Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Internal Audit Student Forum: Φοιτητικό Φόρουμ για τον Εσωτερικό Έλεγχο

Internal Audit Student Forum: Φοιτητικό Φόρουμ για τον Εσωτερικό Έλεγχο
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ διοργάνωσε την Πέμπτη 4/11/2021 για 2η χρονιά Φοιτητικό Φόρουμ για τον Εσωτερικό Έλεγχο (Internal Audit Student Forum), υπό την αιγίδα του International Internal Audit Foundation (USA)

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ στα πλαίσια της ενημέρωσης των φοιτητών / τριών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων» με ειδίκευση τον Εσωτερικό Έλεγχο διοργάνωσε την Πέμπτη 4/11/2021 για 2η χρονιά Φοιτητικό Φόρουμ για τον Εσωτερικό Έλεγχο (Internal Audit Student Forum), υπό την αιγίδα του International Internal Audit Foundation (USA).
Η εκδήλωση ήταν υβριδική και πληρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας covid-19.
Κεντρικό θέμα της Ημερίδας ήταν «Τάσεις και Προσόντα που χρειάζονται για τον Εσωτερικό Έλεγχο».
Καλύφθηκαν τα ακόλουθα θέματα:
• Η εξέλιξη στις απαιτήσεις για ικανότητες που πρέπει να έχουν οι Εσωτερικοί Ελεγκτές
• Η διαχρονική εξέλιξη της εφαρμογής του Εσωτερικού Ελέγχου στο Ελληνικό Δημόσιο και οι προοπτικές που ανοίγει ο Ν4795/2021.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα όπως οι ηθικές αξίες, η αντικειμενικότητα, η επαγγελματικότητα που πρέπει να έχουν οι Εσωτερική Ελεγκτές.
Όμως τονίστηκε ότι η τάση πλέον είναι προς την κατανόηση των τεχνολογικών (ΑΙ, blockchain, big data) και ρυθμιστικών κινδύνων (Ν. 4706/2020, Ν. 4795/2020, GDPR, NIST, CSRD, κλπ) όπως και η διαρκή ανάπτυξη επικοινωνιακών ικανοτήτων.
Την Ημερίδα στελέχωσαν πρόσωπα τόσο από το χρηματοοικονομικό και τραπεζικό τομέα, όσο και από τη βιομηχανία, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως ο Εσωτερικός Έλεγχος, η Διαχείριση Κινδύνων, η Κανονιστική Συμμόρφωση και γενικότερα η Εταιρική Διακυβέρνηση.
Την ημερίδα προλόγισε ο Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Καθηγητής κ. Δημήτριος Καινούργιος, ο οποίος τόνισε την στρατηγική επιλογή του ΕΚΠΑ για την δημιουργία ενός προγράμματος που εστιάζει σε βασικούς πυλώνες της εταιρικής διακυβέρνησης, τον ακαδημαϊκό αλλά ταυτόχρονα και πρακτικό προσανατολισμό του μεταπτυχιακού μέσω συνεργασιών με αναγνωρισμένους φορείς και εταιρίες του χώρου με ξεχωριστή εμπειρία στον εσωτερικό έλεγχο και την διαχείριση κινδύνων, καθώς και την διάκριση του προγράμματος το 2019 ως το μοναδικό στην Ελλάδα Internal Auditing Education Partnership Program (IAEP).
Το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας (ΙΕΕΕ) εκπροσώπησε, με ομιλία του για το Νέο Πλαίσιο Ικανοτήτων των Εσωτερικών Ελεγκτών, ο Γενικός Γραμματέας του κ. Μάκης Σολομών.
Ο κ. Μιχάλης Πετροδασκαλάκης, Associate Partner της Ernst and Young, διδάσκων στο μεταπτυχιακό και IAEP Coordinator, παρουσίασε και ανέλυσε την τρέχουσα ζήτηση από τις εταιρίες σε διεθνές επίπεδο για τις δεξιότητες και ικανότητες που πρέπει να έχουν οι εσωτερικοί ελεγκτές.
Ο κ. Γεώργιος Καλορίτης. Γενικός Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου εστίασε στις τεχνικές δεξιότητες που πρέπει να φέρουν οι εσωτερικοί ελεγκτές στην εποχή του fintech.
Ο κ. Ανδρέας Ρεβάνογλου, Senior Business Associate της Aegean Experts, παρουσίασε πρακτικά θέματα εφαρμογής Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο Τομέα, ενώ η κα. Μαρία Κωνσταντινίδη, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ανέπτυξε τα βήματα εφαρμογής του Νόμου 4796/2021 περί εφαρμογής συστημάτων εσωτερικού ελέγχου στον Δημόσιο Τομέα και τις προκλήσεις που αναδύονται.
Τα συμπεράσματα και τα βασικά σημεία που ανεδείχθησαν από την ημερίδα παρουσίασε η κα. Κική Αβαρλή, Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου στην KOSMOCAR AE.
Η οργάνωση της Ημερίδας κατέστη δυνατή χάρη στην οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τους συνεργάτες του μεταπτυχιακού προγράμματος κ. Μιχάλη Πετροδασκαλάκη (Associate Partner της εταιρείας Ernst Young) και κ. Παναγιώτη Βαλαντάση (Managing Partner της εταιρείας Aegean Experts), τον Αν. Καθηγητή κ. Γεώργιο Δότση (Συντονιστή της ειδίκευσης Διαχείριση Κεφαλαίων και Κινδύνων) και τον διευθυντή του μεταπτυχιακού.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» που βρίσκεται στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήταν δωρεάν προς τους φοιτητές / τριες και όλους του συμμετέχοντες.

Σχετικά με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων με ειδικεύσεις τον Εσωτερικό Έλεγχο και την Διαχείριση Κεφαλαίων και Κινδύνων

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για στελέχη, που φιλοδοξούν να αποκτήσουν όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες στα αντικείμενα αυτά, που χρειάζονται για μελλοντική επαγγελματική εξέλιξη και επιτυχία. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι στελέχη, που επιδιώκουν να επιταχύνουν την εξέλιξη της τρέχουσας θέσης εργασίας τους, στελέχη που αναζητούν να αλλάξουν θέση εργασίας ή επιχείρηση στην οποία απασχολούνται και άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία για να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.
Aποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο Πρόγραμμα στην Ελλάδα που θεραπεύει πολυδιάστατα και ολιστικά τη Διαχείριση Κινδύνων.
Έδρα μεταπτυχιακού:
Γρυπάρειο Μέγαρο
Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου. Αθήνα, Τ.Κ. 105 59
5ος όροφος, γραφείο 504

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης