Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

HellasFin: Οι νέες συνθήκες, μετά την συνεδρίαση της FED

tags :
HellasFin: Οι νέες συνθήκες, μετά την συνεδρίαση της FED
Αρκετές σημαντικές μικρο-ειδήσεις προέκυψαν από την επίσημη ανακοίνωση μετα την 2ημερη συνεδρίαση αλλά και από συνέντευξη τύπου του προέδρου της τράπεζας J.Powell

Χωρίς έκπληξη και όπως αναμενόταν η FED στην συνεδρίαση της 2ας Νοεμβρίου, ανύψωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 0,75%, από το 3-3,25% στο 3,75-4% αναφέρει έκθεση της HellasFin.
Στην ανακοίνωσή της η διοικούσα επιτροπή της τράπεζας επαναβεβαίωσε την καταλληλόλητα της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να επιτευχθεί μέσω της επαρκούς αυστηρότητάς της ο στόχος του 2% στο επίπεδο του πληθωρισμού.
Αρκετές σημαντικές μικρο-ειδήσεις προέκυψαν από την επίσημη ανακοίνωση μετα την 2ημερη συνεδρίαση αλλά και από συνέντευξη τύπου του προέδρου της τράπεζας J.Powell.
Η κυριότερη θα λέγαμε ήταν η αναγγελία μιας υψηλότερης πιθανότητας για βραδύτερο ρυθμό του υπόλοιπου αυξητικού κύκλου. Αυτό βέβαια θα συμβεί στα πλαίσια της συνεκτίμησης εκ μέρους της διοικούσας επιτροπής, της σωρευτικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, την με καθυστέρηση επίδραση αυτής στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό και τις τρέχουσες οικονομικές και χρημ/κές εξελίξεις.  
Ο πρόεδρος στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ομολόγησε ότι η απόφαση για επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων της τάξης του 0,75% ανά συνεδρίαση, θα μπορούσε να προέλθει τόσο σύντομο όσο στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ή στην μεθεπόμενη του Φεβρουαρίου του 2023. Συμπλήρωσε όμως ότι οποιαδήποτε απόφαση για μετριασμό του ρυθμού αύξησης του ρυθμιστικού επιτοκίου είναι πλέον σχεδόν αδιάφορη, σε αντίθεση με την σημαντικότητα του τελικού ύψους του επιτοκίου και του συνολικού χρόνου παραμονής της νομισματικής πολιτικής σε περιοριστικό επίπεδο.  
Επιπρόσθετα ο πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι το τελικό ύψος μπορεί να είναι υψηλότερο των εκτιμήσεων του Σεπτεμβρίου (4,625%), εξαιτίας της ισχυρής αγοράς εργασίας και ιδιαίτερα των δεδομένων του πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν μετα την συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Ο άλλοτε πρόεδρος της Fed A.Greenspan είχε πει κάποτε ότι όταν δηλώνει κάτι και το περιεχόμενο της δήλωσής του είναι πλήρως κατανοητό, τότε πιθανόν έχει κάνει κάτι λάθος.
Προσπαθώντας λοιπόν να κοιτάξουμε μέσα από τις γραμμές των δηλώσεων του σημερινού προέδρου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου μικρή σημασία έχει αν θα είναι της τάξης του 0,75 ή του 0,50%. Αυτό που μετράει είναι ότι ο τελικός στόχος του 4,625% στην αυξητική πορεία των παρεμβατικών επιτοκίων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου δεν είναι πλέον επαρκής, είναι σαφώς υψηλότερος. Αιτία η επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και αντιθέτως η ανεργία σε χαμηλότατα. Μάλλον και η πρόσφατη χαλάρωση των χρηματ/κών συνθηκών δεν αποτελεί ευνοϊκή συγκυρία για την Fed.
Κρίνουμε ότι με την πάροδο του χρόνου και οπωσδήποτε σε συνδυασμό με την ροή των μελλοντικών δεδομένων για τον πληθωρισμό και την ανεργία, η κορύφωση του παρεμβατικού επιτοκίου της τράπεζας θα επιτελεστεί στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου του 2023. Επίσης υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό της ανεργίας θα είναι υψηλότερο του 4-4,25%,το ύψος του θα είναι 1-1,5% υψηλότερα από τον πληθωρισμό (PCE Core) του οποίου η ένδειξη τον Σεπτέμβριο ήταν 5,1466%....   
Θα κλείσουμε με το ρητό της ημέρας. Σύμφωνα με αυτό που μας υπαγορεύει η σοφία των αγορών, δεν έχει καμιά αξία αυτό που το γνωρίζει ο οποιοσδήποτε ή ο κάθε ένας αναφέρει έκθεση της HellasFin.

 

Ευρώπη


  • Τεραστίων διαστάσεων ήταν η αρνητική έκπληξη από τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.H εκτόξευση στο 10,7% από 9,9% αποδίδεται στην διόγκωση των τιμών των τροφίμων και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών. Η μεγαλύτερη αύξηση (12,8% από 9,9%) παρατηρήθηκε στην Ιταλία.
  • Αντίθετα θετική έκπληξη προέκυψε από την ανακοίνωση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου με την τριμηνιαία αύξησή του στο 0,2% από 0,8% προηγουμένως. Η ύφεση όμως παρόλα αυτά φαίνεται πιθανότατη.

Γερμανία

  • Αμετάβλητο στο 5,5% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας, παρά την μικρή αύξηση του αριθμού των ανέργων. Ο έλεγχος των στοιχείων καταδεικνύει μια επερχόμενη επιδείνωση στην διάρκεια του χειμώνα.
  • Οι βιομηχανικές παραγγελίες του Σεπτεμβρίου χαρακτηρίστηκαν από μια επιταχυνόμενη πτώση της ζήτησης. Αιτία ήταν κυρίως οι παραγγελίες εξωτερικού, η δυναμική των οποίων αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω. Με τα βιβλία παραγγελιών της γερμανικής βιομηχανίας να αδειάζουν αυτό συνιστά δυσμενέστατη εξέλιξη.

Ην. Βασίλειο

  • Στο 3% από 2,25% ανέβασε το παρεμβατικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα τη χώρας. Η μεταβολή του 0,75% ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων. Παρά την δυναμική της φύση και παρά την αναγκαιότητα περαιτέρω αυξήσεων, η ενέργεια της τράπεζας ενέχει μηνύματα μιας επερχόμενης νομισματικής χαλάρωσης. Αίσθηση έκανε η επίσημη δήλωση ότι ίσως η κορύφωση των παρεμβάσεων είναι χαμηλότερα από αυτό που αποτιμούν οι χρηματοοικονομικές αγορές.

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Αύξηση στο 3,7% από 3,5% σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Οκτώβριο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 261 χιλ. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) υποχώρησε στο 62,2. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 4,72% από 4,98% τον προηγούμενο μήνα. Τα σκληρά δεδομένα της αγοράς  εργασίας αναδεικνύουν μια τεταμένη συνθήκη, που σε συνδυασμό με τις αυξήσεις του κόστους εργασίας, δυσκολεύουν το έργο της FED να οδηγήσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.
  • Στο επίπεδο των 10,7 εκτμ ανέβηκαν οι κενές θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο από 10,3 εκτμ τον Αύγουστο. Η αντιστοίχιση των 6,059 εκτμ ανέργων στις 10,7 εκτμ κενές θέσεις εργασίας ισοδυναμεί με 1,86 προσφερόμενες για εργασία θέσεις σε κάθε άνεργο. Το υψηλό αυτό ποσοστό δεν αποτελεί ευνοϊκή συνθήκη για χαλαρότερη νομισματική πολιτική.
  • Στο επίπεδο των 73,3 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Σεπτέμβριο, μειωμένο κατά 6,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Το Γραφείο Στατιστικών της Εργασίας ανακοίνωσε ότι το κόστος εργασίας στην διάρκεια του γ΄τριμήνου αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 6,1% από 7,6% προηγουμένως. Σύμφωνα με τα δεδομένα του τριμήνου, για πρώτη φορά από το 1982 επι τρία συνεχόμενα τρίμηνα παρατηρήθηκε αρνητική αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Στην ετήσια τελική μεταβολή του 1,4% αποτυπώνεται μια αύξηση κατά 1,9% της παραγωγής και 3,4% αύξηση των ωρών εργασίας.

Ασία


ΝΚορέα

  • Ασθενέστερη των προσδοκιών ήταν η ετήσια μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής. Στην κατά 0,8% από 1% προηγουμένως αύξηση της αποτυπώνεται η υποχώρηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα σε όλους τους βασικούς τομείς, με εξαίρεση αυτόν του μηχανικού εξοπλισμού. Η τάση της μείωσης αναμένεται να συνεχιστεί στο περιβάλλον αδυναμίας της εξωτερικής ζήτησης και της απομειούμενης εσωτερικής δαπάνης.

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης