Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

«Εστιάζοντας στον κοινωνικό & οικονομικό μετασχηματισμό» - 11th Annual Capital Link Sustainability Forum

«Εστιάζοντας στον κοινωνικό & οικονομικό μετασχηματισμό» - 11th Annual Capital Link Sustainability Forum
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε το "11th Annual Capital Link Sustainability Forum"

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε το "11th Annual Capital Link Sustainability Forum" με τίτλο “Εστιάζοντας στον Kοινωνικό & Oικονομικό Mετασχηματισμό / Βιώσιμη Ανάπτυξη: Περιβάλλον - Οικονομία - Κοινωνία”, την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, σε ψηφιακή μορφή, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Πειραιά, και με την Υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη. H Capital Link για 11η χρονιά παρουσίασε ένα πανόραμα πρωτοβουλιών και δράσεων που θα καθορίσει την επόμενη μέρα, εντάσσοντας την κοινωνική πρόοδο ως βασική στρατηγική και «φωτίζοντας» τις απαραίτητες συνέργειες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα εν μέσω πανδημίας.
Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τα εισαγωγικά σχόλια των διοργανωτών κ. Νίκου Μπορνόζη, President - Capital Link Inc. και κας. Όλγας Μπορνόζη, Managing Director – Capital Link Inc., οι οποίοι ευχαρίστησαν όλους τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, των δημοσίων φορέων και των εταιρειών καθώς και τους συμμετέχοντες για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτού του διήμερου συνεδρίου που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα μεστό, ποιοτικό, υψηλών προδιαγραφών, με τη συμμετοχή ανώτατων εκπροσώπων από την κυβέρνηση, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ένα συνέδριο που καλύπτει όλα τα σημαντικά θέματα και πρωτοβουλίες που συντελούν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τον Κοινωνικό και Οικονομικό Μετασχηματισμό.

1η ΗΜΕΡΑ - Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ Σ’ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
1_22.JPG
Κύριος Ομιλητής: κ. Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην ομιλία του τόνισε: “ Η πανδημία Covid-19 έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, μεγάλη αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων
και του δημόσιου χρέους και σοβαρά διλήμματα νομισματικής πολιτικής. Έχει όμως και μία θετική πλευρά: έχει δημιουργήσει συνθήκες κοινής οικονομικής και νομισματικής δράσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που, εάν συνεχιστεί, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προόδου για μια πραγματική οικονομική, και όχι μόνο νομισματική, ένωση.
Τα προγράμματα ανάκαμψης προσφέρουν την ευκαιρία να ευθυγραμμιστούν στενότερα οι δημόσιες πολιτικές με τους κλιματικούς στόχους, περιορίζοντας τον κίνδυνο της επένδυσης σε υποδομές υψηλής έντασης άνθρακα ή δημιουργώντας υποδομές ανθεκτικότερες στην κλιματική μεταβολή. Έτσι, οι επενδύσεις μπορούν να προσανατολιστούν σε τομείς και τεχνολογίες που επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και βελτιώνουν την ανθεκτικότητα απέναντι σε μελλοντικές διαταραχές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και ―πρo πάντων― δεν υπονομεύουν τις προσπάθειες των κρατών να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται το μέσο ανάκαμψης Next Generation EU, το οποίο θα χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες για την περίοδο 2021-2026 ύψους 750 δισεκ. ευρώ για δράσεις αναπτυξιακές, με σημαντικότερες αυτές που αφορούν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, την εξοικονόμηση πόρων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και της οικονομίας γενικότερα, καθώς και τη θωράκιση του τομέα της υγείας.
Στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη περιλαμβάνονται: η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η παραγωγικότητα, η δικαιοσύνη και η μακροοικονομική σταθερότητα, ως οι κατευθυντήριες αρχές στις οποίες βασίζονται τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών-μελών, καθώς και οι εθνικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις τους. Έτσι, πάνω από το 1/3 των αντίστοιχων εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης αναμένεται να δαπανηθεί σε πολιτικές που συνδέονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής της ΕΕ που επιδιώκει να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Αυτό θα συντελέσει επίσης ώστε η ΕΕ να εξασφαλίσει έσοδα για την αποπληρωμή του δανείου των 750 δισεκ. ευρώ του Next Generation EU.”

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
2_16.JPG
• κ. Γεώργιος Ζαββός, Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα
• κ. Κώστας Μποτόπουλος, Partner - Lambadarios Law Firm, former Chair - Hellenic Capital Markets Commission

Στη συζήτηση που είχαν ο Υφυπουργός, υπεύθυνος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Ζαββός και ο εταίρος της Δικηγορικής Εταιρίας Λαμπαδάριος και Συνεργάτες και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Μποτόπουλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων και τοποθετήσεις του κ. Υφυπουργού για τα ακόλουθα θέματα: τη σχέση και τη σύνδεση τραπεζικών εργαλείων και εργαλείων των αγορών κεφαλαίου εντός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και του ελληνικού “Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, τις προτεινόμενες από τη κυβέρνηση θεσμικές αλλαγές στο πεδίο της Κεφαλαιαγοράς και ειδικότερα εκείνες που αφορούν στην ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την "πράσινη διάσταση" -της βιώσιμης ανάπτυξης-, στις χρηματοοικονομικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο και στο ελληνικό σχέδιο.
O κ. Γεώργιος Ζαββός, Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, τόνισε ότι: “Οι στρατηγικής σημασίας μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα ενισχύουν τις ελληνικές τράπεζες ώστε να εστιαστούν – μετά από την πολυετή κρίση – στον βασικό τους ρόλο της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Πρόδρομος δείκτης των μεταρρυθμίσεων υπήρξε το Σχήμα «Ηρακλής» μέσω του οποίου, και με άντληση πόρων από τους επενδυτές, οι τραπεζικοί ισολογισμοί απαλλάχθηκαν από κόκκινα δάνεια 31,3 δις. ευρώ. Με την 18μηνη
παράταση του Σχήματος και με στόχο μονοψήφια ποσοστά ΜΕΔ, κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο στα τέλη του 2022, η Κυβέρνηση εκπέμπει μήνυμα συνέπειας και συνέχειας προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Ο ρόλος των τραπεζών γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος ενόψει της εισροής των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Οι τράπεζες θα αξιολογήσουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και θα μοχλεύσουν τα δάνεια του Ταμείου, κινητοποιώντας επιπλέον κεφάλαια για επενδυτικά έργα και συμβάλλοντας στον κομβικό μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης και του τραπεζικού συστήματος επηρεάζεται καθοριστικά από τις
επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την βιώσιμη- πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση. Αυτές απαρτίζουν και τον πυρήνα του νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας στον άξονα του οποίου θα είναι ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα - τράπεζες και κεφαλαιαγορά - ικανό να υπηρετεί τις ανάγκες της πραγματικής ανθρωποκεντρικής οικονομίας.
Η Κυβέρνηση υλοποιεί ένα καινοτόμο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς με την εμπέδωση της ψηφιακής επανάστασης που ενισχύει την αξιοπιστία, την επάρκεια, τη διαφάνεια και τη διαδραστικότητά της. Ήδη έχουν υλοποιηθεί μεταρρυθμίσεις στο σκέλος της εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιριών - βασικό πυλώνα της Βιώσιμης Ανάπτυξης- .
Προχωρούμε ταχύτατα στον θεσμικό και εποπτικό εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε αυτή να γίνει αποτελεσματικότερη και κατά τον έλεγχο περιπτώσεων στο πεδίο της "μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης", θέμα ιδιαίτερης σημασίας για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των εταιρικών δραστηριοτήτων. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσουμε και την στρατηγική για την δημιουργία πλαισίου προτύπων για πράσινα ομόλογα και για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό των πολιτών και της επιχειρηματικής κοινότητας στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.
Αποσκοπούμε σε μια εξωστρεφή κεφαλαιαγορά ικανή να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν η Ευρωπαϊκή Ένωση των Κεφαλαιαγορών και οι σχετικές διεθνείς ανακατατάξεις.”

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ESG & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
3_17.JPG
Συντονιστής: κ. Νίκος Καλογιάννης, Partner and Member of the Board of Directors; Financial Services Advisory Leader - PwC Greece
Ομιλητές:
• κα. Ελένη Βρεττού, Executive General Manager, Chief of Corporate & Investment Banking - Piraeus Bank S.A.
• κ. Ιωάννης Εμίρης, General Manager of Wholesale Banking - Alpha Bank
• κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, Deputy CEO, Head of Group Corporate & Investment Banking Executive Member of the BoD – Eurobank S.A.
• κ. Βασίλης Καραμούζης, General Manager of Corporate and Investment Banking - National Bank of Greece
• κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, CEO - Optima bank

O κ. Νίκος Καλογιάννης, Partner and Member of the Board of Directors; Financial Services Advisory Leader - PwC Greece, τόνισε ότι: “Παγκοσμίως ένα πλέγμα δυνάμεων, που περιλαμβάνει τις πολιτικές ηγεσίες, τις εποπτικές αρχές και τις κεφαλαιαγορές, εντάσσει τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης στο οικονομικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, οι καταναλωτές επαναπροσδιορίζουν ταυτόχρονα και τις απαιτήσεις τους. Καθώς το οικονομικό περιβάλλον συνδέει τη βιώσιμη ανάπτυξη με την χρηματοοικονομική απόδοση, οι τράπεζες μέσα από τον θεσμικό τους ρόλο βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του οικονομικού μετασχηματισμού.
Από την πλευρά των τραπεζών το πλαίσιο ESG θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των προγραμμάτων μετασχηματισμού τους, λαμβάνοντας υπόψη τον απαραίτητο εσωτερικό και εξωτερικό μετασχηματισμό. Επί του παρόντος, οι ελληνικές τράπεζες αναγνωρίζουν την επίδραση του πλαισίου ESG στην αποτελεσματικότητα τους και εξετάζουν προσεκτικά την ενσωμάτωσή του στη ευρύτερη στρατηγική τους. Προς αυτή την κατεύθυνση οι τράπεζες πρέπει να εντάξουν πλήρως τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης στα επιχειρηματικά τους μοντέλα, να επιταχύνουν τις προετοιμασίες τους πετυχαίνοντας άμεσα αποτελέσματα και να θεσπίσουν μακροπρόθεσμους επιχειρηματικούς στόχους.
Ο μετασχηματισμός των τραπεζών βάσει του πλαισίου ESG επηρεάζει ευρύτερα τις αγορές και τους κλάδους δραστηριοποίησης τους και ειδικότερα τους πελάτες τους. Επιδρά, επίσης, στις προσφερόμενες λύσεις, μέσω της
ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων. Για την επίτευξη του, οι τράπεζες πρέπει να κατανοήσουν σε βάθος τις εσωτερικές οργανωτικές επιπτώσεις και να σχεδιάσουν προσεκτικά ένα ολιστικό πλάνο ενσωμάτωσης του πλαισίου ESG στο DNA του επιχειρηματικού και λειτουργικού τους μοντέλου. Όλα τα
παραπάνω, θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν παράλληλα με δράσεις που στοχεύουν στον επανακαθορισμό της κοινής γνώμης, δημιουργώντας το υπόβαθρο ώστε να γίνει αντιληπτό από την κοινωνία, τους μετόχους, τις εποπτικές αρχές, τους εργαζόμενους και τους πελάτες.”
O κα. Ελένη Βρεττού, Executive General Manager, Chief of Corporate & Investment Banking - Piraeus Bank S.A., μεταξύ άλλων ανέφερε: “Στην Τράπεζα Πειραιώς, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην υπεύθυνη τραπεζική και δείχνουμε τον δρόμο για τη θετική αλλαγή, ξεκινώντας με εμάς τους ίδιους. Στηρίζουμε επενδύσεις που έχουν θετικό κοινωνικό αποτύπωμα και δημιουργούμε προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας και πρωτοβουλίες, που προάγουν την βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Σε αυτό το πνεύμα, έχουμε δεσμευτεί για την εφαρμογή των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας έχοντας ως στόχο την ενσωμάτωση της βιώσιμης τραπεζικής στα προϊόντα και τις χρηματοοικονομικές λύσεις που προσφέρουμε. Ήδη εντάσσουμε Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια, γνωστά ως ESG (Environmental, Social and Governance) σε όλο και περισσότερες υπηρεσίες και προϊόντα μας, με στόχο την καλύτερη συνεργασία με τους πελάτες και τους επενδυτές ώστε να τους κατευθύνουμε σε βιώσιμες επενδύσεις. Παράλληλα, σχεδιάζουμε προϊόντα και υπηρεσίες με αντίστοιχα κριτήρια για την υποστήριξη επενδύσεων σε έργα που οδηγούν στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και θα έχουν θετικό πρόσημο για την κοινωνία. Για εμάς, πρόκληση είναι να παρέχουμε ολοκληρωμένη υποστήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, μέσω εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων προϊόντων είναι τα Sustainability Linked Loans, μέσω των οποίων προωθούμε έμπρακτα την περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίηση και προσαρμογή των ελληνικών επιχειρήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση, η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοπορεί με τα νέα προϊόντα ev-loan και ev-lease της Πειραιώς Leasing για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, τις ειδικές χρηματοδοτικές λύσεις για αγρότες, καθώς και τα δάνεια για ενεργειακή αυτονομία & ενεργειακή αναβάθμιση σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάζεται με τους πελάτες της συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας και επενδύσεων σε τομείς κρίσιμους για την βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, και συγκεκριμένα τομείς με συμβολή
στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για την μείωση των ρύπων, την προστασία της βιοποικιλότητας, την πράσινη ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.”
Ο κ. Ιωάννης Εμίρης, General Manager of Wholesale Banking - Alpha Bank:
“Δυναμική ανταπόκριση της Alpha Bank στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG”
«To Tαμείο Ανάκαμψης αποτελεί σημείο καμπής για τον μετασχηματισμό του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας», επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank Γιάννης Εμίρης στο 11ο Annual Capital Link Sustainability Forum.
Στην ενεργό ανταπόκριση της Alpha Bank απέναντι στη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργεί για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και στις στρατηγικές που εφαρμόζει η Τράπεζα για την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Εμίρης, κατά την τοποθέτησή του στο διαδικτυακό 11ο Annual Capital Link Sustainability Forum.

Το Ταμείο Ανάκαμψης σημείο καμπής για τη χώρα

Ο κ. Εμίρης ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την αναβάθμιση της χώρας από περιβαλλοντικής, τεχνολογικής και, τελικά, κοινωνικής άποψης και θα μετασχηματίσει το παραγωγικό και οικονομικό της μοντέλο, πυροδοτώντας έναν ενάρετο κύκλο όπου η βελτίωση του περιβάλλοντος θα τροφοδοτεί την οικονομική ανάπτυξη και αντιστρόφως.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιτύχει να αλλάξει και το πρότυπο που υπάρχει για την επιχειρηματικότητα, διότι πλέον η επιχειρηματικότητα δεν προκαλεί βλάβες στο περιβάλλον, αλλά είναι ένας φορέας που παράγει κέρδος, προστατεύοντας το περιβάλλον και ενισχύοντας την αειφορία», σημείωσε ο κ. Εμίρης.
Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank ανέλυσε μία σειρά από πρωτοβουλίες πράσινης ανάπτυξης που επιτυγχάνονται με τις ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργώντας ελκυστικές επενδύσεις, όπως η υπογειοποίηση των δικτύων στο αστικό και το δασικό περιβάλλον για την προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές, η προστασία της βιοποικιλότητας με παράλληλη ανάπτυξη ξενοδοχειακών υποδομών που προσανατολίζονται στο αντικείμενο αυτό, οι αστικές αναπλάσεις, η επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των
νησιών με την ενδοχώρα, η επιδότηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, η αύξηση στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινητοποιήσει για την πράσινη μετάβαση περίπου Ευρώ 23 δισ., ποσό πρωτόγνωρο για τη χώρα καθώς ισοδυναμεί περίπου με το 12% στο ΑΕΠ, ενώ σε συνολικότερη κλίμακα αναμένονται να κινητοποιηθούν Ευρώ 57 με 60 δισ. τα επόμενα χρόνια. Εκτιμούμε ότι αυτό θα φέρει μία ετήσια ανάπτυξη 1,5%, πέραν των αναμενόμενων ρυθμών, κατά τα επόμενα έξι χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Εμίρης.

Η Alpha Bank ανταποκρίνεται στην πρόκληση με δυναμισμό και φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG

Όπως σημείωσε ο κ. Εμίρης, η Alpha Bank παρακολουθεί στενά τις ανάγκες της αγοράς και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους Πελάτες της και αναλόγως προσαρμόζει τη στρατηγική της. Για τις Μικρές Επιχειρήσεις και τους Ιδιώτες σχεδιάζει δανειακά προϊόντα με πράσινο αποτύπωμα (π.χ. δάνεια προεξόφλησης «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον») συμβατά με τις απαιτήσεις του Ταμείου και παράλληλα εύχρηστα και προσιτά στην πελατεία. Για τις Μεγάλες Επιχειρήσεις και Εταιρικούς Πελάτες, η Alpha Bank εντοπίζει και βοηθάει στην κινητοποίηση της επιχειρηματικότητας, αφιερώνοντας τα κατάλληλα κεφάλαια και εφαρμόζοντας την τεχνογνωσία της σε σύνθετες δανειακές λύσεις. «Τέτοιο παράδειγμα είναι η δανειοδότηση δύο εμβληματικών έργων διαχείρισης απορριμμάτων που αναλάβαμε, που απαιτούσε πολύ μεγάλη επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο και τεχνογνωσία για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε τις κατάλληλες λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εμίρης.
Παράλληλα, για τους επενδυτές, η Alpha Bank σχεδιάζει και προσφέρει προϊόντα με περιβαλλοντική ταυτότητα και βοηθάει στην επιμόρφωση των Πελατών της, ενώ, διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία με πρωτοπόρες εταιρίες εξοπλισμού και μέτρησης της ενεργειακής βελτίωσης κτιρίων που επιτρέπουν την υποστήριξη των Πελατών της. Τέλος, δημιουργεί τα κατάλληλα συστήματα παρακολούθησης, μέτρησης και αναφοράς των περιβαλλοντικών κινδύνων στις εποπτικές αρχές (SSM).
«Οι τράπεζες πρέπει ενεργά να ενστερνιστούμε τις νέες αυτές παγκόσμιες τάσεις, δεν φτάνει απλώς να ανταποκρινόμαστε, αλλά να εμπεδώνουμε τις πολιτικές στην επιχειρηματική μας πρακτική και στις σχέσεις μας με την κοινωνία» κατέληξε.
O κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, Deputy CEO, Head of Group Corporate & Investment Banking Executive Member of the BoD – Eurobank S.A., τόνισε: “Η ESG προσέγγιση δεν αποτελεί απλά μία νέα, παγκόσμια τάση, αλλά μία ταχέως εξελισσόμενη ανάγκη, με οδηγό τις κατευθύνσεις των εποπτικών φορέων και το έντονο ενδιαφέρον πελατών και επενδυτών. Η Eurobank επιταχύνει διαρκώς την ενσωμάτωση του ESG στα προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες της, επιδιώκοντας να προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρωταγωνιστούμε σε μεγάλα ESG έργα, τα οποία μετασχηματίζουν τη χώρα με βιώσιμο τρόπο, όπως είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και το έργο του Ελληνικού. Φιλοδοξούμε να παίξουμε κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των πόρων άνω των €50 δισ. που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα 6 έτη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κινητοποίηση και συμβολή του τραπεζικού τομέα, σε συνεργασία με το Κράτος, θα είναι κρίσιμη για την κατανομή αυτών των πόρων σε έργα που θα επηρεάσουν σημαντικά την ταχεία μετάβαση σε μία πράσινη, ψηφιοποιημένη, εξωστρεφή και διαφανή οικονομία, με ξεκάθαρα οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας.”
O κ. Βασίλης Καραμούζης, General Manager of Corporate and Investment Banking - National Bank of Greece, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της αγοράς των πράσινων ομολόγων και στα πλεονεκτήματά τους και εξήγησε πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι από το πράσινο ομόλογο που πρόσφατα εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα. Σχετικά τόνισε ότι “Η πρόσφατη έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους 500 εκατομμυρίων είναι εναρμονισμένη με την ευρύτερη ESG στρατηγική μας, μέρος της οποίας αποτελεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Εθνικής Τράπεζας στη χρηματοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με εκταμιεύσεις οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν το 0,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση. Σημαντικό μέρος των εν λόγω δανείων θα χρηματοδοτηθούν από το πράσινο ομόλογο. Μέσω της εν λόγω συναλλαγής η Εθνική Τράπεζα για μια ακόμη φορά πρωτοπορεί, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευση της στην προώθηση έργων συμβατών με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης με ποικίλα οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους:
(α) Ομολογιούχους-επενδυτές οι οποίοι μέσω των πράσινων ομολόγων ικανοποιούν την επιθυμία τους να επενδύσουν σε έργα που συντελούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, (β) για την Τράπεζα, η οποία εξασφαλίζει ρευστότητα που διοχετεύεται σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης και (γ) πρωτίστως για τους Πελάτες μας οι οποίοι αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό με ανταγωνιστικούς όρους για την υλοποίηση των έργων τους”.
Αναφορικά με τη σύνδεση ESG κριτηρίων με τα νέα δάνεια και τις αναχρηματοδοτήσεις παλαιών ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι “αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιείται στην Εθνική Τράπεζα τονίζοντας ότι στόχος μας είναι τα κριτήρια και των τριών πυλώνων ESG να ενσωματώνονται στην αξιολόγηση των χρηματοδοτήσεων μαζί με τους συνήθεις παράγοντες κινδύνου και να αποτελέσουν βασικό κριτήριο για την παροχή ελκυστικότερων όρων στον Πελάτη, εξελίσσοντας το πλαίσιο ανάληψης και διαχείρισης κινδύνων της Τράπεζας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον μας”.
O κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, CEO - Optima bank, τόνισε: “Δημιουργήσαμε μια τράπεζα που έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, χωρίς να την κυνηγά το παρελθόν. Είχαμε την ελευθερία, να δούμε τα πάντα από την αρχή, να τα σχεδιάσουμε από την αρχή. Τολμήσαμε έναν βαθύ, ουσιαστικό μετασχηματισμό που στο κέντρο του διατηρεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Η Optima bank ανήκει στη Gen Z των τραπεζών. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αντιμετωπίζουμε ως υποχρέωση τα κριτήρια ESG, αλλά ως δέσμευση που πηγάζει από την ίδια μας την εταιρική φιλοσοφία. Είμαστε εδώ με στόχο να επιταχύνουμε τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον για το περιβάλλον, την κοινωνία, την Ελλάδα”.
Με προοίμιο την covid πραγματικότητα, κι έχοντας αφήσει πίσω μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια κοινότητα και την οικονομία, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα με ανανεωμένη αίσθηση αισιοδοξίας και σιγουριάς. Η νέα αυτή προοπτική γεννήθηκε χάρη στον επιταχυμένο ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετάβαση στην ενισχυμένη ψηφιακή οικονομία και βασίζεται στην εκτίμηση ότι σύντομα θα δημιουργηθούν πάλι οι συνθήκες εκείνες που θα επαναδυναμώσουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και θα επιτρέψουν την επιστροφή στην ανάπτυξη.

ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Η δεκαετία που ξεκίνησε αναδεικνύει την πρόκληση που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε: τη συνεισφορά του κάθε κλάδου στην υγιή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, λειτουργώντας ταυτόχρονα υποδειγματικά σε ό,τι αφορά την κοινωνική και περιβαλλοντική συμπεριφορά.
Η αξιοποίηση των κεφαλαίων ύψους 70 δισ. Ευρώ που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης υπό τη μορφή επιδοτήσεων και χαμηλότοκων δανείων, σε τομείς καθοριστικούς όπως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, των μεταφορών και του αγροδιατροφικού κλάδου, αποτελεί αποφασιστικό βήμα προς τη συγκροτημένη μετάβαση του οικονομικού συστήματος προς ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, με την συνεισφορά του τραπεζικού συστήματος να διαδραματίζει καίριο ρόλο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κλιματικής αλλαγής και την υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Το Συνέδριο τίμησαν συμμετέχοντας με ομιλία τους:

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

• Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης
• Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας
• Ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής
• Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός
• O Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης
• O Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Γεώργιος Ζαββός
• Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας
• Η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης & Ειδικής Αγωγής, κα. Ζέττα Μ. Μακρή
• Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας
• O Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζτιτζικώστας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης