Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Άι Γιώργης ο Μεθυστής Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο art gallery

tags :
Άι Γιώργης ο Μεθυστής  Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο art gallery

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 17:00-22:00, εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος η ομαδική έκθεση «Άι Γιώργης ο Μεθυστής».
Ο Άγιος Γεώργιος, έχοντας λάβει μέσα από τη λαϊκή παράδοση το προσωνύμιο Μεθυστής, εορτάζεται επίσης και στις 3 Νοεμβρίου, ημέρα που σηματοδοτεί το άνοιγμα των βαρελιών με το κρασί της νέας χρονιάς που συμπίπτει και με την ημερομηνία εγκαινίων.
H αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος ορμώμενη από «τον λαϊκό άγιο» εμπνεύστηκε και διοργανώνει μία σειρά εκθέσεων που θα λάβουν χώρα σε οινοποιεία και χώρους που αγαπούν το κρασί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Η πρώτη στάση της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Παλυβού στις Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας 2022 και ο επόμενος σταθμός είναι στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος με έργα 27 καλλιτεχνών, σε επιμέλεια της Ηλέκτρας Δουμά - Χαλκούση.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Σωτηρία Αλεβίζου, Νικολέττα Αντωνοπούλου, Γιάννης Ασημακόπουλος, Μάγδα Αστέρη, Στάθης Βατανίδης, Pasquale Guastamacchia, Τζίνα Δελλασούδα, Ελωίζος Θεμιστοκλέους, Βασίλης Καρακατσάνης, Ηλίας Κασσελάς, Κάλλη Καστώρη, Δήμος Κηπουρός, Γιώργος Κορμπάκης, Μιχάλης Κότσαρης, Δημήτρης Κρέτσης, Θοδωρής Λάλος, Θωμάς Μακινατζής, Μηνάς Καμπιτάκης, Νατάσσα Μεταξά, Νίκος Μικρούλης, Γιώργος Πανταζής, Αγγελική Πανταζοπούλου, Γεύσω Παπαδάκη, Ελένη Παρχαρίδου, Δημήτρης Τζάνης, Rolana Čečkauskaitė, Χριστίνα Φυτιλή.
Η Ιστορικός Τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη αναφέρει στο κείμενο τεκμηρίωσης μεταξύ άλλων για την έκθεση: «Ο Άι Γιώργης ο Μεθυστής, ένας άγιος που η παράδοση τον θέλει, μεταξύ άλλων, προστάτη της αμπελουργίας και του κρασιού, εορτάζεται παραδοσιακά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με μια ιδιαίτερη εθιμική πράξη, το άνοιγμα των βαρελιών και τη δοκιμή του νέου κρασιού. Αρχαίο κατάλοιπο, η λατρευτική αυτή συνήθεια επιβίωσε μέχρι τον 21ο αιώνα και ο τροπαιοφόρος άγιος με το παρωνύμιο «μεθυστής» καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Νοεμβρίου: «Άγιε μου Γιώργη, μεθυστή βλόγησε τη σοδειά μου / φάε και πιες και σίμωσε / και φύλα τα παιδιά μου» και συνεχίζει λέγοντας «Οι καλλιτέχνες φιλοτεχνούν έργα σύμφωνα με τις προσωπικές τους γραφές και διαπραγματεύονται την ίδια θεματική σε διάφορες εκφάνσεις. Οι εικαστικές δημιουργίες δεν περιορίζονται μόνον σε ζωγραφικά έργα αλλά επεκτείνονται και σε άλλες μορφές τέχνης με κατασκευές και εγκαταστάσεις. Η εικονογραφία τους είτε συμβολική, είτε ανεικονική, είτε ρεαλιστική ή υπερρεαλιστική παραπέμπει εννοιολογικά στη λατρεία του οίνου μέσα από αναφορές στον άγιο με τα ανθρώπινα πάθη».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης