD) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Της Υόρκης (New York University School of Law) με θέμα διδακτορικής διατριβής «Συγκριτική Επισκόπηση των Αποκρατικοποιήσεων με επίκεντρο την Ελλάδα» και Μεταπτυχιακού της Διεθνείς Νομικές Σπουδές (LLM in International Legal Studies) από την ίδια νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Της Υόρκης. Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι δικηγόρος Αθηνών (Παρ’ Αρείω Πάγω) και Της Υόρκης και έχει εξειδίκευση σε θέματα δικαίου της κεφαλαιαγοράς, εξαγορών και συγχωνεύσεων, αποκρατικοποιήσεων, εταιρικού και εμπορικού δικαίου. Έχει εργαστεί για πάνω από 20 χρόνια ως Εταίρος σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και για πάνω από 10 έτη ήταν επικεφαλής του αντίστοιχου Τμήματος χρηματοπιστωτικού δικαίου των δικηγορικών εταιρειών.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος Α’ της ΕΚ από το Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Δεκέμβριο 2015. Κατά τη διάρκεια της θητείας της έκλεισε την πολιτική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση του Κανονισμού και της Οδηγίας για της Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων (MiFID II/MIFIR), που αποτελεί τη βασική νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς, με την ιδιότητα της προεδρεύουσας της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου το 2014.

----------------------------------

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ:
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: της Περιφέρειας Αττικής
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: EY
ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: Calamos Investments • Libra Philanthropies • C. Dean Metropoulos • Attica Bank • Όμιλος OTE • Περιφέρεια Αττικής, Ελληνική Δημοκρατία • HELLENiQ ENERGY • Εθνική Τράπεζα •
ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: Alpha Bank • Deloitte Greece • Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ • Εθνική Ασφαλιστική • Enterprise Greece • ΕΥΔΑΠ • IMERYS GREECE • JLL-Αθηναϊκή Οικονομική • LAMDA DEVELOPMENT • Όμιλος MOTOR OIL • ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ • PRODEA Investments • Southbridge Advisors
ΧΟΡΗΓΟΙ: • Όμιλος FOURLIS • ΟΠΑΠ • Saplegal - Α.Σ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: • Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών – ATHEX GROUP • Citi • CVC • Ελληνική Ένωση Τραπεζών • Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων • Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης • Elikonos Capital • ICAP CRIF • Τράπεζα Πειραιώς • Uni.Fund • Women on Top

ΧΟΡΗΓΟΙ COFFEE BREAK: Illy IPERESPRESSO • Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.

ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ: BCA College • Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο – BHCC • Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας • Δίκτυο Πράξη • Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» • Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο • Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών • Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών • Ελληνική Ένωση Διαμεσολαβητών • Envolve Entrepreneurship • Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς • Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος • Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών • Endeavor Greece • Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών • Ελληνοελβετικό Επιμελητήριο • Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας • Ένωση Θεσμικών Επενδυτών • Ένωση Ελλήνων Επενδυτών • Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος – ΕΑΕΕ • HELMEPA • International Chamber of Shipping – ICC Ελλάς • # Just a number – The Senior Webmag • Learn to Invest by Greek Shares • MSc in International Shipping, Finance and Management - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών • Ελληνική Ένωση Τραπεζών • Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος • Piraeus Association For Maritime Arbitration • Pharmacy Management - ΧΑΡΑΜΗ Α.Ε. • PRAKSIS BCC – BUSINESS COACHING CENTER • Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών & Επιχειρηματικότητας • Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου – ΣΕΔ • Σύνδεσμος Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδος - ΣΕΚΑΣΕ • Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – ΣΕΓΕ • Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών, Κολλεγίου Ψυχικού - ΣΑΚΑ • The American College of Greece • ThinkBiz • Women on Top

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

• MEGA – ΤΟ ΒΗΜΑ – ΤΑ ΝΕΑ – in – OT •
•Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων • AllAboutShipping.co.uk • Banking News • The Business Events Calendar • crisis monitor • Εφημερίς Δημοπρασιών και Πλειστηριασμών – dimoprasion.gr • epixeiro.gr • World Energy News • Αναμνήσεις • Hellas Journal

www.bankignnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης