Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

HellasFin: Τι θα συμβεί σε μετοχές και ομόλογα μετά τον ανελέητο Σεπτέμβριο;

tags :
HellasFin: Τι θα συμβεί σε μετοχές και ομόλογα μετά τον ανελέητο Σεπτέμβριο;

Με το τέλος του Σεπτεμβρίου, εισερχόμαστε στατιστικά σε μία ευνοϊκή τετράμηνη περίοδο.
Όμως να μη ξεχνάμε ότι παρά το ευοίωνα εποχικά δεδομένα υπήρξαν κάποιες χρονιές οι οποίες χρωματίστηκαν από μελανούς Οκτώβριους αναφέρει η έκθεση της HellasFin
Η πρόσφατη παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας προκειμένου να αποφευχθούν δυστοκίες στην λειτουργία της εγχώριας αγοράς χρήματος και κεφαλαίου, συνιστά απόδειξη ότι η εξουσιοδότηση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, δεν είναι πλέον μονοδιάστατη στην κατεύθυνση καταστολής του πληθωρισμού, αλλά θεωρούνται ακόμη σημαντικές και άλλες παράμετροι που αφορούν την σταθερότητα του χρημ/κού συστήματος.  
Στο επόμενο 2μηνο αναμένονται σημαντικά δεδομένα και ειδήσεις που αφορούν την παγκόσμια οικονομία που φυσικά θα έχουν τον αντίκτυπό τους στις αγορές. Αναφερόμαστε, στις αγωνίες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ανεπάρκειας, στην πορεία εξέλιξης των πληθωριστικών πιέσεων, στην ενδεχόμενη ανακούφιση της αγοράς εργασίας από την έλλειψη εργαζομένων, στην πορεία της εταιρικής κερδοφορίας γ’ τριμήνου, στις αποφάσεις του 20ου συνεδρίου του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας και τέλος ενδεχομένως στον ορισμό των τελικών παρεμβατικών επιτοκίων (terminal rates) έτσι όπως προεξοφλούνται από τις αγορές.
Επι του παρόντος στους τίτλους σταθερού εισοδήματος πρέπει να επωφεληθούμε από τις εξαιρετικές αποδόσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων (μέχρι 3ετία).
Μετοχικά, συνιστώνται στα παρόντα επίπεδα αγορές ιδιαίτερα στον S&P 500 και οπωσδήποτε περαιτέρω τμηματικές τοποθετήσεις με κάθε βύθισή του της τάξης των 150 μονάδων. Η ενδεχόμενη παραμονή του S&P 500 για μία εβδομάδα σε τιμές χαμηλότερες του 3600 , θα προσδιορίσει σαν επόμενη περιοχή στήριξης τις περι το 3450 τιμές καταλήγει η έκθεση της HellasFin.

Ευρώπη


  • Όπως αναμενόταν η ευρωζώνη βρέθηκε με διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο (10% από 9,1%). Τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα θολώνουν εν μέρει την ανοδική δυναμική της διόγκωσης των τιμών σε συνδυασμό με τις επιθετικές αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ.

Γερμανία

  • Στον γκρεμό έπεσε το επιχειρηματικό κλίμα τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τον πρόδρομο δείκτη Ifo. Η ένδειξη 84,3 ανταποκρίνεται στα χαμηλά του Μαΐου του 2020 και σ’ αυτήν αντανακλάται η επιδείνωση των συνθηκών από την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Η ασθενής εσωτερική και εξωτερική ζήτηση, μάλλον θα ωθήσει προσεχώς την χώρα σε ύφεση.
  • Σε διψήφιο νούμερο εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο (10% από 7,9%). Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για λήψη μέτρων που επιβάλουν φρένο στο κόστος της ενέργειας, θα αντιστρέψει αναμφίβολα την πρόσφατη έξαρση των τιμών.
  • Αναπροσαρμόζοντας την επίδραση της απορρόφησης ουκρανών προσφύγων, η αγορά εργασίας ήταν σταθερή τον Σεπτέμβριο (ποσοστό ανεργίας αμετάβλητο στο 5,5%). Κάτω από την επιφάνεια όμως τα δεδομένα εμφανίζουν την ζήτηση των επιχειρήσεων για εργαζόμενους να χαλαρώνει πλέον.

Ην. Βασίλειο

  • Η κεντρική τράπεζα της χώρας προκειμένου να αναχαιτίσει την άτακτη άνοδο των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς μακροπρόθεσμων τίτλων, ανακουφίζοντας έτσι τα συνταξιοδοτικά ταμεία τα οποία είχαν βρεθεί σε δεινή θέση.

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Ο δείκτης S&P Case-Shiller ο οποίος αποτυπώνει την μεταβολή του επιπέδου τιμών των κατοικιών 9 περιοχών των ΗΠΑ, παρουσίασε 15,8% ετήσια αύξηση των τιμών τον Ιούλιο, σε σχέση με το 18,1 % του προηγούμενου μήνα. Η εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί θετικότατη για τον μελλοντικό πληθωρισμό, δεδομένης της επίδρασης των τιμών των κατοικιών στα ενοίκια και κατά συνέπεια στον τιμάριθμο.
  • Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης σε ετήσια βάση, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών μειώθηκε τον Αύγουστο 2,3%. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 1,8%. Το προσωπικό ποσοστό αποταμίευσης παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,5%.
  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE Core), κλιμακώθηκε τον Αύγουστο στο 4,91% από 4,67% προηγουμένως.
  • Η υποχώρηση του αριθμού των αρχικών αξιώσεων για επίδομα ανεργίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα, στο επίπεδο των 193.000 από 209.000 την προηγούμενη εβδομάδα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί στην τρέχουσα συγκυρία καλή ένδειξη για την κεντρική τράπεζα μια και η επιθυμία της είναι μια χαλαρότερη αγορά εργασίας.

Ασία


ΝΚορέα

  • Αυξημένη 1% ήταν η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο, από 1.5% τον προηγούμενο μήνα.

Ινδία

  • Κατά 0,5% στο 5,9% ανέβασε το παρεμβατικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Ιαπωνία

  • Στο 2,5% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Αύγουστο από 2,6% τον Ιούλιο.
  • Θεαματική ήταν η ετήσια μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής καταγράφοντας άνοδο 3,4% από -1,2% τον προηγούμενο μήνα.

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης