Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Cosmote History: Οι δίκες των κατοχικών κυβερνήσεων και οι πολιτικοί που κατηγορήθηκαν για δοσιλογισμό, στη «Μηχανή του Χρόνου»

tags :
Cosmote History: Οι δίκες των κατοχικών κυβερνήσεων και οι πολιτικοί που κατηγορήθηκαν για δοσιλογισμό, στη «Μηχανή του Χρόνου»
Η εκπομπή θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD
Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο επιστρέφει στο COSMOTE HISTORY HD με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στις δίκες στις οποίες παραπέμφθηκαν οι πολιτικοί που, κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατηγορήθηκαν ως «δοσίλογοι», αφού συνεργάστηκαν με τους κατακτητές (Δευτέρα 30/9, 21.00).
Οι πρώτοι που έπρεπε να δώσουν λόγο στην ελληνική δικαιοσύνη, κατόπιν λαϊκής απαίτησης, ήταν οι τρεις κατοχικοί Πρωθυπουργοί, ο στρατιωτικός Γεώργιος Τσολάκογλου, ο καθηγητής Ιατρικής Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος και ο πολιτικός Ιωάννης Ράλλης, που συνέδεσε το όνομά του με τα Τάγματα Ασφαλείας.
Μαζί με τους κατοχικούς πρωθυπουργούς, κατηγορούμενοι για δοσιλογισμό ήταν τριάντα ακόμη πολιτικοί και στρατιωτικοί που στελέχωσαν τις τρεις κυβερνήσεις της Κατοχής.
Οι συλλήψεις των κατηγορούμενων για συνεργασία με τον κατακτητή ξεκίνησαν την αμέσως επόμενη ημέρα από την απελευθέρωση των Αθηνών, στις 13 Οκτωβρίου 1944.
Ωστόσο, η δίκη ξεκίνησε μετά τα Δεκεμβριανά, στις 21 Φεβρουαρίου 1945, γεγονός που προκάλεσε τη λαϊκή οργή.
Μέσα από τον Τύπο της εποχής και αρχειακό υλικό, η «Μηχανή του Χρόνου» φωτίζει την τεταμένη ατμόσφαιρα που επικράτησε στην αίθουσα του δικαστηρίου, από την πρώτη ημέρα της δίκης.
Παράλληλα, ιστορικοί και δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν πως πολλοί μάρτυρες κατηγορίας τελικά «υπερασπίστηκαν» τις Κατοχικές Κυβερνήσεις, δικαιολογώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης ως αναγκαία για την προστασία του ελληνικού λαού.
Μετά από εκατό ημέρες, βγήκε η ετυμηγορία του δικαστηρίου, που καταδίκασε σε θάνατο τρεις από τους τους τριάντα τρεις κατηγορούμενους.
Πέντε πολιτικοί καταδικάστηκαν σε ισόβια, δεκατρείς κατηγορούμενοι σε διάφορες ποινές φυλάκισης, ενώ εννιά κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
Η εκπομπή θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.
Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης