Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Οι εκδηλώσεις στα Public το Μάιο

Οι εκδηλώσεις στα Public το Μάιο
Ο Μάιος, ο πιο πολύχρωμος μήνας της άνοιξης επιστρέφει στα Public, με νέες εκδηλώσεις που προσφέρουν έμπνευση, ψυχαγωγία και τροφή για σκέψη! Παρουσιάσεις βιβλίων και ενδιαφέρουσες συζητήσεις έρχονται σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με κάποιες να μεταδίδονται και από τα social media! Για την είσοδο στους χώρους των καταστημάτων ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα κατά της πανδημίας Covid-19.
Σχετικά Άρθρα

Ο Μάιος, ο πιο πολύχρωμος μήνας της άνοιξης επιστρέφει στα Public, με νέες εκδηλώσεις που προσφέρουν έμπνευση, ψυχαγωγία και τροφή για σκέψη! Παρουσιάσεις βιβλίων και ενδιαφέρουσες συζητήσεις έρχονται σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με κάποιες να μεταδίδονται και από τα social media! Για την είσοδο στους χώρους των καταστημάτων ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα κατά της πανδημίας Covid-19.

«Ονειρεύτηκα τη Διδώ»
Λένα Διβάνη (Εκδόσεις Πατάκη)
Πέμπτη 5/5 και Παρασκευή 6/5, ώρα 19:00 | Public Σερρών & Κατερίνης

Το Public και οι εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Λένας Διβάνη, «Ονειρεύτηκα τη Διδώ», την Πέμπτη 5/5 στις 19:00 στο Public Σερρών, αλλά και την Παρασκευή 6/5 στις 19:00 στο Public Κατερίνης.

Από τον πρόλογο του βιβλίου

Τα λαμπάκια του ψωραλέου χριστουγεννιάτικου δέντρου που στόλισα φέτος αναβοσβήνουν ματαίως – μόνο εγώ τα βλέπω. Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 μ.μ. Βγαίνω στο μπαλκόνι και σχεδόν ακούω το καρδιοχτύπι της πόλης που έχει μουδιάσει απ’ τον φόβο. Ένας ιός βάλθηκε να μας ξεκάνει εδώ κι έναν χρόνο. Ή τάφος κανονικός ή τάφος συμβολικός, τρίτη επιλογή δεν έχει. Που πάει να πει αντίο, χαρά• αντίο, φιλιά, ταξίδια, χάδια, συναυλίες• αντίο, γλέντια μέχρι πρωίας.
«Αυτός ο χρόνος έκλεψε τη Διδώ από μέσα μου!» πήγα να φωνάξω σηκώνοντας το κεφάλι στον μαύρο ουρανό, αλλά η φωνή μου έπεσε από τον πέμπτο όροφο στο κενό. Γιατί, Διδώ μου, να σ’ το πω ανοιχτά, πάντα εσύ ήσουν για μένα το μέτρο της ζωής. Ποια άλλη διέσχισε όλον τον 20ό αιώνα ελαφροπατώντας πάνω από τα συντρίμμια κάθε καταστροφής; Ποια άλλη ήταν έτοιμη να τα δει όλα, να τα μάθει όλα, να τα πει όλα, να τα δοκιμάσει όλα, να τα τολμήσει όλα, κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει; Ποια άλλη θα έδινε χωρίς δεύτερη σκέψη χείρα βοηθείας και χαμόγελο αισιοδοξίας σε όλους τους αναγκεμένους της ζωής της; Αν ήμουν γλύπτρια, θα σου είχα στήσει άγαλμα έξω από το σπίτι μου, με το μπερέ σου και με τα όλα σου.
Αφού όμως γεννήθηκα παραμυθού, έβαλα αμέτι μουχαμέτι να πω την ιστορία της ζωής σου, αλλά όχι με τον συμβατικό τρόπο που γράφονται οι βιογραφίες. Πρώτα απ’ όλα εσύ η ίδια θα τη σκυλοβαριόσουνα. «Έλα, βρε χρυσό μου» θα μου ’λεγες, σαν να σε ακούω, «μέχρι εκεί φτάνεις; Χασμουριέμαι!». Τηλεφώνησα στον Νίκο – ποιος θα σε ήξερε καλύτερα από το παιδί που μεγάλωσες; Ήρθε πρόθυμα, μου μίλησε πολύ, ώρες, κι όσο μιλούσε για σένα, ένα χαμογελάκι λιαζόταν συνεχώς στην άκρη του στόματός του. Δε μου έλυσε το πρόβλημα όμως. Μου το πολλαπλασίασε. Πώς να μιλήσω για σένα σαν να σε ήξερα από την καλή και την ανάποδη; Σα να ’μασταν φίλες και είχα χωθεί στο σαλονάκι σου στου Ζωγράφου, να μου ψιθυρίζεις τα μυστικά και τα φανερά σoυ μασουλώντας κρυφά απ’ την αδερφή σου γλυκά; Δύσκολο.
Να μη σ’ τα πολυλογώ, αυτή η τυράγνια κράτησε πάνω από τέσσερα χρόνια. Μέχρι που αγανάκτησες, Διδώ μου. Εσύ πάντα ήθελες να τελειώνει η δουλειά γρήγορα, όσο είναι ζεστή, να μην ξεθυμαίνει η φλόγα. Ήρθες λοιπόν στον ύπνο μου την παραμονή της πιο σκοτεινής Πρωτοχρονιάς και μου ’ριξες μια σπρωξιά. «Ξύπνα, βρε μπουνταλού» μου είπες. «Θα την πεις την ιστορία μου τελικά ή θα μας πεθάνεις στο περίμενε; Εγώ δηλαδή πεθαμένη είμαι, δεν έχω πρόβλημα, αλλά μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει, βρε αγάπη μου. Μόλις ξημερώσει, πάρε μολύβι κι άρχισε». – «Ναι, αλλά πώς…» ψέλλισα εγώ στριμωγμένη. – «Τι πώς, καλέ; Απλά είναι τα πράγματα. Θα πεις την αλήθεια: Ονειρεύτηκα τη Διδώ. Είναι ωραίο και για τίτλος!» – «Και μετά;» – «Ε, μετά θα πιάσουμε την κουβέντα. Θα σ’ τα πω χαρτί και καλαμάρι, μην αγχώνεσαι. Αν δεν τους αρέσει, ρίχ’ το πάνω μου. Αυτό μου είπε, αυτό έγραψα, θα λες. Τα παράπονά σας στη Διδώ. Κι όποιος κοτάει ας έρθει να με βρει να μου τα πει».
Η είσοδος στα Public επιτρέπεται με χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Κατά Ιωάννη»
Σπύρος Πετρουλάκης (Εκδόσεις Μίνωα)
Παρασκευή 6/5, Παρασκευή 15/4, ώρα 19:00 και Σάββατο 30/4, ώρα 12:00 | Public Βόλου, Τσιμισκή & Κοζάνης

Το Public και οι εκδόσεις Μίνωας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη, «Κατά Ιωάννη» την Παρασκευή 15/4 στις 19:00 στο Public Τσιμισκή και την Παρασκευή 6/5 στις 19:00 στο Public Βολου. Επίσης, ο συγγραφέας θα βρίσκεται το Σάββατο 30/4 στις 12:00 στο Public Κοζάνης για να υπογράψει το βιβλίο του.
Στην εκδήλωση στο Public Τσιμισκή, ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια Βίκυ Χατζηβασιλείου και με την αναγνώστρια Τζένη Πετροπούλου.
Το ένατο μυθιστόρημα του επιτυχημένου Σπύρου Πετρουλάκη θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό και στην καρδιά των αναγνωστών. Η ιστορία διαδραματίζεται στα Χανιά, την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, ο οποίος μας μεταφέρει εντέχνως από το 1900 στο σήμερα, ενώ ξετυλίγει τον μίτο μιας απρόσμενης αποκάλυψης. Μια αγιογραφία είναι η αφετηρία για να βγουν στο φως, έναν αιώνα μετά, καλά κρυμμένα μυστικά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Χανιά, σήμερα:
Στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Ακρωτηριανής, ο συντηρητής έργων τέ¬χνης Σταύρος Βεγράκης ανακαλύπτει μια αριστουργηματική και συνά¬μα «βλάσφημη» εικόνα, που κανείς δεν θα περίμενε να βρίσκεται σ’ ένα μοναστήρι. Ποιος είναι, άραγε, ο άγνωστος δημιουργός της, του οποίου την τέχνη χαρακτηρίζει ένας γνήσιος και απαράμιλλος ρεαλισμός, και κυρίως πώς έφτασε να ακολουθήσει μια τόσο τολμηρή τεχνική στις αγιογραφίες του;
Σε ένα ταξίδι του στη Σμύρνη ο Βεγράκης θα βρει την άκρη της ιστορίας σε ένα εντελώς απρόσμενο μέρος. Επιστρέφοντας στα Χανιά, θα του αποκαλυφθεί μια τραγική ιστορία, βαθιά θαμμένη στη μνήμη της πόλης.
Χανιά, 1900-1922:
Μια μάνα ψαλιδίζει με άκαρδο πείσμα τις φτερούγες που πάνε να φυ¬τρώσουν στις πλάτες του παιδιού της. Ξεφεύγοντας για λίγο από το υγρό υπόγειο, τη φυλακή του, ο Ιωάννης, ένας «ατελής» άνθρωπος, πασχίζει να φτάσει στην τελειότητα. Ο νεαρός ζωγράφος τολμά το αδιανόητο, αδιαφορώντας για το τίμημα. Βλασφημία ή ωδή στον έρω¬τα είναι η δημιουργία του; Ποιος, όμως, μπορεί να κρίνει την τέχνη που πηγάζει από την αλήθεια της ψυχής;
Στη δίνη της ανασφάλειας και των τραγικών ιστορικών γεγονότων, δύο νέα παιδιά δεν διστάζουν να ερωτευτούν μέχρις εσχάτων. Έναν αιώνα μετά, η αγάπη, η ανθρώπινη αναλγησία και το φοβερό τέλος είναι αδύνατο να ξεχαστούν…
Η είσοδος στα Public επιτρέπεται με χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«…Και δικαιοσύνη για όλους»
Σπύρος Φλώρος (Εκδόσεις Κέδρος)
Σάββατο 7/5 και ώρα 12:00 |Public Βόλου

Το Public και οι εκδόσεις Κέδρος σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Φλώρου, «…Και δικαιοσύνη για όλους», το Σάββατο 7/5 στις 12:00 στο Public Βόλου.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
Άρης Ιωαννίδης, φιλόλογος, Θεοφανία Κωστούλα, φιλόλογος, Μαρία Μητράκου, φιλόλογος, Αποσπάσματα θα διαβάσει η Θεοφανία Κωστούλα και ο συγγραφέας.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ποια είναι τα όρια του ανθρώπου; Ποιες δυνάμεις κρύβει μέσα του; Ποιες αδυναμίες; Γελά ο Θεός; Θα ήταν μια λύση ένας γελαστός Θεός; Μπορεί να φέρει την Ανάσταση ένα κορίτσι που λέει «άφησέ με να σε αγαπήσω, άνθρωπε»; Στο παλκοσένικο της ζωής ποιο ρόλο παίζει η αγάπη, η δικαιοσύνη Θεού κι ανθρώπου, ο έρωτας, ο θάνατος; Γίνονται θαύματα;
Μέσα σε αυτό το βιβλίο, όπως εξάλλου και στη ζωή, ο ακάματος ανά τους αιώνες βαρκάρης θα έρθει κάποτε να δρέψει τη σοδειά του. Όμως αυτό δεν τον ορίζει νικητή. Ο άνθρωπος, όσο μπορεί, όπως μπορεί – καθένας με τον τρόπο του, με το παράστημά του και το υλικό που είναι φτιαγμένος – θα δώσει τον αγώνα του. Και ίσως κι αυτός ακόμη ο βαρκάρης να μείνει σιωπηλός για λίγο και να δείξει, επιτέλους, σεβασμό στον άνθρωπο και στη ζωή• και σε ένα βλέμμα.
Και στο τέλος να δικαιωθεί το αίτημα: και δικαιοσύνη για όλους.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Σπύρος Φλώρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε κλασική φιλολογία και εργάζεται ως φιλόλογος.
Η είσοδος στα Public επιτρέπεται με χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Δούρειος Ίππος»
Κώστας Κρομμύδας (Εκδόσεις Διόπτρα)
Τετάρτη 11/5 και ώρα 20:30 | Public café Συντάγματος & Public Social Live

Τα Public και οι εκδόσεις Διόπτρα σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Κρομμύδα, «Δούρειος Ίππος», την Τετάρτη 11/5 στις 20:30 στο Public Café Συντάγματος.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος και η δημοσιογράφος Μπάγια Αντωνοπούλου, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το Αιγαίο είναι ένα καζάνι που βράζει, με Ελλάδα και Τουρκία να παίζουν το πιο ριψοκίνδυνο παιχνίδι εξουσίας ως τώρα. Η Ισιδώρα τρέχει στην κόψη του χρόνου να μεταφέρει μια σημαντική πληροφορία στα υπόγεια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή της, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.
Θανατηφόρες παραπλανήσεις και επτασφράγιστα μυστικά σε μια ιστορία όπου η εμπιστοσύνη, η προδοσία, τα μυστικά και ο έρωτας ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Η Ισιδώρα στο πρόσωπο και στον έρωτα ενός άνδρα αναζητά την αλήθεια, αγνοώντας πως κάθε προσπάθεια να αποφύγει το πεπρωμένο της την οδηγεί να το συναντήσει.
Στο τέλος καταλαβαίνει ότι ο Δούρειος Ίππος κάθε ανθρώπου είναι όσα κρύβει στην καρδιά του.
Η είσοδος στα Public επιτρέπεται με χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Η άλλη Κατερίνα»
Αύγουστος Κορτώ (Εκδόσεις Πατάκη)
Πέμπτη 12 Μαΐου, Παρασκευή 13 Μαΐου & Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρα 19:00 | Public Σερρών, Τσιμισκή & Βόλου

Το Public και οι εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αυγούστου Κορτώ, «Η άλλη Κατερίνα», που θα πραγματοποιηθεί στα εξής καταστήματα:
Πέμπτη 12 Μαΐου στις 19:00, στο Public Σερρών, Παρασκευή 13 Μαΐου στις 19:00, στο Public Τσιμισκή και Τετάρτη 18 Μαΐου στις 19:00, στο Public Βόλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Σ’ έναν κόσμο ελάχιστα διαφορετικό απ’ τον δικό μας, η Κατερίνα, χήρα εξήντα επτά ετών, ετοιμάζεται να γιορτάσει τα γενέθλια της κόρης της, Ζωής. Μ’ αυτή την άτιμη την πανδημία, μαύρισε το μάτι της απ’ την αποθυμιά – έχει να δει τον εγγονό της, τον Τασούλη, μήνες. Μα στο αποψινό τραπέζι, κι αύριο, στο σπίτι του Πέτρου στο Πανόραμα, θα πάρει τα παιδιά της αγκαλιά, κι η καρδιά της θα πάει στη θέση της.
Κι έπειτα, ψάχνοντας για δώρο στο παλαιοβιβλιοπωλείο ενός φίλου, πέφτει πάνω στο Βιβλίο της Κατερίνας. Πρώτη φορά το βλέπει, κι ούτε έχει ακουστά τον συγγραφέα με το παράξενο όνομα – μα η φωτογραφία στο εξώφυλλο είναι δική της. Κι όταν, σαστισμένη, αρχίζει να το διαβάζει, ανακαλύπτει πως η πλοκή είναι μια γκροτέσκα παραχάραξη της ιστορίας της, ένα χαοτικό, εφιαλτικό ψέμα: η Κατερίνα του βιβλίου, ναυαγισμένη απ’ την αρρώστια και τις καταχρήσεις, αυτοκτονεί στα σαράντα εννιά, κι όλη η αφήγηση είναι μια ζοφερή, βάναυση καρικατούρα της ζωής της – της δικής της ζωής.
Ταραγμένη κι οργισμένη, η Κατερίνα αποφασίζει να κρύψει το βιβλίο απ’ τα παιδιά της – να το ξεχάσει. Μα αυτό δεν είναι εύκολο: η άλλη Κατερίνα έχει τρυπώσει στο μυαλό της κι έχει σπείρει σκοτάδι: αμφιβολίες, υποψίες, φόβο: Κι αν κάτι είχε πάει στραβά, κι ήμουν εγώ ένα στοιχειό που μιλά απ’ τον άλλο κόσμο;
Η πραγματικότητα –πότε ανεπαίσθητα, πότε κεραυνοβόλα– αρχίζει να μπατάρει. Μια αδιόρατη απειλή τυλίγει την οικογένεια της Κατερίνας, κι ανεξήγητα συμβάντα, άγρια σαν του βιβλίου, μολύνουν τις μέρες γαλήνης κι ευτυχίας που σχεδίαζε. Μόνο μία απ’ τις δυο μπορεί να επιβιώσει – στη ζωή ή στο χαρτί. Όμως ποια; Ποια είναι η αληθινή Κατερίνα;

«Ο άνθρωπος φωτιά» & «Η μάχη στο ποτάμι»
Κωνσταντίνος Πατσαρός (Εκδόσεις Πατάκη)
Πέμπτη 12 Μαΐου και ώρα 19:00| Public café Συντάγματος

To Public και οι εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων του Κωνσταντίνου Πατσαρού, «Ο άνθρωπος φωτιά» και «Η μάχη στο ποτάμι», την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 19:00 στο Public Συντάγματος.
Θα μιλήσουν για τα βιβλία και θα συνομιλήσουν με τον συγγραφέα οι: Ελένη Σβορώνου - συγγραφέας, κριτικός παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας Μιχάλης Νικηφορίδης – εκπαιδευτικός.

Λίγα λόγια για τα βιβλία:

Ο άνθρωπος φωτιά, εικονογράφηση Ελένη Τσάμπρα
Εκεί κοντά ήταν η πιο ηλικιωμένη ελιά από όλες, το μεγαλύτερο δέντρο του κτήματος, γύρω στα τριακόσια χρόνια ζωής, περήφανη γιαγιά, δέσποζε για να μας καλωσορίζει κάθε φορά που ερχόμασταν στο νησί, αλλά και να μας αποχαιρετάει όταν με βαριά καρδιά αναχωρούσαμε.
Εκείνο το βράδυ έπρεπε να χωθώ στα πίσω καθίσματα, να κουκουλωθώ με το πανί και να φύγω όσο γίνεται μακρύτερα. Δεν ήθελα να με δει που την παρατούσα έτσι στην πιο δύσκολη στιγμή της. Τόσες οικογένειες τη φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια, της έδωσαν νερό να ξεδιψάσει, έζησαν μαζί της, και εμείς, όταν τα βρήκαμε σκούρα, μαζέψαμε τα μπογαλάκια μας σε δευτερόλεπτα και την παρατήσαμε να σιγοκαίγεται, να γίνεται κάρβουνο. Δεν άντεξα όμως...
Η πυρκαγιά άλλαξε τα πάντα στο νησί, το καλοκαίρι απέκτησε διαφορετικό χρώμα. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τον προηγούμενο Αύγουστο κάηκαν μαζί με τις πρώτες ελιές, θάφτηκαν στη στάχτη. Τρεις φίλοι ξετυλίγουν το μυστήριο της φωτιάς και συγκρούονται με το παρελθόν. Ακολουθούν τα ίχνη του ανθρώπου φωτιά, ανακαλύπτουν κρυμμένα μυστικά, αναζητούν την αλήθεια.
Η μάχη στο ποτάμι, εικονογράφηση Μανόλης Αλμπάνης
Η Ιλιάδα είναι ένα ποίημα χιλιάδων στίχων, με πολλές μικρές και μεγάλες ιστορίες. Μία από αυτές βρίσκεται προς το τέλος της, στη ραψωδία Φ. Εκεί ο δημιουργός της, ο Όμηρος, βάζει τον Αχιλλέα να αντιμετωπίζει πολυάριθμους Τρώες, αλλά και τον Σκάμανδρο, τον ξακουστό ποταμό της Τροίας. Η εξέλιξη της αναμέτρησης είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτη…
Διαβάζοντας προσεκτικά, ο αναγνώστης συνειδητοποιεί την οικολογική διάσταση της μάχης, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στο ομηρικό έπος. Ο βραβευμένος συγγραφέας Κωνσταντίνος Πατσαρός αφηγείται την αναμέτρηση του Αχιλλέα με τον Σκάμανδρο και ο Μανόλης Αλμπάνης ντύνει την ιστορία με εικόνες.
Η είσοδος στα Public επιτρέπεται με χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Εμείς οι εξωφρενικότεροι των παλαβών της γης»
Τάκης Θεοδωρόπουλος (Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Πέμπτη 19/5 και ώρα 19:00 | Public Συντάγματος

Το Public και οι εκδόσεις Μεταίχμιο σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Θεοδωρόπουλου, «Εμείς οι εξωφρενικότεροι των παλαβών της γης», την Πέμπτη 19/5 στις 19:00 στο Public Συντάγματος.
Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Περικλής Γιαννόπουλος μαζί με τον Ιωάννη Συκουτρή είναι οι δύο διασημότεροι αυτόχειρες του ελληνικού εικοστού αιώνα. Αυτοκτόνησε στον Σκαραμαγκά, έφιππος. Πυροβόλησε τον κρόταφό του αφήνοντας το άλογό του να επιστρέψει στην ακτή. Ήταν Απρίλιος του 1910. Δανδής των Αθηνών, δεν άφησε παρά μόνο μερικές σελίδες, γραμμένες στα ελληνικά του, που με την παραληρηματικότητά τους αναδεικνύουν τη δύναμη της γλώσσας μας. Τα κείμενά του προγραμμάτισαν την αισθητική της ελληνικής δημιουργίας από τη Γενιά του Τριάντα ως τον Ελύτη. Επηρέασαν ποιητές όπως ο Σικελιανός και όλη τη ζωγραφική που ακολούθησε.
Η αγάπη του Γιαννόπουλου για το ελληνικό τοπίο είναι δεμένη με τον έρωτά του για τη ζωγράφο Σοφία Λασκαρίδη. Τη συνάντησε τυχαία σ’ έναν δρόμο της Καλλιθέας, όμως έγινε η μοίρα του. Η ερωτική τους σχέση είναι η καρδιά του αφηγήματος.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά το πέρας των σπουδών του εργάσθηκε στον ημερήσιο, τον περιοδικό Tύπο, καθώς και στον εκδοτικό χώρο. Σήμερα διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Έχει υπογράψει μυθιστορήματα και δοκίμια. Μεταξύ άλλων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Βερονάλ, Σελάνα: Το μυθιστόρημα του Παρθενώνα, Το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα και Το αδιανόητο τοπίο, και τα δοκίμια Στη χώρα του περίπου: Περίπου σύγχρονη, περίπου ευρωπαϊκή, περίπου πλούσια, Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια: Επίγονοι ή κληρονόμοι; και Τα πρώτα διακόσια χρόνια είναι δύσκολα: Δύο αιώνες νευρικής κρίσης.
Η είσοδος στα Public επιτρέπεται με χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Δούρειος Ίππος»
Κώστας Κρομμύδας (Εκδόσεις Διόπτρα)
Πέμπτη 19 Μαΐου, Τρίτη 24 Μαΐου και ώρα 19:00| Public Κέρκυρας και Κοζάνης

Τα Public και οι εκδόσεις Διόπτρα σάς προσκαλούν για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Κρομμύδα, «Δούρειος Ίππος».
Την Πέμπτη 19 Μαΐου, 19:00 στο Public Κέρκυρας, προλογίζει η ραδιοφωνική παραγωγός Τζούλια Αλεξανδράκου. Την Τρίτη 24 Μαΐου, 19:00 στο Public Κοζάνης, προλογίζει η συγγραφέας Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το Αιγαίο είναι ένα καζάνι που βράζει, με Ελλάδα και Τουρκία να παίζουν το πιο ριψοκίνδυνο παιχνίδι εξουσίας ως τώρα. Η Ισιδώρα τρέχει στην κόψη του χρόνου να μεταφέρει μια σημαντική πληροφορία στα υπόγεια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή της, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.
Θανατηφόρες παραπλανήσεις και επτασφράγιστα μυστικά σε μια ιστορία όπου η εμπιστοσύνη, η προδοσία, τα μυστικά και ο έρωτας ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Η Ισιδώρα στο πρόσωπο και στον έρωτα ενός άνδρα αναζητά την αλήθεια, αγνοώντας πως κάθε προσπάθεια να αποφύγει το πεπρωμένο της την οδηγεί να το συναντήσει.
Στο τέλος καταλαβαίνει ότι ο Δούρειος Ίππος κάθε ανθρώπου είναι όσα κρύβει στην καρδιά του.
Η είσοδος στα Public επιτρέπεται με χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Τρεις»
Dror Mishani (Εκδόσεις Κείμενα)
Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 | Public café Συντάγματος & Social Live

Ο Dror Mishani για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 23 Μαΐου στα Public café Συντάγματος.
Ο διάδοχος του Ζωρζ Σιμενόν, όπως τον αποκαλούν, έρχεται για να παρουσιάσει το διεθνές μπεστ σέλερ του, «Τρεις», το πρώτο βιβλίο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση Χρυσούλας Παπαδοπούλου από τις εκδόσεις ΚΕΙΜΕΝΑ.
Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Νίκο Κουρμουλή. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πέτρος Μάρκαρης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της πρεσβείας του Ισραήλ.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.

«Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού»
Έλενα Χουζούρη (Εκδόσεις Πατάκη)
Πέμπτη 26/5 και ώρα 19:00| Public Συντάγματος

Το Public και οι εκδόσεις Πατάκη σάς προσκαλούν σε μια συζήτηση για την τρομοκρατία στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80 με αφορμή το βιβλίο της Έλενας Χουζούρη, «Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού», την Πέμπτη 26/5 στις 19:00 στο Public Συντάγματος.
Με τη συγγραφέα συνομιλούν:  Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ Τάσος Παππάς, δημοσιογράφος και συγγραφέας Βέρα Παύλου, ψυχαναλύτρια

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Αθήνα, Οκτώβριος 1989. Ένα ανώνυµο τηλεφώνηµα πληροφορεί τον δηµοσιογράφο Δηµήτρη Κ. για την εν ψυχρώ εκτέλεση του εικοσιεπτάχρονου «Άτακτου» από αστυνοµικές δυνάµεις, πυροδοτώντας µια σειρά απρόβλεπτων και ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Μέσα στο ιδιαίτερα ταραγµένο πολιτικό κλίµα της εποχής, η εκτέλεση του νεαρού αναρχικού ανατρέπει εκ θεµελίων τις βεβαιότητες τόσο του στενού του φίλου Δηµήτρη Κ. όσο και του µεγαλύτερου αδερφού του Τάσου, στελέχους της κομμουνιστικής αριστεράς. Οι δύο άντρες, που έχουν µεγαλώσει από παιδιά µαζί, θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν πότε και πώς ο Άτακτος πέρασε «στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού». Θα βρεθούν έτσι αντιµέτωποι µε το νεανικό παρελθόν τους, της «ηρωικής» προηγούµενης δεκαετίας.
Μέσα σε ένα εύφλεκτο εικοσιτετράωρο, θα προβληµατιστούν για τη στάση τους απέναντι στην πορεία προς την αυτοκαταστροφή του Άτακτου: ο µεν Δηµήτρης Κ. βουτηγµένος στα προσωπικά του αδιέξοδα, ο δε Τάσος ταγµένος στο, υπεράνω όλων, κοµµατικό του καθήκον. Τελικά θα αναγκαστούν να αναµετρηθούν µε τις πεποιθήσεις τους, τις επιλογές τους, τα λάθη τους, τις ψευδαισθήσεις τους, τις ενοχές τους. Καθώς η πολιτική κατάσταση θα αγριεύει, και στους δυο θα αποµείνει η πικρή γεύση ενός επικείµενου fin de siècle, των διαψεύσεων και των απογοητεύσεων της γενιάς τους. Ένα µυθιστόρηµα-ρέκβιεµ για µια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί.
Η είσοδος στα Public επιτρέπεται με χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Κεντρικές τράπεζες»
Σπύρος Βλιάμος & ο Κωνσταντίνος Γκράβας (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Δευτέρα 30/5 και ώρα 20:30 | Public Café Συντάγματος & Social Live

Το Public και οι εκδόσεις Παπαδόπουλος σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου των Σπύρου Βλιάμου & Κωνσταντίνου Γκράβα, «Κεντρικές τράπεζες», τη Δευτέρα 30/5 στις 20:30 στο Public Café Συντάγματος.
Με τους συγγραφείς θα συνομιλήσουν οι: Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Καθηγητής Ελένη Λουρή, Ομότιμη Καθηγήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υποδιοικητής ΤτΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ, Καθηγητής.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι κεντρικές τράπεζες αποτελούν ένα μυστήριο για τον μέσο αναγνώστη, παρόλο που επηρεάζουν όσο τίποτε άλλο τη ροή του χρήματος – περισσότερο κι από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις.
Ποιος είναι ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών στις εθνικές οικονομίες; Ποια η ιστορία τους; Ανήκουν οι κεντρικές τράπεζες στα κράτη; Τι ρόλο παίζουν στην εκτύπωση χαρτονομισμάτων; Όλες οι απαντήσεις για τον πιο κεντρικό (και παρεξηγημένο από το ευρύ κοινό) παίχτη της αγοράς στο βιβλίο Κεντρικές Τράπεζες, της σειράς Μικρές Εισαγωγές, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Το βιβλίο του Σπύρου Βλιάμου και του Κωνσταντίνου Γκράβα είναι μια έγκυρη και μικρή εισαγωγή στον θεσμό των κεντρικών τραπεζών, που περιγράφει την ιστορία και τον ρόλο αυτών των ιδρυμάτων στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Μέσα από την ιστορική εξέλιξη των κεντρικών τραπεζών, οι συγγραφείς ανιχνεύουν τους μηχανισμούς που θεμελιώνουν την εμπιστοσύνη στο νόμισμα, την ανάγκη εξισορρόπησης της ανεξαρτησίας αυτών των ιδρυμάτων, με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, καθώς και την καθοριστική σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αποτροπή δυνητικά καταστροφικών κρίσεων.
Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών εξηγείται μέσα από αυτή την αλληλουχία γεγονότων και «εργαλείων» κυρίως του βασικού επιτοκίου. Όλοι οι μεγάλοι οικονομολόγοι (από τον J. M. Keynes μέχρι τον Milton Friedman) έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών αποτελεί το κλειδί στην κατανόηση των οικονομικών –και όχι μόνον– εξελίξεων. Καθοριστικός όμως ήταν ο ρόλος όσων διοίκησαν τις κεντρικές τράπεζες, ειδικά μετά την ελεύθερη διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, όπως με απλό τρόπο και πολλαπλά παραδείγματα αποκαλύπτεται σε αυτή τη Μικρή Εισαγωγή.
Η είσοδος στα Public επιτρέπεται με χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης